WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα "γερνά": Δείτε τι να κάνετε για να το δυναμώσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Μαΐου 2021

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα "γερνά":  Δείτε τι να κάνετε για να το δυναμώσετε

Το γήρας έχει και τα θετικά του, καθώς αποκτάμε περισσότερες εμπειρίες και γινόμαστε σοφότεροι. Όμως μαζί του έρχονται οι ρυτίδες, τα προβλήματα υγείας και η εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Και χωρίς ένα δυνατό ανοσοποιητικό, αρρωσταίνουμε πιο εύκολα. Όμως εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε να κρατήσετε για χρόνια το ανοσοποιητικό σας σύστημα δυνατό και να παραμείνετε υγιείς. 

Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Καταρχάς είναι σημαντικό να έχετε ένα υγιές έντερο, γιατί η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος βοηθά στον έλεγχο και την απώλεια βάρους, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και στον έλεγχο της διάθεσης.

Μια διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η μεσογειακή δίαιτα είναι η ιδανική, καθώς περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ενώ περιορίζει το κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές. 
 
Ασκηθείτε. Για λόγους που δεν είναι απολύτως σαφείς, η άσκηση βελτιώνει την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου και δυναμώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα. Οποιοσδήποτε τύπος κίνησης μπορεί να βοηθήσει, από το να κάνετε ποδήλατο, να περπατήσετε μέχρι να κολυμπήσετε ή ακόμα και να παίξετε γκολφ.

Απολαύστε έναν καλό ύπνο. Χωρίς τον ύπνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν θα έχει τη δύναμη που χρειάζεται για την καταπολέμηση των ασθενειών. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Χαλαρώστε. Το παρατεταμένο στρες αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης, της ορμόνης του στρες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του σώματός σας, να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Ακόμα και εάν έχετε άγχος για μόνο λίγες μέρες, είναι αρκετό για να μειωθεί ο αριθμός  των κυττάρων που καταπολεμούν τις μολύνσεις στο σώμα σας. Δοκιμάστε μερικούς νέους τρόπους για να νικήσετε το άγχος και να κρατήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε πλήρη λειτουργία.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Μην πίνετε πολύ αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί πού και πού δεν επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όμως, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τρόπους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί αυτή τη στιγμή. Σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Alcohol Research, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπήρξε μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ και της εξασθενημένης ανοσοαπόκρισης. Η επίδραση περιλαμβάνει αυξημένη ευαισθησία στην πνευμονία και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης οξέων αναπνευστικών συνδρόμων (ARDS)..

Μην καταναλώνετε πολύ αλάτι 

Μπορεί να έχετε συσχετίσει την περίσσεια νατρίου με προβλήματα όπως κατακράτηση υγρών και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά μια νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους και ποντίκια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ποσότητα αλατιού, μπορεί να οδηγήσει σε ανοσολογικές ανεπάρκειες.

Οι Αμερικάνικες Διατροφικές Οδηγίες επισημαίνουν πως το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για το νάτριο είναι κάτω από 2.300 mg την ημέρα για υγιείς ενήλικες, λιγότερο από την πραγματική μέση πρόσληψη των 3.440 mg την ημέρα.

Σύμφωνα με το CDC, περισσότερο από το 70% της κατανάλωσης νατρίου των Αμερικανών προέρχεται από μεταποιημένα τρόφιμα . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε την πρόσληψή,  είναι να περιορίσετε τα πολύ επεξεργασμένα προϊόντα. Όσον αφορά το αλάτι του φαγητού σας, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει 2.300 mg νατρίου. 

Μην καταναλώνετε πολλή ζάχαρη

Η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης είναι μια έξυπνη ιδέα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της καλής ψυχικής υγείας. Είναι επίσης ευεργετικό για την ανοσολογική υποστήριξη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι μετά από μια νυχτερινή νηστεία, οι άνθρωποι που έτρωγαν 100 γραμμάρια ζάχαρης παρουσίασαν μείωση της ικανότητας των ανοσοκυττάρων να καταπολεμούν τα βακτήρια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσετε εντελώς τη ζάχαρη, αλλά η μέτρια κατανάλωση είναι μια καλή αρχή. Η American Heart Association προτείνει τον περιορισμό της προστιθέμενης ζάχαρης, σε όχι περισσότερο από έξι κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες και εννέα για τους άνδρες. Ένα κουταλάκι του γλυκού ισούται με τέσσερα γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να καταπολεμήσετε ασθένειες που επηρεάζουν τους πνεύμονες, όπως η νόσος COVID-19.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.