WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κυτταρίτιδα: Μην την αφήνετε να σας απομακρύνει από το καλοκαίρι


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιουλίου 2020

Κυτταρίτιδα: Μην την αφήνετε να σας απομακρύνει από το καλοκαίρι

Η κυτταρίτιδα αφορά όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως του σωματικό τους βάρους. Σίγουρα, όμως, τα περιττά κιλά και η συσσώρευση λίπους ίσως ευνοούν την εμφάνισή της.

Η κυτταρίτιδα που δημιουργείται στο σώμα είναι η γνωστή και ως η όψη φλοιού πορτοκαλιού. Συνήθως προκαλείται όταν νερό και λίπος συσσωρεύονται στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Εκτός από την κακή αιμάτωση που μπορεί να προκαλεί την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι ορμονικές διαταραχές, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα και η καθιστική ζωή.

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας μπορεί να δημιουργήσει την αντίληψη ότι κάποιος δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση ή, ακόμα, ότι έχει παραπάνω κιλά. Γενικά, παρατηρείται πως γυναίκες που έχουν κυτταρίτιδα δεν το βλέπουν συχνά ως κολακευτικό και τους προκαλεί το αίσθημα της αμηχανίας.

Σε ποια σημεία μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε κάθε σημείο του σώματος εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και το κεφάλι. Όμως, υπάρχουν κάποια σημεία του σώματος τα οποία είναι πιο ευαίσθητα. Πιο συγκεκριμένα:

Οι μηροί, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική τους επιφάνεια

Οι γλουτοί

Τα γόνατα

Οι αστράγαλοι

Η κοιλιακή χώρα, συνήθως σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν παχυσαρκία

Τα άνω άκρα, σε γυναίκες συνήθως στην εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα το εσωτερικό των μπράτσων

Το στομάχι

Ο αυχένας

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να οφείλεται σε ποικιλία παραγόντων. Για το λόγο αυτό και η θεραπευτική αντιμετώπισή της ποικίλει ανάλογα με την αιτία πρόκλησής της. Σίγουρα όμως χρειάζεται την υπομονή και χρόνο για την αντιμετώπισή της. Αξίζει να σημειωθεί πως η διατροφή και η άσκηση κατέχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Ποιος ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποιες τροφές η πρόσληψη των οποίων έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση και επιδείνωση της κυτταρίτιδας, ενώ κάποιες άλλες οι οποίες είναι καλό να υπάρχουν σε αυξημένες ποσότητες στην καθημερινότητά μας.

Ένα συστατικό της διατροφής μας το οποίο έχει ενοχοποιηθεί είναι το λίπος, κυρίως το κορεσμένο, το οποίο βρίσκεται στα κρέατα, τηγανητά φαγητά, αλλαντικά, βούτυρο ζωικής προέλευσης, κ.ά. Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν ενοχοποιηθεί και για την εμφάνιση άλλων παθολογικών καταστάσεων και επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αυξήστε τα καλά λιπαρά, μέσω πρόσληψης ελαιόλαδου και άλλων φυτικών ελαίων, τα οποία θα σας προσφέρουν τα σημαντικά ω-3, ω-6 λιπαρά.

Μειώστε ο αλάτι και τη ζάχαρη, είτε προστιθέμενα είτε κρυμμένα στα φαγητά, γιατί φαίνεται να οδηγούν στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.

Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά, τις φυτικές ίνες και τις αμυλούχες τροφές και δώστε χρώμα στη διατροφή σου.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση. Είναι σημαντικό να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού και υγρών χωρίς αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και παράλληλα με τα γεύματα σας.

Μειώστε το άγχος. Κάθε φορά που νιώθετε πιεσμένοι και αγχωμένοι το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη, μια ορμόνη που διοχετεύει αίμα στους επιθετικούς μύες, όπως είναι οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι, οι οποίοι κινητοποιούνται στην άμυνα ή την επίθεση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγει το αίμα από το δέρμα και να μειώνεται η κυκλοφορία στους ιστούς, οι οποίοι χάνουν την ικανότητα τους να αποτοξινώνονται.

Αν δεν μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς το άγχος της καθημερινότητας, τουλάχιστον προσπαθήστε να το μειώσετε υιοθετώντας κάποιες τεχνικές, όπως να παίρνετε βαθιές ανάσες, να ακούτε χαλαρωτική μουσική και να διαβάζετε ευχάριστα πράγματα και να αποφεύγετε, όσο είναι δυνατόν, τις δυσάρεστες ειδήσεις.

Τέλος το πιο σημαντικό είναι να αγαπήσετε το σώμα σας έτσι ακριβώς όπως είναι. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν τρώμε σωστά, κάνουμε γυμναστική και διαλογισμό για να χαλαρώσουμε, δεν πρόκειται να εξαφανίσουμε εβυελώς την κυτταρίτιδα. Γι αυτό και πρέπει να αγκαλιάσουμε το σώμα μας και να διώξουμε μακριά τις εμμονές.

Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι το 80% των γυναικών έχει κυτταρίτιδα χάρη στα γονίδια και θα καταλάβουμε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.