WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να τρώτε πριν και μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Απριλίου 2021

Τι πρέπει να τρώτε πριν και μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Εάν δεν έχετε κάνει ακόμα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ίσως αναρωτιέστε πώς να προετοιμαστείτε, συμπεριλαμβανομένου του τι να φάτε ή να πιείτε πριν ή μετά τον εμβολιασμό σας - και τι να αποφύγετε.

Τι πρέπει να φάτε πριν και μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid -19
 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά χωρίς καμία ειδική διατροφική προετοιμασία. Αλλά υπάρχουν μερικές στρατηγικές που απλά μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες του οργανισμού σας, τόσο πριν όσο και μετά τη λήψη του εμβολίου. 

Αποφύγετε το αλκοόλ πριν και μετά τον εμβολιασμό σας

Ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν ελάχιστες ή καθόλου ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ρίγη, πυρετό και ναυτία, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC). 

Έτσι λοιπόν ακόμα και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να εντείνει αυτές τις παρενέργειες. Και εάν είστε αφυδατωμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε μεταξύ της αντίδρασης του σώματός σας στο αλκοόλ έναντι του εμβολίου.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης αποδειχθεί ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Alcohol Research, οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπήρξε μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ και της εξασθενημένης ανοσοαπόκρισης. 

Καταναλώστε το βραδινό σας τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε

Η καλή ανάπαυση βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να δουλέψει στο έπακρο. Για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας είναι σημαντικό να φάτε σωστά το προηγούμενο βράδυ. Είναι λοιπόν σημαντικό να φάτε τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο, ώστε να βοηθήσετε τη σωστή λειτουργία της πέψης. 

Όσον αφορά τα ροφήματα, φροντίστε να μην καταναλώσετε καφεΐνη τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο. Και περιορίστε την κατανάλωση υγρών το βράδυ, ώστε να μην χρειάζεται να σηκωθείτε στη μέση της νύχτας για να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο.

Μείνετε καλά ενυδατωμένοι

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής (IOM), οι γυναίκες χρειάζονται 2,7 λίτρα συνολικών υγρών την ημέρα (πάνω από 11 φλιτζάνια) και οι άνδρες χρειάζονται 3,7 λίτρα (πάνω από 15 φλιτζάνια). Περίπου το 20% των υγρών μας προέρχονται από τα τρόφιμα, αλλά αυτό αφήνει ακόμα 8-12 φλιτζάνια, με βάση τις οδηγίες του ΔΟΜ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες ανάγκες λόγω άσκησης.

Καταναλώστε μη επεξεργασμένες τροφές

Μελέτες έχουν δείξει ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι αύξησαν την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα και / ή κορεσμένα και trans λιπαρά. Με όλη τη δυσκολία και την αβεβαιότητα που έχει φέρει φέτος η πανδημία, δεν είναι περίεργο γιατί πολλοί αύξησαν την πρόσληψη τροφής με σκοπό να αισθανθούν καλύτερα. 

Αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή και η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ένα άρθρο του 2020 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition , οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι σημαντικές για την πρόληψη της COVID-19. 

Παρόλο που δεν έχουν δημοσιευτεί μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της διατροφής στο εμβόλιο, ισχύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μετά τον εμβολιασμό είναι να δώσετε προτεραιότητα σε μη επεξεργασμένα και αντιφλεγμονώδη τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. 

Μία από τις κορυφαίες στρατηγικές είναι απλά να τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα. Σύμφωνα με το CDC , μόνο ένας στους 10 τρώει τη συνιστώμενη ποσότητα, που είναι τουλάχιστον 2-3 φλιτζάνια, λαχανικών και 1,5-2 φλιτζάνια φρούτων καθημερινά. 

Επιλέξτε ένα ισορροπημένο γεύμα πριν από τον εμβολιασμό

Ενώ η λιποθυμία δεν αναφέρεται ως κοινή ανεπιθύμητη παρενέργεια του εμβολίου κατά της COVID-19 , το CDC έχει λάβει αναφορές για άτομα που λιποθυμούν μετά από σχεδόν όλα τα εμβόλια. Αλλά η λιποθυμία κατά τη διάρκεια ή μετά τον εμβολιασμό προκαλείται συνήθως από άγχος και όχι από το ίδιο το εμβόλιο. 

Έτσι λοιπόν τρώγοντας ένα σνακ πριν από τη διαδικασία του εμβολιασμού έχει αποδειχθεί ότι μερικές φορές αποτρέπει την λιποθυμία που σχετίζεται με το άγχος. Εκτός όμως από το άγχος, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλέσει λιποθυμία. 

Έτσι, τρώγοντας ένα γεύμα που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σας, είναι μια έξυπνη στρατηγική, ειδικά εάν έχετε ιστορικό λιποθυμίας κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διαδικασίας εμβολιασμού. 

Η καλύτερη επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα είναι ένας συνδυασμός άπαχης πρωτεΐνης, σύνθετων υδατάνθρακων και υγιούς λίπους.

Εάν το ραντεβού σας είναι το πρωί, μπορείτε να φάτε πλιγούρι βρώμης μαζί με φρούτα  ή μια vregan ομελέτα λαχανικών (φτιαγμένη με ρεβίθια). 

Εάν το ραντεβού σας είναι το απόγευμα, γεμίστε με ένα μπολ με χόρτα και λαχανικά, φακές, κινόα και ταχίνι, ή μια σαλάτα φτιαγμένη με χόρτα, μαύρα φασόλια, ψητό καλαμπόκι και αβοκάντο.

Εάν νιώθετε νευρικοί πριν από το ραντεβού σας και δεν θέλετε να φάτε, δοκιμάστε ένα smoothie φτιαγμένο με σπανάκι, γιαούρτι, γάλα, μπανάνα, μούρα.

Εφοδιαστείτε από πριν με εύπεπτα τρόφιμα

Μερικοί άνθρωποι έχουν ναυτία μετά το εμβόλιο. Αυτό μπορεί να μην συμβεί σε εσάς, αλλά σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να προγραμματίσετε τα ψώνια σας από πριν και να εφοδιαστείτε με μερικά ήπια και εύπεπτα τρόφιμα. Καλές επιλογές περιλαμβάνουν σούπα λαχανικών με βάση τον ζωμό, μπανάνες, νερό καρύδας, καστανό ρύζι και πατάτες.

Αποφύγετε τα βαριά τρόφιμα όπως τυριά, σάλτσες, τηγανητά και κρέας, καθώς και ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως καραμέλες και γλυκά. Μείνετε καλά ενυδατωμένοι και όταν η ναυτία υποχωρήσει, συνεχίστε να εστιάζετε σε φρέσκα τρόφιμα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου θα πρέπει να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ημέρες. Όμως, οι υγιείς συνήθειες, όπως η κατανάλωση περισσότερου νερού και γευμάτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να αποφέρουν μόνιμα οφέλη για την υγεία. 

Δείτε επίσης

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.