WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι για την αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιανουαρίου 2021

4 μύθοι για την αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση

Η αύξηση βάρους μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, ωστόσο είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Και επειδή πολλές γυναίκες ανησυχούν για τα κιλά τους όταν θα μπουν στην εμμηνόπαυση, είναι λογικό να ψάχνουν πληροφορίες επί του θέματος. Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως οι μύθοι γύρω από αυτό το θέμα είναι αρκετοί. Ας δούμε μερικούς από αυτούς. 

Μύθος # 1: Η αύξηση βάρους της εμμηνόπαυσης είναι δικό σας λάθος.
 
Κι όμως δεν είναι όλα τα πράγματα υπό τον έλεγχό σας, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς απλά γεγονός ότι πολλές γυναίκες κερδίζουν περίπου 1,5 κιλά ετησίως στα 40 και 50 τους. Αυτό οφείλεται στο ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται φυσικά με την ηλικία. Επίσης χάνετε μυϊκή μάζα στη μέση ζωή,, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερο λίπος. 

Μύθος # 2: Η αύξηση βάρους δεν θα συμβεί μέχρι να μπείτε στην εμμηνόπαυση.

Η αύξηση βάρους ξεκινά στην περιμενόπαυση, τα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης. Αυτή η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια.

Μύθος # 3: Το να παίρνετε επιπλέον κιλά στην εμμηνόπαυση δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό. 

Σίγουρα, κάποια αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση αφορά την εμφάνιση - και την ταλαιπωρία της αύξησης του μεγέθους στα ρούχα. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καταστάσεις που εμφανίζονται συχνότερα με την ηλικία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Το επιπλέον βάρος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις εξάψεις.

Μύθος # 4: Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την αύξηση του βάρους της εμμηνόπαυσης.

Αν και η αύξηση βάρους είναι φυσιολογική στην εμμηνόπαυση, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να την επιβραδύνετε, να τη σταματήσετε ή να μειώσετε κιλά που έχετε πάρει:

Ασκηθείτε. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την ηλικία, κυρίως λόγω της απώλειας μυών. Επομένως, η διατήρηση και ακόμη και η οικοδόμηση της μυϊκής μάζας είναι σημαντική. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καύση θερμίδων, κάτι που βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Κάντε ασκήσεις αντίστασης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα (εκτός από άλλες δραστηριότητες όπως το περπάτημα) για να παραμείνετε υγιείς και να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της αύξησης βάρους. Μπόνους: Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης, όπως προβλήματα ύπνου, δυσφορία και χαμηλό επίπεδο ενέργειας.

Αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες. Μπορεί να λειτουργούν βραχυπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερες είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά - οπότε είναι μη βιώσιμες. Καταλήγετε να αισθάνεστε σαν να έχετε αποτύχει όταν κερδίζετε πίσω το βάρος που χάσατε. Κάνοντας μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες είναι μια πολύ καλύτερη προσέγγιση για μακροχρόνια υγεία και ευεξία.

Εστιάστε στις άπαχες πρωτεΐνες και στους σύνθετους υδατάνθρακες. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι πρέπει να «κόψετε τους υδατάνθρακες» για να χάσετε βάρος. Αλλά οι τροφές με υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά,  τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως πλιγούρι βρώμης. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που χρειάζονται οι γυναίκες για καλή υγεία και δεν πρέπει να τις γυναίκες να τις κόβουν στο όνομα της απώλειας βάρους. Η συμπερίληψη της άπαχης πρωτεΐνης στα γεύματα και σνακ είναι επίσης σημαντική.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα τα σώματα αλλάζουν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής. Εάν το σώμα σας μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται διαφορετικό από το σώμα σας των 20 ετών, αυτό είναι φυσιολογικό. Αγκαλιάστε τις αλλαγές, αλλά προσπαθήστε επίσης να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση θρεπτικών τροφών και στη σωματική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να έχετε  ισορροπία στη ζωή σας.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.