WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για το έκζεμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Μαρτίου 2021

Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για το έκζεμα
Οι φυσικές θεραπείες μπορούν να καταπραΰνουν το ξηρό, κνησμό του δέρματος που συνοδεύεται από έκζεμα.

Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν κρέμες, φυσικά προϊόντα και αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής για να διαχειριστούν ή να αποτρέψουν τα δυσάρεστα συμπτώματα του εκζέματος. 

Οι φυσικές ουσίες, όπως το τζελ αλόης βέρα και το λάδι καρύδας , μπορούν να ενυδατώσουν το ξηρό δέρμα και να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και τα επιβλαβή βακτήρια, μειώνοντας το πρήξιμο και αποτρέποντας τη μόλυνση.

Οι φυσικές θεραπείες δεν μπορούν να θεραπεύσουν το έκζεμα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. 

Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για το έκζεμα.

Τζελ αλόης βέρα

Το τζελ της αλόης προέρχεται από τα φύλλα του φυτού αλόης. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τζελ αλόης βέρα για αιώνες για να θεραπεύσουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Μια κοινή χρήση είναι να καταπραΰνει το έκζεμα.

Μια συστηματική ανασκόπηση από το 2015 εξέτασε τις επιπτώσεις της αλόης στην ανθρώπινη υγεία. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι αντιβακτηριακή,  αντιμικροβιακή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλει στην επούλωση των πληγών. 

Τα αντιβακτηριακά και αντιμικροβιακά αποτελέσματα μπορούν να αποτρέψουν τις λοιμώξεις του δέρματος, οι οποίες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν ένα άτομο έχει ξηρό δέρμα. 

Μηλόξιδο

Η National Eczema Association (NEA) αναφέρει ότι το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει στις παθήσεις του δέρματος. Ωστόσο, συνίσταται προσοχή, καθώς τα οξέα του ξιδιού μπορούν να βλάψουν τον μαλακό ιστό.

Καμία έρευνα δεν επιβεβαίωσε ότι το μηλόξιδο μειώνει τα συμπτώματα του εκζέματος, αλλά υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει:

Στην εξισορρόπηση των επιπέδων οξύτητας του δέρματος. Το ξίδι είναι πολύ όξινο. Το δέρμα είναι φυσικά όξινο, αλλά τα άτομα με έκζεμα μπορεί να έχουν λιγότερο όξινο δέρμα από άλλα. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του δέρματος. Η εφαρμογή αραιωμένου μηλόξιδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων οξύτητας του δέρματος, αλλά το ξίδι μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα εάν δεν αραιωθεί.

Αντιθέτως, πολλά σαπούνια, απορρυπαντικά και καθαριστικά είναι αλκαλικά. Μπορούν να διαταράξουν την οξύτητα του δέρματος, γεγονός που μπορεί να αφήσει το δέρμα ευάλωτο σε βλάβες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το πλύσιμο με ορισμένα σαπούνια μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις εκζέματος.

Καταπολέμηση βακτηρίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μηλόξιδο μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Escherichia coli και Staphylococcus aureus. 

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Αραιώνετε πάντα το μηλόξιδο πριν το εφαρμόσετε στο δέρμα. Το αδιάλυτο ξύδι μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα ή άλλους τραυματισμούς.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας περιέχει υγιεινά λιπαρά οξέα που μπορούν να προσθέσουν υγρασία στο δέρμα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν άτομα με ξηρό δέρμα και έκζεμα.

Επίσης, το λάδι καρύδας μπορεί να προστατεύσει το δέρμα βοηθώντας στην καταπολέμηση της φλεγμονής και βελτιώνοντας την υγεία του φραγμού της επιδερμίδας.

Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή εξέτασε τα αποτελέσματα της εφαρμογής ελαίου καρύδας στο δέρμα σε παιδιά. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση λαδιού για 8 εβδομάδες βελτίωσε τα συμπτώματα του εκζέματος.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Εφαρμόστε κρύο λάδι καρύδας απευθείας στο δέρμα μετά το μπάνιο και έως και αρκετές φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε το πριν από τον ύπνο για να διατηρήσετε το δέρμα ενυδατωμένο όλη τη νύχτα.

Το λάδι καρύδας είναι γενικά στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά η θερμοκρασία του σώματος το μετατρέπει σε υγρό. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στις καρύδες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν λάδι καρύδας.

Μέλι

Το μέλι είναι ένας φυσικός αντιβακτηριακός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας και οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει για να θεραπεύσουν πληγές για αιώνες.

Τα συμπεράσματα μιας επισκόπησης επιβεβαιώνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι το μέλι είναι χρήσιμο για τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων εγκαυμάτων και πληγών και ότι έχει αντιβακτηριακή ικανότητα. Δοκιμάστε να κολλήσετε λίγο μέλι στην περιοχή. 

Διατροφικές αλλαγές

Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, που σημαίνει ότι προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμένο δέρμα. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ή να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα και η πραγματοποίηση μερικών βασικών διατροφικών αλλαγών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος.

Παραδείγματα αντιφλεγμονωδών τροφίμων περιλαμβάνουν:

ψάρι

φυλλώδη λαχανικά

φασόλια και φακές

πολύχρωμα φρούτα

λαχανικά

κουρκουμάς και κανέλα

Δείτε επίσης:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.