WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε πώς θα βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Φεβρουαρίου 2021

Δείτε πώς θα  βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες

Αν θέλετε να ενισχύσετε την ανοσοποιητική σας υγεία, ίσως αναρωτιέστε πώς να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες.
Πόσο συχνά αρρωσταίνετε; Εάν συμβαίνει περισσότερο από 2-3 φορές το χρόνο, τότε το ανοσοποιητικό σας σύστημα κινδυνεύει. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας έχει αποδυναμωθεί από διάφορους παράγοντες. 

Η διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτήν τη στιγμή, κυρίως τώρα που συνεχίζεται η πανδημία του κορωνοϊού.

Εάν όμως κάνετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορείτε να ενισχύσετε την άμυνα του σώματός σας και να καταπολεμήσετε τις ασθένειες.

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο ύπνος και το ισχυρό ανοσοποιητικό είναι στενά συνδεδεμένα. Στην πραγματικότητα, ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος συνδέεται με υψηλότερη ευαισθησία σε ασθένειες. 

Σε μια μελέτη σε 164 υγιείς ενήλικες, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν,  από εκείνους που κοιμόντουσαν 6 ώρες ή περισσότερο κάθε βράδυ. 

Η επαρκής ανάπαυση μπορεί να ενισχύσει τη φυσική σας ανοσία. Επίσης, μπορεί να κοιμάστε περισσότερο όταν είστε άρρωστοι για να επιτρέψετε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει καλύτερα την ασθένεια. Οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν να κοιμούνται 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ, ενώ οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες και τα μικρότερα παιδιά και βρέφη έως 14 ώρες. 

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, δοκιμάστε να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε στις οθόνες  για μια ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι, καθώς το μπλε φως που εκπέμπεται από το τηλέφωνο, την τηλεόραση και τον υπολογιστή σας μπορεί να διαταράξει τον κιρκαδικό ρυθμό ή τον φυσικό κύκλο αφύπνισης του σώματός σας. 

Να τρώτε περισσότερα ολόκληρες φυτικές τροφές

Τα φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορεί να σας δώσουν το προβάδισμα έναντι των επιβλαβών παθογόνων.

Τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής με την καταπολέμηση των ασταθών ενώσεων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή όταν συσσωρεύονται στο σώμα σας σε υψηλά επίπεδα. 

Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και ορισμένους καρκίνους. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η οποία μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος. 

Να τρώτε υγιή λίπη

Τα υγιή λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και το σολομό, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τη φλεγμονή .

Παρόλο που η φλεγμονή χαμηλού επιπέδου είναι μια φυσιολογική απόκριση στο στρες ή τον τραυματισμό, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 

Το ελαιόλαδο, το οποίο είναι ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδες, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τα επιβλαβή βακτήρια και ιούς που προκαλούν ασθένειες. 

Εντάξετε τα προβιοτικά στη διατροφή σας  

Οι ζυμωμένες τροφές είναι πλούσιες σε ευεργετικά βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά, τα οποία ζουν στο πεπτικό σας σύστημα.  Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το λάχανο τουρσί, το κεφίρ κ.α. Αυτά α φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια  βοηθούν να λειτουργούν με υγεία τα εσωτερικά του όργανα και το ανοσοποιητικό του σύστημα, ενώ βοηθούν και στην πέψη των τροφών

Συμμετέχετε σε μέτρια άσκηση

Αν και η παρατεταμένη έντονη άσκηση μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η μέτρια άσκηση μπορεί να του δώσει ώθηση. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.  Επιπλέον μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει τα ανοσοκύτταρά σας να αναγεννιούνται τακτικά.

Παραδείγματα μέτριας άσκησης περιλαμβάνουν γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία, το τζόκινγκ, το κολύμπι και η πεζοπορία. Τα περισσότερα άτομα πρέπει να στοχεύουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα. 

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η ενυδάτωση δεν σας προστατεύει απαραίτητα από μικρόβια και ιούς, αλλά η πρόληψη της αφυδάτωσης είναι σημαντική για τη γενική υγεία σας.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και να εμποδίσει τη φυσική σας απόδοση, την εστίαση, τη διάθεση, την πέψη και τη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών. Αυτές οι επιπλοκές μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία σας σε ασθένειες. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες αρχίζουν να χάνουν την επιθυμία της δίψας, γι αυτό και θα πρέπει να πίνουν τακτικά νερό, ακόμα κι αν δεν αισθάνονται διψασμένοι.

Δχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας

Η ανακούφιση από το άγχος είναι το κλειδί για την υγεία του ανοσοποιητικού. Το μακροχρόνιο στρες προάγει τη φλεγμονή, καθώς και τις ανισορροπίες στη λειτουργία των ανοσοκυττάρων. Συγκεκριμένα, το παρατεταμένο ψυχολογικό στρες μπορεί να καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση στα παιδιά.  

Οι δραστηριότητες που μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας περιλαμβάνουν διαλογισμό , άσκηση, γιόγκα και άλλες πρακτικές προσοχής. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.