WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή και παιδιά: Ένας πλήρης οδηγός για τους γονείς


27 Απριλίου 2021

Διατροφή και παιδιά: Ένας πλήρης οδηγός για τους γονείς

Η τροφή είναι προϋπόθεση για τη ζωή και πρέπει να παρέχει ενέργεια, αλλά και οργανικές και ανόργανες ουσίες για τον σχηματισμό των συστατικών του σώματος και τη διατήρηση των λειτουργιών του. 

Η σωστή διατροφή πρέπει να εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη ενέργειας για την επίτευξη ενός ενεργειακού ισοζυγίου, καθώς και επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη, την καλή φυσική κατάσταση και τη διατήρηση της υγείας.

Ο άνθρωπος σε κάθε ηλικιακό στάδιο, έχει συγκεκριμένες ανάγκες από θρεπτικά συστατικά, τα οποία προσλαμβάνει από την τροφή του. Όμως, ενώ ποσοτικά οι ανάγκες αυτές διαφέρουν από στάδιο σε στάδιο, η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών, είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην παιδική ηλικία, που το παιδί είναι ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης και της ανάπλασης ιστών.

Το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και να αναπληρώσει τις καθημερινές «φθορές». Επίσης, τα παιδιά χρειάζονται τα παραπάνω για να ανταπεξέλθουν στις σωματικές δραστηριότητες, για να αναπτυχθούν αλλά και για να δημιουργήσουν αποθέματα στον οργανισμό.

Σημαντική διατροφική συνήθεια θεωρείται το πρωινό γεύμα. Η κατανάλωση πρωινού από την παιδική ηλικία αυξάνει την πιθανότητα διατήρησης και βελτίωσης του τρόπου διατροφής. Οι διεθνείς συστάσεις υπαγορεύουν τη μη παράληψη του πρωινού γεύματος, όχι μόνο για την αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος βάρους, αλλά και για την πρόληψη εμφάνισης αυτού.

Από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό, παρουσιάζουν καλύτερη μαθησιακή απόδοση και υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ διανοητικής ικανότητας. Επίσης παρατηρήθηκε ότι η προέλευση τους στο σχολείο ήταν έγκαιρη και η παρουσία τους στον χώρο διδασκαλίας πιο τυπική σε σχέση με εκείνα που παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Ταυτόχρονα, παρατηρείται ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών αυτών είναι πιο υγιεινές και πλούσιες στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με ένα υγιές πρότυπο διατροφής και ένα υγιές σωματικό βάρος, αποτελώντας ασπίδα πρόληψης της εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας.

Είναι επίσης σημαντικό τα παιδιά να προσλαμβάνουν ποικιλία τροφίμων που τους παρέχουν την απαραίτητη πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Κάθε παιδί μεγαλώνει με τον δικό του ρυθμό κι επομένως έχει τις δικές του ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες. 

Η διατροφή στην παιδική ηλικία πρέπει να αποτελείται από: 

Κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά

Φρούτα και λαχανικά

Συνεπώς θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφών, τα οποία θα είναι διαφόρων χρωμάτων, υφών και γεύσεων, με ισορροπία και μέτρο, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες της ανάπτυξής του.

Επομένως, στο καθημερινό διαιτολόγιο του θα πρέπει να υπάρχουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, ενώ υπάρχουν και ορισμένες προσφιλείς στα παιδιά τροφές, οι οποίες πρέπει να καταναλώνονται σπάνια.

Είναι σημαντικό επίσης, τα παιδιά να καταναλώνουν μικρά ενδιάμεσα γεύματα (σνακ), αρκεί αυτά να είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά, γάλα, γιαούρτι, ψωμί και προϊόντα από δημητριακά ολικής αλέσεως, τοστ, κ.ά. Τα λίπη και τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Το πρόγευμα για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό γιατί, κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου, όσα αποθέματα ενέργειας έχει το παιδί, εξαντλούνται λόγω της ταχείας ανάπτυξής του. Η παράλειψή του έχει συνδεθεί, σύμφωνα με μελέτες, με μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας.

Όσον αφορά τα κύρια γεύματα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γευματίζουν με τους γονείς τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες από αυτά που δεν καταναλώνουν κανένα γεύμα μαζί τους.

