WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες τροφές για την προστασία της καρδιάς 


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Απριλίου 2021

Οι καλύτερες τροφές για την προστασία της καρδιάς 
H καρδιά για να παραμένει υγιής θα πρέπει να της δίνετε και τα κατάλληλα καύσιμα. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε μια υγιεινή διατροφή. 

O ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά, θα πρέπει να τρέφεται και σωστά. Θα πρέπει δηλαδή να ακολουθεί μια διατροφή που θα του παρέχει όλα τα οφέλη από τις τροφές που καταναλώνει, θα του παρέχει ενέργεια, υγεία και ευεξία. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ορίζουν την έννοια της υγιεινής διατροφής.

Έτσι λοιπόν και η καρδιά για να παραμένει υγιής θα πρέπει να της δίνετε και τα κατάλληλα καύσιμα. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε μια υγιεινή διατροφή. 

Οι καλύτερες τροφές για την προστασία της καρδιάς 

Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των μη φυσιολογικών καρδιακών παλμών (αρρυθμίες), τα  επίπεδα των τριγλυκεριδίων και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη πλάκας στις αρτηρίες. Η American Heart Association προτείνει δύο μερίδες πλούσιων σε ωμέγα-3 τροφών κάθε εβδομάδα. 

Λιναρόσπορος 

Ο αλεσμένος λιναρόσπορος έχει επίσης ωμέγα-3, μαζί με διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Έχει μια από τις υψηλότερες διαθέσιμες πηγές λιγνάνων, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ο αλεσμένος λιναρόσπορος είναι εύκολο να ενσωματωθεί στη διατροφή σας και μπορεί να αναμιχθεί οπουδήποτε. Πασπαλίστε τον στα δημητριακά πρωινού σας, πάνω από γιαούρτι, ανακατέψτε τον σε muffins ή συνδυάστε τον σε smoothies.

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης είναι μια νόστιμη τροφή για πρωινό και μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Έχει επίσης θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Δοκιμάστε μπισκότα ψωμί βρώμης ή ανακατέψτε ολόκληρη τη βρώμη σε μπιφτέκι.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη.

Τα αμύγδαλα είναι τόσο εύκολο να τα καταναλώσετε που μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι ή τη σαλάτα σας ή να τα φάτε σνακ. Μπορείτε επίσης να τα δοκιμάσετε στο μαγείρεμα. Επιλέξτε ανάλατα αμύγδαλα για επιπλέον καρδιακή προστασία.

Όμως όπως όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και τα αμύγδαλα περιέχουν αρκετές θερμίδες για αυτό καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. 

Βατόμουρα

Τα μούρα περιέχουν βήτα-καροτένιο και λουτεΐνη (καροτενοειδή), ανθοκυανίνη (ένα φλαβονοειδές), ελαγικό οξύ (μια πολυφαινόλη), βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Όσπρια

Η κατανάλωση οσπρίων δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ η κατανάλωση φασολιών ενδέχεται να έχει προστατευτικό ρόλο στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Καρότα

Τα καρότα περιέχουν βήτα-καροτένιο. Μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλότερα επίπεδα βήτα καροτίνης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ελαιόλαδο

Η κατανάλωση του ελαιόλαδου παρουσιάζει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο βοηθά την καρδιά λόγω των φαινολών που έχει. 

Τσάι

Τα τελευταία χρόνια, η ευρεία κατανάλωση τσαγιού αποδόθηκε στην υψηλή περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή και στις προστατευτικές του ιδιότητες έναντι των καρδιαγγειακών νοσηµάτων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που πίνουν 3 με 4 φλιτζάνια ή και περισσότερο τσάι την ημέρα, έχουν περίπου μισές πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι ένα τέλειο σνακ. Είναι ζουμερά και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως το αντιοξειδωτικό βήτα-κρυπτοξανθίνη, καροτενοειδή όπως βήτα- και άλφα-καροτένιο και λουτεΐνη, καθώς και φλαβονοειδή, βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.


Μερικές διατροφικές οδηγίες που πρέπει να γνωρίζουμε για μια σωστή και υγιεινή διατροφή:

Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά, είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.

Καταναλώνετε καθημερινά σαλάτες μαζί με το κυρίως πιάτο, προσφέρουν βιταμίνες και φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και δρουν προστατευτικά έναντι της στεφανιαίας νόσου και των περισσότερων νεοπλασιών.

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και χυμών, παρέχοντας έτσι στον οργανισμό σας πληθώρα απαραίτητων βιταμινών. Τονώνουν τον οργανισμό και δρουν προστατευτικά έναντι πολλών νόσων.

Ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό. Μετά τις ώρες του νυχτερινού ύπνου, παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για ένα καλό ξεκίνημα, αποτρέποντας σας από τα μετέπειτα “τσιμπολογήματα.

Πίνετε καθημερινά 1- 2 ποτήρια γάλα και τρώτε γιαούρτια, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου και φωσφόρου.

Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. 

Προτιμήστε την κατανάλωση ελαιόλαδου έναντι άλλων λιπών. Το ελαιόλαδο προμηθεύει τον οργανισμό με απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης με αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Προσθέστε το στο φαγητό σας προς το τέλος του μαγειρέματος και πάντα με μέτρο.

Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων. Προτιμάτε άπαχα κρέατα και αφαιρείτε πάντα το ορατό λίπος.

Τρώτε ήρεμα και αργά και σε τακτές ώρες μέσα στην ημέρα, κατανέμοντας τις τροφές σε 2-3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό, προ του ύπνου).

Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα, ακόμα και με λίγες ώρες περπάτημα. Θυμηθείτε ότι αν ακολουθείτε σωστή διατροφή και ταυτόχρονα γυμνάζεστε, θα είστε πάντα υγιείς και σε φόρμα.

Δείτε επίσης: Η ζωή μέσα από τα μάτια των κατοικίδιών μας

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.