WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6+1 αιτίες που προκαλούν δερματικό εξάνθημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Αυγούστου 2020

6+1 αιτίες που προκαλούν δερματικό εξάνθημα

Ένα εξάνθημα είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην υφή ή στο χρώμα του δέρματος. Τα εξανθήματα μπορεί να περιλαμβάνουν δερματικά εξογκώματα , πληγές ή κόκκινο δέρμα, και προκαλούν φαγούρα ή αίσθημα καύσους. Μερικά δερματικά εξανθήματα εμφανίζονται αμέσως, ενώ άλλα πρέπει να περάσει πάρει κάποιο χρονικό διάστημα, για να αναπτυχθούν. Έχετε λοιπόν, κόκκινο δέρμα ή φαγούρα; Μάθετε πώς μπορείτε να προσδιορίσετε την αιτία του εξανθήματος.

Ανεμοβλογιά

Ο ιός είναι γνωστός ως έρπητας ζωστήρας, πιο συχνά ονομάζεται ανεμοβλογιά και δημιουργεί ένα δερματικό εξάνθημα που έχει φαγούρα και φουσκάλες στο πρόσωπο, οι οποίες απλώνονται προς τα κάτω και καλύπτουν όλο το στήθος και την πλάτη.

Φαρμακευτική αγωγή

Όταν εάν φάρμακο προκαλεί δερματικό εξάνθημα,  μπορεί να οφείλεται σε μία αλλεργική αντίδραση, μία παρενέργεια του φαρμάκου, ή σε ευαισθησία στο φως του ήλιου που προκαλείται από το φάρμακο. Ένα φαρμακευτικό εξάνθημα μπορεί να συμβεί αμέσως μετά τη λήψη του, ή έως και αρκετές ώρες αργότερα. Τύποι τέτοιων  εξανθημάτων περιλαμβάνουν κυψέλες ή σημάδια στο δέρμα με μοβ ή κόκκινο αποχρωματισμό. Αυτή η κατάσταση  μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε ή ακόμη και μέσα στο στόμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα εξανθήματα από τα φάρμακα, μπορεί να είναι σοβαρά ή ακόμη και θανατηφόρα, οπότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Κνησμός

Ο κνησμός ή το εξάνθημα από τσιμπήματα  προκαλεί κόκκινο και ζεστό δέρμα και μπορεί  να σχηματιστούν μικρά εξογκώματα. Δημιουργείται όταν σας τσιμπήσει κάποιο έντομο.

Θερμότητα

Προκαλείται όταν ο ιδρώτας μπλοκάρει τους πόρους σας. Αυτό είναι ένα κοινό εξάνθημα στα μωρά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτή η κατάσταση τείνει να σχηματίζεται, όταν το δέρμα τρίβεται πάνω στο δέρμα, όπως στις πτυχές του λαιμού, του στήθους, στη βουβωνική χώρα, και τις μασχάλες.

Rosacea

Η Rosacea ή στα ελληνικά ροδόχρους ακμή είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος, που εμφανίζεται στο πρόσωπο των ενηλίκων. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν ερυθρότητα στα μάγουλα, στη μύτη, στο μέτωπο και στο πηγούνι. Μικρά αιμοφόρα αγγεία μπορεί να φανούν στην επιφάνεια του δέρματος, μαζί με τα σπυράκια, αν και δεν έχει σχέση με την ακμή. Η Rosacea επηρεάζει μόνο το πρόσωπο. Η αιτία είναι άγνωστη και δεν υπάρχει καμία θεραπεία, αν και η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα.

Έκζεμα

Μια άλλη λέξη για το έκζεμα είναι δερματίτιδα ή φλεγμονή του δέρματος. Το έκζεμα προκαλεί στο δέρμα σας ξηρότητα και φαγούρα. Το ξύσιμο κάνει το δέρμα σας κόκκινο και δημιουργεί φλεγμονή. Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό, και κοινές αιτίες είναι τα απορρυπαντικά, τα σαπούνια και οι συνθετικές ίνες. Επίσης είναι συχνό σε βρέφη και σε παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τροφική αλλεργία

Παρά το γεγονός ότι οι τροφικές αλλεργίες συχνά σχετίζονται με την αναφυλαξία, μπορούν επίσης να προκαλέσουν και εξανθήματα. Όσοι αναπτύξετε εξανθήματα, ως αποτέλεσμα της τροφικής αλλεργίας, θα έχετε ερεθισμένο και πρησμένο δέρμα μαζί με έντονη φαγούρα. Αν η κατανάλωση μιας τροφής σας προκαλέσει εξάνθημα, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.