Εκτός όμως από την τροφή, τα παιδιά έχουν ανάγκη και από ενυδάτωση, με το νερό να αποτελεί βασική πηγή πρόσληψης υγρών και να προτιμάται αντί για τα αναψυκτικά, τα οποία περιέχουν ζάχαρη. Συνιστάται η κατανάλωση 30ml νερού ανά κιλό σώματος, καθώς τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση επειδή είναι υπερκινητικά, και επίσης γιατί μπορεί να μην έχουν μάθει να αναγνωρίζουν το αίσθημα της δίψας.

jenny.gr
Το αγαπημένο black & white είναι ο safe συνδυασμός που και σε όλες μας ταιριάζει και μπορεί να δείξει super chic σε κάθε ώρα και περίσταση. Και πρόκειται και για δύο χρώματα που κατά 99% όλες έχουμε στη ντουλάπα μας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η επιλογή ενός ποιοτικού νερού με εξαιρετική γεύση και υψηλή ποιότητα, όπως το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica, είναι υψίστης σημασίας. Το AQUA Carpatica Φυσικό Μεταλλικό Νερό προέρχεται από τα Καρπάθια όρη, (το τελευταίο άγριο δάσος στην Ευρώπη), εκεί όπου το νερό πηγάζει αμόλυντο χωρίς ρύπους και χωρίς ίχνη λιπασμάτων. 

Η γη, από την οποία αναβλύζει, αποτελείται από μεταμορφωσιγενή πετρώματα και οι πηγές βρίσκονται καλά κρυμμένες μέσα σε δάση από έλατα, βελανιδιές και ερυθρελάτες, απομονωμένες από οποιαδήποτε ανθρώπινη ή βιομηχανική δραστηριότητα. Από αυτές τις παρθένες πηγές αναβλύζουν τα μοναδικά νερά AQUA Carpatica.

Ίσως, όμως το πιο σημαντικό είναι πως το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica έχει σχεδόν μηδέν νιτρικά (0,6mg/l), γεγονός που το καθιστά απόλυτα ασφαλές για τις μητέρες και τα μωρά, αλλά και για όποιον επιθυμεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα νιτρικά είναι ευεργετικά για τα φυτά αλλά τοξικά για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούνται ως χημικά λιπάσματα στην εντατική γεωργία και συνήθως διέρχονται από διαρροή σιτικής δεξαμενής, κοπριά ζώων και διάβρωση φυσικών κοιτασμάτων. 

Η υπερβολική τους χρήση έχει μολύνει τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και κατ’ επέκταση υπάρχουν σαν ίχνη στο πόσιμο νερό. Τα νιτρικά είναι ισχυρά οξειδωτικά, επιβλαβή για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα βλαβερά για τις έγκυες, τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Ουσιαστικά, πρόκειται για τοξικές μολυσματικές ουσίες, οι οποίες διέρχονται στο νερό που πίνουμε. 

jenny.gr

Το AQUA Carpatica προσφέρει το μοναδικό συνδυασμό αγνότητας, γεύσης και απόλαυσης μαζί, γι' αυτό και είναι ιδανικό για μωρά, νήπια, μέλλουσες μητέρες αλλά και για όποιον επιθυμεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Το συγκεκριμένο νερό είναι «ένα θαύμα της παρθένας φύσης». 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica, αποτελεί ένα αγνό, πλούσιο σε φυσικά μεταλλικά στοιχεία, με ισορροπημένο pH νερό, που αξίζει να δοκιμάσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Και για τους γονείς που διστάζουν να δώσουν στα παιδάκια τους μπουκαλάκι με εμφιαλωμένο νερό γιατί φοβούνται ότι θα το χύσουν, το AQUA Carpatica έχει τη λύση. Δημιούργησε ένα ειδικό και μοναδικό στόμιο στη φιάλη Kids που εμποδίζει την υπερχείληση και έτσι το νερό δεν χύνεται πάνω στα ρούχα του παιδιού, όταν αυτό πίνει από τη φιάλη. Μάλιστα η φιάλη σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να κρατηθεί με ευκολία και ασφάλεια ακόμη και από τα πιο μικρά, παιδικά χεράκια.

Χάρη στο ειδικά σχεδιασμένο καπάκι ασφαλείας και στα πολύχρωμα, παιχνιδιάρικα σχέδια της φιάλης, το ΑQUA Carpatica Kids κάνει την κατανάλωση νερού εύκολη και διασκεδαστική για κάθε παιδί. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.