WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί εάν γίνετε vegan για έναν μήνα


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Φεβρουαρίου 2021

Τι θα συμβεί εάν γίνετε vegan για έναν μήνα

Σκέφτεστε να γίνετε vegan; Δεν είστε οι μόνοι: Κάθε μήνα, οι άνθρωποι δοκιμάζουν μια διατροφή χωρίς κρέας και τα παράγωγά του και χωρίς γαλακτοκομικά , για ηθικούς και περιβαλλοντικούς λόγους - και για την υγεία τους. 

Όμως προτού αποχαιρετίσετε τις αγαπημένες σας τροφές και γίνετε vegan, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο πιστεύετε. Αξίζει όμως; Για να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς είναι να είστε vegan. Γι αυτό παρακάτω θα δούμε τι συμβαίνει εάν γίνεται vegan για ένα μήνα. 

Απώλεια βάρους…ή αύξηση

Πολλοί πιστεύουν ότι εάν γίνουν vegan θα χάσουν βάρος. Αυτό ισχύει εν μέρει, ανάλογα με τις τροφές που θα επιλέξετε να τρώτε. Οποιαδήποτε επίδραση έχετε στο σωματικό σας βάρος όταν αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες, εξαρτάται από τον τρόπο που τρώτε και τις επιλογές που κάνετε. Εάν επιλέγετε vegan fast food ή το παρακάνετε με τα γλυκά, μπορεί να πάρετε αρκετά κιλά. Αν όμως κάνετε ισορροπημένες, υγιεινές επιλογές θα μπορούσατε να δείτε μια απώλεια βάρους, ειδικά εάν η προ-vegan διατροφή σας ήταν πλούσια σε κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αλλαγή στον τρόπο μαγειρέματος

Για μερικούς αρχάριους vegans, αυτή η αλλαγή είναι απόλαυση. Νιώθουν ωραία που πρέπει να σκεφτούν πώς πρέπει να φτιάξουν ένα γεύμα και ότι πρέπει να ανακαλύψουν νέες συνταγές. Και η αλήθεια είναι πως μπορεί να γίνει συναρπαστικό να δοκιμάζετε νέα φαγητά. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δυσκολεύονται, κυρίως όταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν ακολουθούν την ίδια διατροφή. Σε αυτή την περίπτωση ο σχεδιασμός των γευμάτων ίσως είναι πιο δύσκολος από ό,τι περίμεναν. 

Θα επηρεαστεί όλη η οικογένεια

Μπορεί στην αρχή που θα ανακοινώνεσετε ότι θα γίνετε vegan τα μέλη της υπόλοιπης οικογένειας να σας κοιτάξουν περίεργα, όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο τέλος να ακολουθήσουν και εκείνοι αυτή την αλλαγή. Πολλοί πιστεύουν, λανθασμένα, πως το vegan φαγητό είναι άγευστο, όμως εάν το δοκιμάσουν θα καταλάβουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Περισσότερη ενέργεια

Με του που αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη vegan διατροφή θα παρατηρήσετε μια αύξηση στο επίπεδο της ενέργειάς σας. Όμως αν αυτό οφείλεται στη συγκεκριμένη διατροφή - ή σε κάτι άλλο, δεν μπορούμε να το αποδείξουμε επιστημονικά. Η αυξημένη ενέργεια (και η έλλειψη απογευματινής υπνηλίας) μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας πιο υγιεινής διατροφής συνολικά. 

Λαμπερή επιδερμίδα

Αρκετοί vegans έχουν αναφέρει ότι η επίδραση στο δέρμα τους ήταν άμεση - και καταπληκτική. Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες φάνηκε πραγματικά να καθαρίζει την επιδερμίδα τους. Ακόμα και εκείνοι που υπέφεραν από δερματικά προβλήματα, είδαν αλλαγή προς το καλύτερο με το που ακολούθησαν τη vegan διατροφή. 

Έλλειψη βιταμινών

Όσο καλή και να είναι η vegan διατροφή για την υγεία σας, υπάρχει πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμινών, ειδικά στη Β12. Γι αυτό είναι σημαντικό να ελέγξετε τα επίπεδα της Β12 και να συζητήσετε με έναν διατροφολόγο, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν θα πρέπει να λάβετε συμπληρώματα. 

Θα αυξηθούν τα καλά βακτήρια του εντέρου

Τα βακτήρια στο έντερο μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας. Μια ανθυγιεινή διατροφή προάγει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων που προάγουν τις ασθένειες, ενώ μια πιο πλούσια σε φυτικές ίνες δίαιτα οδηγεί σε αύξηση των βακτηρίων που είναι φιλικά ως προς το έντερο. Η μετάβαση σε μια vegan διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες οδηγεί σε γρήγορες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου σας, επηρεάζοντας θετικά την υγεία σας. 

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το να γίνει κάποιος vegan είναι ίσως ο "μοναδικός τρόπος" για να σωθεί ο πλανήτης. Και αυτό χωρίς να λάβουμε υπόψη ότι συχνά τα εκτρεφόμενα ζώα είναι γεμάτα ισχυρά αντιβιοτικά που ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Όμως να θυμόμαστε ότι ενώ η vegan διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία, να είναι πλήρως ισορροπημένη και σωστά διαμορφωμένη για να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.