WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει όταν τρώτε συχνά fast food


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Οκτωβρίου 2020

Τι συμβαίνει όταν τρώτε συχνά fast food

Γρήγορο φαγητό ή στα αγγλικά fast food είναι η τροφή που σερβίρεται γρήγορα. Σε πολλές περιπτώσεις, σημαίνει τροφή που είναι πολύ επεξεργασμένη και περιέχει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, σακχάρων, ανθυγιεινών λιπαρών και αλατιού. Γενικά περιέχει πολλές θερμίδες, αλλά έχει λίγη ή καθόλου θρεπτική αξία.

Σε σύγκριση με πριν από 40 χρόνια, η μέση οικογένεια ξοδεύει τώρα τον μισό προϋπολογισμό στα ταχυφαγεία. Το 1977, λίγο κάτω από το 38% των προϋπολογισμών για οικογενειακά τρόφιμα δαπανήθηκαν στο πρόχειρο φαγητό εκτός σπιτιού. 

Και ενώ μια περιστασιακή νύχτα σε ένα ταχυφαγείο δεν θα σας βλάψει, ωστόσο η συνήθεια να τρώτε έξω θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις επιδράσεις του γρήγορου φαγητού στο σώμα σας.

Τα περισσότερα fast food είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες. Όταν λοιπόν πεπτικό σας σύστημα διασπάει τις τροφές, οι υδατάνθρακες απελευθερώνονται ως γλυκόζη (σάκχαρο) στην κυκλοφορία του αίματος σας. Ως αποτέλεσμα, το σάκχαρο στο αίμα σας να αυξάνεται.

Το πάγκρεας σας ανταποκρίνεται στην αύξηση της γλυκόζης απελευθερώνοντας ινσουλίνη . Η ινσουλίνη μεταφέρει ζάχαρη στα κύτταρα που τη χρειάζονται για ενέργεια. Καθώς το σώμα σας χρησιμοποιεί ή αποθηκεύει τη ζάχαρη, το σάκχαρο στο αίμα σας επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα. 

Αυτή η διαδικασία ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από το σώμα σας και, όσο είστε υγιείς, τα όργανα σας μπορούν να χειριστούν σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αλλά συχνά η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων απλών υδατανθράκων, μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι απότομες εναλλαγές, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και αύξηση βάρους.

Ζάχαρη και λίπος

Πολλά γεύματα γρήγορου φαγητού περιέχουν ζάχαρη. Αυτό όχι μόνο σημαίνει επιπλέον θερμίδες, αλλά και ανεπαρκή θρεπτικά συστατικά. Η American Heart Association (AHA) προτείνει να καταναλώνετε μόνο 100 έως 150 θερμίδες πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου έξι έως εννέα κουταλάκια του γλυκού.

Εκτός όμως από τη ζάχαρη, το γρήγορο φαγητό περιέχει και trans λιπαρά. Ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ διαιτητικής πρόσληψης trans λιπαρών οξέων και κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. 

Έκτοτε, έχουν διεξαχθεί πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν επιβεβαιώσει τα αρχικά ευρήματα και έχουν συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών της επιβλαβούς δράσης των trans λιπαρών στο καρδιαγγειακό σύστημα. Για παράδειγμα, τα trans λιπαρά φαίνεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL) ενώ μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL).

Τα trans λιπαρά τα βρίσκουμε κυρίως

Τηγανητές πίτες

Γλυκά

Κράκερ

Μπισκότα

Νάτριο

Ο συνδυασμός λίπους, ζάχαρης και νατρίου (αλάτι) μπορεί να κάνει το πρόχειρο φαγητό πιο νόστιμο. Αλλά οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση νερού, γι 'αυτό μπορεί να αισθάνεστε πρησμένοι, φουσκωμένοι ή πρησμένοι μετά την κατανάλωση ενός fast food.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι επίσης επικίνδυνη για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Το νάτριο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να ασκήσει πίεση στην καρδιά και το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Σύμφωνα με μια μελέτη, περίπου το 90 τοις εκατό των ενηλίκων υποτιμούν το πόσο νάτριο περιέχεται στα γεύματα γρήγορου φαγητού.

Λάβετε υπόψη ότι το AHA συνιστά στους ενήλικες να τρώνε όχι περισσότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Ένα γεύμα γρήγορου φαγητού θα μπορούσε να έχει το μισό της αξίας της ημέρας σας.

Επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα

Οι υπερβολικές θερμίδες από τα γεύματα γρήγορου φαγητού μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Η παχυσαρκία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων, όπως άσθμα και δύσπνοια .

Τα επιπλέον κιλά μπορούν να ασκήσουν πίεση στην καρδιά και τους πνεύμονες και για αυτό μπορεί να παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή όταν περπατάτε, ανεβαίνετε σκάλες ή ασκείστε.

Για τα παιδιά ο κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων είναι ιδιαίτερα σαφής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που τρώνε fast food τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα.

Επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα

Το γρήγορο φαγητό μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα βραχυπρόθεσμα, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι λιγότερο θετικά. Τα άτομα που τρώνε fast food έχουν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, από τα άτομα που δεν τρώνε ή τρώνε πολύ λιγότερη ποσότητα.

Επίδραση στο σκελετικό σύστημα (οστά)

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην οστική πυκνότητα και τη μυϊκή μάζα. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης και σπασίματος των οστών.

Επιδράσεις του γρήγορου φαγητού στην κοινωνία

Σήμερα, περισσότεροι από 2 στους 3 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 6 έως 19 θεωρούνται επίσης υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η ανάπτυξη του γρήγορου φαγητού φαίνεται να συμπίπτει με την αύξηση της παχυσαρκίας. Ο Obesity Action Coalition (OAC)  αναφέρει ότι ο αριθμός των εστιατορίων γρήγορου φαγητού  διπλασιάστηκε από το 1970. Ο αριθμός των παχύσαρκων έχει επίσης υπερδιπλασιαστεί .

Παρά τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ποσότητα των θερμίδων, του λίπους και του νατρίου στα γεύματα γρήγορου φαγητού παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη.

Η κακή διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη παθήσεων που αφορούν στην καρδιά και στη λειτουργία της.

Δεν χρειάζεται όμως να στερηθούμε το γρήγορο φαγητό. Αρκεί μόνο να μην υπερβάλλουμε στην κατανάλωσή του και να μην στερούμαστε τις τροφές που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά, σε συνδυασμό, βεβαίως, με την ήπια σωματική άσκηση. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS