WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 τρόφιμα που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Οκτωβρίου 2020

4+1 τρόφιμα που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος

Υπάρχουν δύο κύριοι ένοχοι που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματός μας: η έκθεση στον ήλιο και η διατροφή. Και ενώ για το τον πρώτο ένοχο γνωρίζουμε αρκετά, όσο αφορά τη διατροφή το πεδίο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο νομίζουμε. 

Μπορεί στην αέναη αναζήτηση για τη μακροζωία, να μην υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες, αλλά το τι βάζουμε στο πιάτο μας έχει μεγαλύτερη σημασία από ό, τι νομίζουμε. Γι αυτό και παρακάτω θα δούμε ποιες τροφές μπορούν να επιταγχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος. 

Τηγανιτές πατάτες

Τα τρόφιμα που τηγανίζονται σε λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη στο δέρμα. Η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης λόγω μιας δράσης που επηρεάζει τα μόρια του DNA και που μπορεί να αποδυναμώσει την ελαστικότητα του δέρματος.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να τραβήξει νερό από το δέρμα και να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να κάνει την επιδερμίδα σας πιο επιρρεπής σε ρυτίδες.

Προτιμήστε τις ψητές γλυκοπατάτες, που είναι πλούσιες σε χαλκό, στοιχείο με αντιγηραντική δράση που συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ένας από τους διαβόητους διεκδικητές των ανεπιθύμητων προβλημάτων του δέρματος, αφού μπορεί συμβάλλει στο σχηματισμό AGE (γλυκοτοξίνες), που καταστρέφουν το κολλαγόνο. 

Επεξεργασμένο κρέας.

Το μπέικον και το λουκάνικο είναι μερικά παραδείγματα των επεξεργασμένων κρεάτων, που μπορεί να είναι επιβλαβή για το δέρμα. Αυτά τα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κορεσμένα λίπη και θειώδες άλας, τα οποία μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα και να αποδυναμώσουν το κολλαγόνο προκαλώντας φλεγμονή. Επιλέξτε κρέατα χωρίς πολλά λιπαρά όπως γαλοπούλα και κοτόπουλο. 

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων όταν πρόκειται για το δέρμα, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο, απώλεια κολλαγόνου και ρυτίδες. Καταστρέφει επίσης τα επίπεδα βιταμίνης Α, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στις ρυτίδες. Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά την ανάπτυξη νέων κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου, διασφαλίζοντας ότι το δέρμα είναι ελαστικό και χωρίς ρυτίδες.
Πιείτε αλκόολ με μέτρο. Αυτό σημαίνει ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες και βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ενυδατωμένοι. 

Trans λιπαρά

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά οξέα καθιστούν το δέρμα πιο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία που βλάπτει το κολλαγόνο και την ελαστικότητα του δέρματος. Επιλέξτε καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, τα οποία παράλληλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Όλοι οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω για ένα όμορφο δέρμα, καθώς τα φυσικά συστατικά των τροφών έχουν πολλαπλή δράση, από το να επιταχύνουν π.χ. την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, μέχρι να προστατέψουν το δέρμα από τις ακτίνες UV που δημιουργούν πανάδες και ρυτίδες.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.