WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

"Νέκταρ των θεών": Τι είναι και γιατί να το πίνουμε κάθε μέρα 


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Νοεμβρίου 2020

"Νέκταρ των θεών": Τι είναι και γιατί να το πίνουμε κάθε μέρα 

Το Panchamrit ή διαφορετικά το"νέκταρ των θεών" είναι ένα ρόφημα που χρησιμοποιείται από τους Ινδουιστές ως προσφορά στους θεούς. Σερβίρεται επίσης σε ευοίωνες περιπτώσεις.

Το Panch σημαίνει πέντε, η Amrita σημαίνει νέκταρ. Ένα μείγμα με 5 συστατικά. Δηλαδή ένα ρόφημα που περιέχει γάλα, γιαούρτι, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μέλι και ghee, μία παραλλαγή από καθαρισμένο βούτυρο το οποίο προέρχεται από την Ινδία. Ως εκ τούτου, κάθε συστατικό που χρησιμοποιείται εδώ έχει και μία μοναδική σημασία.

Το γάλα αντιπροσωπεύει την καθαρότητα και την καχυποψία

Το γιαούρτι αντιπροσωπεύει την ευημερία και τους απογόνους

Το ghee αντιπροσωπεύει τη νίκη

Το μέλι αντιπροσωπεύει τη γλυκιά ομιλία

Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο αντιπροσωπεύει την ευτυχία

Οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα αυτά τα πέντε συστατικά έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία όταν συνδυάζονται στις σωστές αναλογίες. Το Panchamrit προστατεύει τους αναπαραγωγικούς ιστούς, το μυελό των οστών, τους νευρικούς ιστούς, τα οστά, τα δόντια, και τους μυϊκούς ιστούς, παρέχοντας ανοσία και ζωτικότητα. Ενισχύει επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη μνήμη και τις δημιουργικές ικανότητες. Ενώ διατηρεί λαμπερή την επιδερμίδα και τα μαλλιά υγιή. 

Τα πέντε συστατικά 

Γάλα

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα το γάλα μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για μια μακριά και υγιή ζωή, ενώ προάγει την ψυχική και συναισθηματική ευεξία. 

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα προβιοτικό που βελτιώνει την πέψη.

Μέλι

Το μέλι σύμφωνα με την Αγιουρβέδα βελτιώνει την πέψη και καθαρίζει την επιδερμίδα. Είναι εύπεπτο και εξομοιώνεται με το αίμα αμέσως μετά την κατανάλωσή του. 

Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο 

Η ζάχαρη είναι το σύμβολο της γλυκύτητας και της ευδαιμονίας. Η Αγιουρβέδα συνιστά ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. 

Ghee

Το Ghee, το πιο πολύτιμο φαγητό της Αγιουρβέδα έχει αξιοσημείωτες θεραπευτικές ιδιότητες για το σώμα και το μυαλό. Μια καλή πηγή βιταμινών Α και Ε με αντιοξειδωτικά που προσφέρουν ιατρικό όφελος.

Παραδοσιακή συνταγή για το Panchamrit

2 κουταλιές γάλα 

2 κουταλιές γιαούρτι 

2 κουταλιές  ghee

2 κουταλιές ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

1 κουταλιά μέλι

Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα καθαρό μπολ και ανακατέψτε καλά. Είναι έτοιμο.

Αυτά τα πέντε συστατικά, όταν αναμειγνύονται στη σωστή αναλογία, χαρίζουν υγεία και ευεξία. Σύμφωνα με την  Αγιουρβέδα, το ghee και το μέλι δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται σε ίσες ποσότητες.

Παραδοσιακά, το Panchamrit παρασκευάζεται σε ένα ασημένιο μπολ. Αυτό το μέταλλο έχει αντιμικροβιακές, αντι-ιικές, αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες.

Αν και η βασική συνταγή του Panchamrit είναι η ίδια, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες παραλλαγές, ενώ μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.