Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε ανεξάρτητα το τι έχει φάει και ανεξάρτητα την αιτία, νιώθει φουσκωμένος και δεν μπορεί να κλείσει το παντελόνι του. Εάν λοιπόν έχει συμβεί και σε εσάς, τότε δείτε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε.
Μασήστε μάραθο. Το μυστικό για το φούσκωμα είναι το μάραθο. Όταν νιώθετε φουσκωμένοι μετά από ένα γεύμα, μασήστε λίγο μάραθο και μετά από λίγο θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Εάν νιώθετε πολύ συχνά φουσκωμένοι τότε βάλτε σε ένα τηγάνι σπόρους μάραθο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά και στη συνέχει αφήστε τους να κρυώσουν. Φυλάξτε τους σπόρους σε ένα γυάλινο βάζο και μετά από τα γεύματα μασήστε τους ή προσθέστε τους σε χυμό για να αποφύγετε το φούσκωμα.
Περιορίστε τα "προβληματικά" τρόφιμα. Εάν το λεπτό έντερο δεν έχει συγκεκριμένα ένζυμα, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να καταλήξουν απευθείας στο κόλον, δημιουργώντας βακτήρια που παράγουν αέρια. Για να μην έχετε αέρια μπορείτε να περιορίσετε τα προβληματικά τρόφιμα όπως τα φασόλια υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, τα μπιζέλια, το λάχανο, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα δαμάσκηνα, καθώς και το γάλα. Επίσης καλό είναι να τρώτε αργά, έτσι ώστε να μην καταπίνετε πολύ αέρα. Αυτό αποτρέπει μεγάλες ποσότητες φαγητού από το να φτάνουν στο έντερο ταυτόχρονα και να προκαλούν αέρια στο στομάχι.
Για να διαπιστώσετε ποιες τροφές σας πρήζουν πρέπει να ξεκινήσετε να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων και να καταγράφεται τα συμπτώματα που σας προκαλεί το κάθε τρόφιμο μεμονωμένα. Ωστόσο εάν διαπιστώσετε ότι νιώθετε συνέχεια φουσκωμένοι και δεν σας βοηθάει τίποτα, προγραμματίστε μια συνάντηση με το γιατρό σας.
Επιστρέψτε στα βασικά: νερό και περπάτημα. Τα υγρά βοηθάνε στη μείωση της κατακράτησης και το περπάτημα βοηθάει στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Μερικές φορές οι πιο απλές λύσεις πραγματικά δουλεύουν καλύτερα.
Σκεφτείτε να προσθέσετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα. Εάν νιώθετε συχνά φουσκωμένοι μπορείτε να λαμβάνετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα το οποίο θα βοηθήσει στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Δείτε επίσης εάν επισκέπτεστε τακτικά το μπάνιο, γιατί η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε φούσκωμα και διάρροια.
Αναπνεύστε βαθιά. Η πρακτική του διαλογισμού εκπαιδεύει το σώμα για να τραβήξει τον αέρα βαθιά μέσα στους πνεύμονες, αντί να κάνετε σύντομες αναπνοές που κατευθύνουν τον αέρα στον οισοφάγο. Αυτή η διαδικασία μειώνει επίσης το άγχος, το οποίο συνδέεται με ευαισθησία στο έντερο και με τη δημιουργία αερίων. Η ηρεμία του εγκεφάλου βοηθά στη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος στο γαστρεντερικό σωλήνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα αέρια.
Κάντε στην κοιλιά σας λίγο μασάζ. Για καταπολεμήσετε το πρήξιμο, κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά σας. Αυτή η κίνηση βοηθάει στη μεταφορά αερίων προς το παχύ έντερο, προσφέροντας μια ανακούφιση.
Σημάδια δείχνουν ότι το φούσκωμα που νιώθετε δεν είναι φυσιολογικό και τι να κάνετε:
Απώλεια βάρους
Περίπου το 1% του πληθυσμού έχει κοιλιοκάκη, κατάσταση στην οποία το σώμα σας έχει αυτοάνοση αντίδραση στη γλουτένη. Αλλά είναι υπολογίζεται ότι μέχρι και το 83% των Αμερικανών με κοιλιοκάκη είτε δεν έχει διαγνωστεί είτε έχει λάθος πληροφόρηση για τους τρόπους αντιμετώπισής της. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι διάρροια και η απώλεια βάρους, ενώ περίπου το ήμισυ του συνόλου των ενηλίκων με κοιλιοκάκη έχουν κάποια σημάδια που δεν σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, δερματικά εξανθήματα, πονοκεφάλους, και αρχές οστεοπόρωσης στάδιο.
Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε έναν γαστρεντερολόγο, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει να κάνετε εξέταση αίματος, ώστε να δει αν έχετε ή όχι κοιλιοκάκη. Αν τελικά έχετε κοιλιοκάκη, η θεραπεία είναι αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Έντονες κοιλιακές κράμπες
Οι συγκεκριμένοι πόνοι είναι συχνοί αφού συνοδεύουν την έμμηνο ρύση, όμως αν τους εντοπίζετε στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς, μπορεί να έχετε εκκολπωματίτιδα, μια κατάσταση στην οποία αναπτύσσονται μικρές σακούλες στο έντερο. Παρόλο που είναι μια φλεγμονή που εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, πλέον παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Τι να κάνετε: Συνήθως ο γιατρός συστήνει να κάνετε εξετάσεις αίματος, ούρων και κοπράνων για να αποκλείσετε άλλες πηγές μόλυνσης και εάν η εκκολπωματίτιδα εξακολουθεί να είναι ο πιο πιθανός ένοχος, πιθανότατα θα κάνετε αξονική τομογραφία. Η θεραπεία είναι αντιβιοτικά. Θα πρέπει επίσης να ακολουθήσετε υγρή διατροφή για μερικές ημέρες, ενώ το έντερο σας θεραπεύεται. Αφού ξεπεράσετε το πρόβλημα, μπορείτε να αποφύγετε τις υποτροπές καταναλώνοντας περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας.
Ήπιος πυελικός πόνος
Σχεδόν το 5% του συνόλου των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία (18-44) έχουν βιώσει φλεγμονώδης νόσο της πυέλου (PID) σύμφωνα με την CDC, μία κατάσταση στην οποία ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως χλαμύδια ή γονόρροια ταξιδεύει από τον κόλπο μέσα στις σάλπιγγες ή τη μήτρα. Και προκαλεί πυρετό, ρίγη και - εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία - στειρότητα. Αλλά στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια, όπως ο ήπιος πυελικός πόνος, η ακανόνιστη αιμορραγία ή η δυσκολία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις για να διαπιστώσει που οφείλονται τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Διάρροια με αίμα
Όταν το φούσκωμα συνοδεύεται από συχνό κοιλιακό πόνο και αίμα στα κόπρανα, τότε μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα. Το 40% των ασθενών εμφανίζουν επίσης συμπτώματα, όπως προβλήματα όρασης, δερματικά εξανθήματα και κόπωση.
Τι πρέπει να κάνετε: Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα, ο οποίος θα εκτελέσει μια σειρά από εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων αίματος, για να αναζητήσει τη φλεγμονή. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές νέες αποτελεσματικές θεραπείες, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μειώνουν τα συμπτώματα.
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.