WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος είναι καλή για εσάς και για τον πλανήτη


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Οκτωβρίου 2020

Γιατί η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος είναι καλή για εσάς και για τον πλανήτη

Είτε σας αρέσει είτε όχι, το κρέας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δυτικής διατροφής. Από τα tacos έως τα cheeseburgers, τρώμε περισσότερο κρέας από ό,τι θα έπρεπε.

Παρόλα αυτά στοιχεία δείχνουν ότι η περικοπή είναι μια έξυπνη λύση τόσο για εμάς όσο και τον πλανήτη. 

Γιατί το κρέας αποτελεί πρόβλημα για τον πλανήτη

Η εκτροφή ζώων είναι μια αναποτελεσματική επιχείρηση, αφού σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό Nature , η κτηνοτροφία καταλαμβάνει το 83% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του κόσμου, αλλά παράγει μόνο το 18% των συνολικών θερμίδων και το 37% της συνολικής πρωτεΐνης.

Τα κοπάδια ζώων είναι σημαντικοί παραγωγοί μεθανίου, ενός αερίου του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο έχει δύναμη να επηρεάζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, όντας πολύ πιο επικίνδυνο για την ατμόσφαιρα βραχυπρόθεσμα.

Από το 1961 έως σήμερα, οι εκπομπές μεθανίου από τα αναρίθμητα κοπάδια αγελάδων, προβάτων, βουβαλιών και κατσικιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Επιπλέον, τα εκτρεφόμενα ζώα είναι υπεύθυνα για το 65% των εκπομπών νιτρώδες οξειδίου - ενός ακόμη αερίου του θερμοκηπίου 296 φορές πιο καταστροφικό από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παραμένει στην ατμόσφαιρα για 150 χρόνια

Τέλος κάθε χρόνο, τα δάση που κόβονται για τις ανάγκες των ζώων που προορίζονται για σφαγή, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα το ισοδύναμο των ρύπων από 600 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Η προσωπική αλλαγή κάνει τη διαφορά

 Οι επιστήμονες προτείνουν την αύξηση της παραγωγικότητας στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τον περιορισμό των ποσοτήτων τροφής που καταλήγουν σε χωματερές και τη μετάβαση σε μία κυρίως χορτοφαγική διατροφή χωρίς ιδιαίτερη κατανάλωση κρέατος. 

Σημειώνεται επίσης πως για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050 πρέπει να καταναλώνεται παγκοσμίως 75% λιγότερο βοδινό κρέας, 90% λιγότερο χοιρινό κρέας, 50% λιγότερα αυγά και παράλληλα να αυξηθεί η κατανάλωση φασολιών και οσπρίων, όπως επίσης ξηρών καρπών και σπόρων από τέσσερις έως έξι φορές.

Δεν χρειάζεται όμως να σταματήσει όλος ο κόσμος να καταναλώνει κρέας, αφού σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αλλά είναι προφανές ότι στα δυτικά κράτη η κατανάλωση αυτών των τροφών είναι υπέρμετρη.

Η μείωση του κρέατος μπορεί να αποτρέψει πάνω από 10 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η ανθυγιεινή διατροφή, άλλωστε, σχετίζεται με σειρά παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, και ορισμένοι τύποι καρκίνου, οι οποίες στις περισσότερες χώρες αποτελούν τις βασικές αιτίες θανάτου.

Οι μικρές αλλαγές στη δίαιτά μας μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά τόσο για εμάς όσο και για τον πλανήτη. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, θα πρέπει να ξαναμάθουμε να τρώμε.  

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.