WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Σεπτεμβρίου 2020

Πρωινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών

Ανεξάρτητα από τους στόχους απώλειας βάρους, η προσπάθεια αυτή μπορεί να σας δυσκολέψει και να σας αγχώσει. Ωστόσο η μείωση του σωματικού βάρους δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει πλήρη αναθεώρηση της τρέχουσας διατροφής και του τρόπου ζωής σας. Στην πραγματικότητα, κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στην πρωινή ρουτίνα σας, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά και να τα κρατήσετε μακριά.

Παρακάτω, θα δείτε απλές πρωινές συνήθειες που πρέπει να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας, που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά, που ίσως πήρατε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επιλέξτε ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Υπάρχει ένας καλός λόγος που το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας: Αυτό που τρώτε μπορεί να καθορίσει το πώς θα ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις όλη της ημέρας. Το πρωινό γεύμα καθορίζει αν θα αισθάνεστε γεμάτοι και ικανοποιημένοι μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Η κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό και στην απώλεια βάρους.

Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μειώνοντας τα επίπεδα της γκρελίνης , της «ορμόνης της πείνας» που είναι υπεύθυνη για την αύξηση της όρεξης.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες καταστέλλει την έκκριση γκρελίνης πιο αποτελεσματικά από το πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. 

Πίνετε άφθονο νερό

Ξεκινώντας το πρωί σας με ένα ή δύο ποτήρια νερό είναι ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε στην απώλεια βάρους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη νερού σε ένα  λίτρο την ημέρα έχασαν επιπλέον 4,4 κιλά σε ένα χρόνο, χωρίς να κάνουν άλλες αλλαγές στη διατροφή τους ή στη ρουτίνα άσκησης. 

Καθίστε λίγο στον ήλιο

Το άνοιγμα των κουρτινών για να αφήσετε λίγο φως του ήλιου να μπει στο σπίτι ή για να περάσετε μερικά επιπλέον λεπτά έξω κάθε πρωί, μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση ακόμη και σε μέτρια επίπεδα ηλικαού φωτός μπορεί να επηρεάσει το βάρος. 

Η έκθεση στο φως του ήλιου είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για πάρετε τη βιταμίνη D. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ικανοποίηση των απαιτήσεων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και ακόμη και στην πρόληψη της αύξησης βάρους.

Μια μελέτη που παρακολούθησε 4.659 ηλικιωμένες γυναίκες για τέσσερα χρόνια,  διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονταν με μικρότερη αύξηση βάρους. 

Ασκηθείτε

Η πρωινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μία μελέτη σε υπέρβαρες γυναίκες μέτρησε τις επιδράσεις της αερόβιας άσκησης σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αν και δεν παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά σε συγκεκριμένες επιθυμίες φαγητού μεταξύ εκείνων που γυμναζόντουσαν το πρωί έναντι του απογεύματος, η άσκηση το πρωί συσχετίστηκε με υψηλότερο επίπεδο κορεσμού. 

Η άσκηση το πρωί μπορεί επίσης να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά αρνητικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής πείνας.

Ξεκινήστε να παρακολουθείτε τι τρώτε

Το να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείτε τι τρώτε, μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε την απώλεια βάρους και να κρατήσετε την πείνα σας υπό έλεγχο.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν τακτικά ένα σύστημα παρακολούθησης της διατροφής τους και της άσκησης, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν τακτικά το σύστημα παρακολούθησης. 

Ομοίως, μια μελέτη 220 παχύσαρκων γυναικών διαπίστωσε ότι η συχνή και συνεπής χρήση ενός εργαλείου αυτοπαρακολούθησης συνέβαλε στη βελτίωση της μακροχρόνιας διαχείρισης βάρους. 

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή ή ακόμα χρησιμοποιείστε στυλό και χαρτί για να καταγράψετε τι τρώτε και πίνετε, ξεκινώντας με το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.