Τι θα συμβεί εάν πίνετε μηλόξυδο για έναν μήνα 

Τζουλιάννα Καρνέζη
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Η χρήση του μηλόξυδου είναι γνωστή εδώ και πολλούς αιώνες. Έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπείες ασθενειών και για την προώθηση της ευημερίας. Μπορεί να υπάρχει κάποια βάση σε αυτό αφού το ξύδι έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα. 

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν τους παραπάνω ισχυρισμούς. Αν όμως αποφασίσετε να πίνετε μηλόξυδο, προσοχή όχι σκέτο, πάντα μαζί με νερό.

Τι θα συμβεί εάν πίνετε μηλόξυδο για έναν μήνα 

Ο ασφαλέστερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δοκιμάσετε το μηλόξυδο είναι να προσθέσετε 1 με 2 κουταλιές της σούπας σε ένα ποτήρι νερό και να το πιείτε πριν το φαγητό. Μην επιχειρήσετε σε καμία περίπτωση να το δοκιμάσετε σκέτο, γιατί θα μπορούσε να είναι πολύ βλαβερό για την υγεία σας. 

Και φυσικά μην το παρακάνετε, γιατί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις. Αν ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές, τότε ίσως μπορέσετε να αποκομίσετε μερικά οφέλη.

Μειώνει το φούσκωμα

Το ξύδι αυξάνει την οξύτητα του στομάχου, επιτρέποντας να γίνει η πέψη πιο εύκολα και η κίνηση της τροφής στο λεπτό έντερο. Όταν η πέψη δεν γίνεται σωστά μπορεί να έχουμε ένα αίσθημα φουσκώματος, καταναλώνοντας νερό με λίγο ξύδι μπορεί να μας ανακουφίσει.

Αυξάνει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων

Πολλές φορές ο οργανισμός μας δεν μπορεί να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο κ.α. Προσθέτοντας λίγο μηλόξυδο βοηθάμε στη σωστή απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών των τροφίμων.

Επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης

Η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Έτσι μειώνονται τα επεισόδια υπεργλυκαιμίας, κάτι που βοηθάει κατά όσους έχουν διαβήτη.

Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωση αραιωμένου ξιδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό ή αν είναι αποτελεσματικό σε ανθρώπους. Υπάρχει όμως περίπτωση να κάνει έστω μια μικρή διαφορά.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το μηλόξυδο κυρίως όταν συνδυάζεται με το μέλι, είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βελτιώνει τη διάθεση

Το μηλόξυδο συμβάλλει στη διάσπαση των πρωτεϊνών σε αμινοξέα, τα οποία θα διατεθούν ως καύσιμα για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο σχηματισμός ορμονών. Τα αμινοξέα παίζουν ρόλο στη δημιουργία της τριποτφάνης, που με τη σειρά της βοηθάει στην απελευθέρωση της σεροτονίνης. 

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο που μας βελτιώνει τη διάθεση και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Άρα όσο περισσότερο βοηθάμε στη δημιουργία της, τόσο καλύτερα για τη ψυχολογία μας.

Ποιες οι παρένεργειες;

Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές ή να επιδείνωση της γαστροπάρεση. Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης οξέων μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών ή να ερεθίσει τον οισοφάγο, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Δείτε επίσης

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits