WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί εάν θέλετε να κάνετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης πρέπει να το ξανασκεφτείτε


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Αυγούστου 2020

Γιατί εάν θέλετε να κάνετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης πρέπει να το ξανασκεφτείτε

H λέξη αποτοξίνωση είναι από τις δημοφιλείς λέξεις στον χώρο της διατροφής και η ιδέα πίσω από αυτή είναι ότι καθαρίζει τα τοξικά απόβλητα από το σώμα, με σκοπό να είμαστε υγιείς. 

Όμως το πρώτο που θα ήθελα να επισημάνω και ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν έχουν επιστημονική βάση. Στην ουσία ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αποβάλει από μόνος του τις επιβλαβείς ουσίες. Και τι σημαίνει αυτό; Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε ανεπιθύμητες ουσίες, ενώ ακόμη και το ίδιο το σώμα παράγει ανεπιθύμητες ουσίες που πρέπει να αποβάλει.

Έτσι το ρόλο της αποτοξίνωσης τον παίζουν τα όργανα μας, όπως το συκώτι και οι νεφροί, προκειμένου να είμαστε υγιείς. Επίσης κάθε φορά που ακολουθείτε μια υποθερμιδική διατροφή, το σώμα σας παράγει χημικές ενώσεις, τις κετόνες, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Η αλήθεια είναι ότι οι πολλές αποτοξινώσεις είναι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά, τα οφέλη των οποίων είναι πολλά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Η ποικιλία στη διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή. Εκτός όμως από την αποβολή των τοξινών, οι δίαιτες αποτοξίνωσης υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών.

Ωστόσο το βάρος που χάνεται προέρχεται κυρίως από νερό, μυϊκή μάζα και γλυκογόνο και όχι λίπος. Άρα τα κιλά που χάνονται δεν είναι αληθινά, γι αυτό και μετά το τέλος του προγράμματος, το πιθανότερο είναι το σωματικό βάρος να επανέλθει στα αρχικά επίπεδα.

Αναμφισβήτητα η υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής, πλούσια σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και αλκοόλ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Από την άλλη μεριά οι ακραίες διατροφικές επιλογές που απορρίπτουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελούν ακόμα ένα τρικ, παρά μια διατροφική πραγματικότητα. Είναι προτιμότερο να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός ειδικού και όχι ό,τι διαβάζετε ή ακούτε κατά καιρούς από το διαδίκτυο και τους φίλους. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.