Πρωτεϊνική δίαιτα: Γιατί εάν θέλετε να την ακολουθήσετε πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Τζουλιάννα Καρνέζη
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, δηλαδή είναι αποτέλεσμα σύνθετων ψυχολογικών, περιβαλλοντικών, γενετικών και συμπεριφορικών παραγόντων. 

Εκτός από τις κακές διατροφικές συνήθειες την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, άλλοι παράγοντες που συνευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι γενετικοί,  μεταβολικοί, ενδοκρινολογικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί καθώς και ψυχολογικοί

Ως κύρια αιτία πρόκλησης της παχυσαρκίας θεωρείται η αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση. Όταν υπάρχει θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η ενεργειακή πρόσληψη είναι μεγαλύτερη από τη ενεργειακή κατανάλωση, ο οργανισμός αποθηκεύει ως λίπος την περίσσεια ενέργειας.

Αντιθέτως, όταν το ενεργειακό ισοζύγιο είναι αρνητικό, ο οργανισμός για να κερδίσει ενέργεια χρησιμοποιεί κυρίως το λίπος.

Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί να προσπαθούν να χάσουν κιλά, ακολουθώντας δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια, όπως είναι οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. 

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα Atkins , έχουν προωθηθεί ευρέως ως αποτελεσματικά προγράμματα απώλειας βάρους. Αυτά τα προγράμματα γενικά προτείνουν να λαμβάνετε 30% έως 50% των συνολικών θερμίδων από πρωτεΐνες.

Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο των οστών, των μυών, του χόνδρου, του δέρματος και ακόμη και του αίματος. Επίσης ο ρόλος της στην απώλεια βάρους έχει μελετηθεί για πολλά χρόνια και έχει αποδείξει οφέλη όσον αφορά τη διατήρηση της πληρότητας και την ευκολότερη ρύθμιση της όρεξής σας. Κάθε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι διαφορετική και μπορεί να έχει διαφορετικούς περιορισμούς.

Θα χάσετε κιλά εάν ακολουθήσετε μια πρωτεϊνική δίαιτα;

Εάν ακολουθήσετε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες θα χάσετε βάρος, αλλά υπάρχει μια προειδοποίηση: Το ζήτημα με τις δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι ότι συχνά περιορίζουν τους υγιείς(σύνθετους) υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες φέρουν νερό στο σώμα, γι αυτό οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν βάρος γρήγορα όταν ξεκινούν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες / χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες - στην πραγματικότητα όμως απλώς χάνουν το βάρος του νερού επειδή έχουν κόψει υδατάνθρακες. Οι καλύτερες δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες επικεντρώνονται στις άπαχες πηγές πρωτεΐνης και περιλαμβάνουν μερικούς υγιείς υδατάνθρακες.

Είναι υγιής μια δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης;

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Δείτε ποιοι είναι οι κίνδυνοι εάν ακολουθήσετε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. 

Υψηλή χοληστερόλη.

Ορισμένες πηγές πρωτεΐνης - όπως λιπαρά κομμάτια κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά - μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη, αυξάνοντας την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. 

Προβλήματα στους νεφρούς.

Εάν έχετε προβλήματα στους νεφρούς, η κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης τους επιβαρύνει. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τη λειτουργία τους. 

Οστεοπόρωση και πέτρες στους νεφρούς. 

Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μπορεί να ουρείτε περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανή την οστεοπόρωση και τις πέτρες στους νεφρούς.

Είναι η πρωτεϊνική δίαιτα κατάλληλη για εσάς;

Η πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνεί ότι αυτό που τελικά έχει σημασία για την απώλεια βάρους είναι ο βαθμός συμμόρφωσης στη δίαιτα και οι αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε στο φαγητό. Ωστόσο η μακροχρόνια χρήση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής σε πρωτεΐνη, ειδικά με τρόφιμα ζωικής προέλευσης, φαίνεται να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας.

Τέλος θυμηθείτε, η απώλεια βάρους που διαρκεί συνήθως βασίζεται σε αλλαγές με τις οποίες μπορείτε να ζήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι προσωρινά.

Δείτε επίσης

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits