Σίγουρα έχετε ακούσει ή έχετε πει και εσείς οι ίδιοι τις λέξεις «κόλλησε», «μπλόκαρε» ή «χρειάζεται ενεργοποίηση». Τι είναι όμως ο μεταβολισμός και ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε εάν θέλουμε να τον αλλάξουμε;
Καταρχάς οι τρεις βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό είναι: Ο βασικός μεταβολισμός, η θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας και οι καθημερινές δραστηριότητες. Από αυτούς τους 3 παράγοντες αυτός που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο είναι ο Βασικός Μεταβολισμός γνωστός και ως B.M.R (Basal Metabolic Rate).
Τι είναι ο B.M.R. Είναι ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή, μεταβολισμός των κυττάρων, λειτουργία καρδιάς) και να μας διατηρήσει στη ζωή και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη μυϊκή μάζα. Παράλληλα, όμως επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η λειτουργία του θυρεοειδούς, το κάπνισμα, ο πυρετός, η κύηση.
Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός
Τώρα που έχουμε ξεκαθαρίσει τι είναι ο μεταβολισμός σας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί. Στην πιο απλοϊκή μορφή του, ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία του σώματός κατά την οποία λαμβάνει καύσιμα από τις τροφές και τα υγρά και τη μετατρέπει σε ή αποθηκευμένη ενέργεια στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που τρώτε κάτι - μια πίτσα, το αγαπημένο σας σνακ - το σώμα σας μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια και στη συνέχεια η εν λόγω ενέργεια είτε θα χρησιμοποιηθεί αμέσως είτε θα αποθηκευτεί.
Σημάδια αργού μεταβολισμού
Εάν κάποιος έχει αργό μεταβολισμό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, κόπωση, χαμηλή ενέργεια και δυσκολίες να ολοκληρώσει απλά καθημερινά καθήκοντα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μερικές φυσικές ενδείξεις όπως το ξηρό δέρμα, τα εύθραυστα νύχια και τριχόπτωση. Μπορεί να πάσχετε από ημικρανίες και να θέλετε να καταναλώνετε πολλά γλυκά. Τα συμπτώματα όπως χαμηλή ενέργειας και εύθραυστα νύχια συμβαίνουν επειδή το σώμα σας δεν επεξεργάζεται σωστά την ενέργεια. Δεν μπορεί να αφομοιώσει, να σπάσει και να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας.
Οι άνθρωποι τείνουν να βγάζουν πολύ γρήγορη το συμπέρασμα ότι έχουν αργό μεταβολισμό, όμως στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Γι αυτό και εάν εμφανίζετε τα παραπάνω συμπτώματα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ένοχοι είναι η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλουν στον αργό μεταβολισμό είναι ιατρικοί, όπως η ορμονική ανισορροπία και η ασθένεια του θυρεοειδούς. Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε αργό μεταβολισμό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ενδοκρινολόγο.
Εάν ο μεταβολισμός κολλάει, τι μπορείτε να κάνετε; Όταν ο μυϊκός ιστός μειώνεται επηρεάζεται και ο μεταβολισμός, ο οποίος μειώνει τους ρυθμούς λειτουργίας του. Η μείωση του μυϊκού ιστού συνήθως παρατηρείται μετά από πολύ αυστηρές δίαιτες. Μπορείτε όμως αν αλλάξετε αυτή την κατάσταση εάν σταματήσετε να ακολουθείτε στερητικές δίαιτες και ένα αυξήσετε τη φυσική σα δραστηριότητα.
Πόσο γρήγορα αυξάνεται ο μεταβολισμός; Όπως ανέφερα παραπάνω για να αυξηθεί ο μεταβολισμός πρέπει να αυξηθεί η μυϊκή μάζα. Αυτή όμως η διαδικασία δεν μπορεί αν συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Αντίθετα απαιτεί χρόνο και φυσικά αφού επιτευχθεί πρέπει να υπάρχει η συντήρηση της μέσω της άσκησης. Ιδανική γυμναστική είναι ο συνδυασμός αερόβιας όπως το τρέξιμο και αναερόβιας όπως είναι τα βάρη.
Ο μεταβολισμός λοιπόν θα έλεγα πως είναι σύμμαχός μας στην προσπάθεια απώλειας κιλών, αρκεί να τον φροντίζουμε καθημερινά μέσω της ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας.
Δείτε επίσης: 15 φωτογραφίες που αποτυπώνουν την μοναδική ομορφιά των γυναικών στον κόσμο
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.