WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταπολεμήσετε τη φλεγμονή τρώγοντας


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Ιουνίου 2021

Πώς θα καταπολεμήσετε τη φλεγμονή τρώγοντας
Η φλεγμονή είναι η διαδικασία κατά την οποία παράγονται ουσίες που έχουν σκοπό να προστατεύσουν τον οργανισμό από μια μόλυνση και από ξένα σώματα όπως ιοί και βακτήρια.

Η φλεγμονή είναι η διαδικασία κατά την οποία παράγονται ουσίες που έχουν σκοπό να προστατεύσουν τον οργανισμό από μια μόλυνση και από ξένα σώματα όπως ιοί και βακτήρια. Ωστόσο η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία στην περίπτωση που η φλεγμονή γίνει χρόνια και δεν αντιμετωπίζεται. 

Επίσης, σε ορισμένες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη αντίδραση ακόμα και αν δεν υπάρχει απειλή. Αυτές οι ασθένειες ονομάζονται αυτοάνοσες, όπου το ανοσοποιητικό προκαλεί βλάβη στον ίδιο τον οργανισμό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φλεγμονή είναι η ρίζα πολλών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και καρκίνος. Οι επιλογές του τρόπου ζωής και οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν είτε να εξισορροπήσουν μια φλεγμονή είτε να την πυροδοτήσουν. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. 

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι φλεγμονής. Η οξεία φλεγμονή που συμβαίνει ξαφνικά, όταν για παράδειγμα κόβετε το δάχτυλό σας και το σώμα αποκρίνεται με πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο και θερμότητα και η φλεγμονή εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες ή λίγες μέρες. Η χρόνια φλεγμονή που αρχίζει παρόμοια, αλλά δεν υποχωρεί καθώς το σώμα αποτυγχάνει να εξαλείψει το πρόβλημα ή μερικές φορές αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Επιμένει για αρκετούς μήνες έως χρόνια.

5 σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε χρόνια φλεγμονή

Αγκάθια σε όλο το σώμα

Ορισμένες φλεγμονώδεις ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο σώμα λόγω της σκληρής δουλειάς που κάνει για να αποτρέψει την ασθένεια. Οι ιογενείς λοιμώξεις  μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, μονοπυρήνωση, διάφορες μορφές αρθρίτιδας και άλλες σοβαρές ασθένειες που δημιουργούν πόνους στο σώμα.

Χρόνια κόπωση

Η σοβαρή εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή. Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι η θεραπεία της φλεγμονής σε αυτοάνοσες ασθένειες βοήθησε να βελτιωθεί η κόπωση .

Διαταραχές της διάθεσης

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να είναι μια αιτία πίσω από την κατάθλιψη, το άγχος και τις διαταραχές της διάθεσης . Σύμφωνα με την έρευνα, η καταθλιπτική διαταραχή (MDD) μπορεί να είναι μια φλεγμονώδη κατάσταση. Σε μερικές μελέτες, οι παρεμβάσεις που βοηθούν στη θεραπεία της κατάθλιψης όπως η σωματική άσκηση και η ψυχοθεραπεία έδειξαν ότι μειώνουν την ποσότητα φλεγμονωδών βιοδεικτών.

Πεπτικά προβλήματα

Τα άτομα με χρόνια φλεγμονή μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή παλινδρόμηση οξέος. Αυτό συμβαίνει εάν αναπτύσσεται φλεγμονή στα όργανα που σχετίζεται με την πεπτική διαδικασία.

Αύξηση βάρους

Μια μελέτη στο περιοδικό Diabetes μέτρησε φλεγμονώδεις δείκτες σχεδόν 3.000 μεσήλικων ανδρών και διαπίστωσε ότι το επίπεδο φλεγμονής συνδέθηκε με την αύξηση του σωματικού βάρους . Η μείωση βάρους στους άνδρες που ήταν υπέρβαροι είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της φλεγμονής.

Ο ρόλος της διατροφής στη φλεγμονή

Εάν λοιπόν θέλετε να μειώσετε τη φλεγμονή, πρέπει να τρώτε λιγότερα φλεγμονώδη τρόφιμα και περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών. 

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή  πρέπει να παρέχει μια υγιή ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους σε κάθε γεύμα. Βεβαιωθείτε ότι ικανοποιείτε επίσης τις ανάγκες του σώματός σας για βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και νερό.

Μια δίαιτα που θεωρείται αντιφλεγμονώδης είναι η μεσογειακή διατροφή , η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως η CRP και η IL-6.  Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες μειώνει επίσης τη φλεγμονή, ιδιαίτερα στα άτομα που είναι παχύσαρκα ή έχουν μεταβολικό σύνδρομο.  Επιπλέον, οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με μειωμένη φλεγμονή.

Τροφές που είναι καλό να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή

Λιπαρά ψάρια. Το σκουμπρί, ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα κατέχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Προσθέστε ψάρια στη διατροφή σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Σκούρα πράσινα λαχανικά. Η βιταμίνη Ε έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύει τον οργανισμό από τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο.

Μούρα. Αν και όλα τα φρούτα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ωστόσο τα μούρα έχουν ισχυρότερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ως αποτέλεσμα είναι περισσότερο πλούσια σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα.

Ανανάς. Ο ανανάς περιέχει ένζυμα που μειώνουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο στο σώμα. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C είναι καλύτερο όταν τρώγεται ωμός και ώριμος.

Ντομάτες. Οι κόκκινες ζουμερές ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή. Οι μαγειρεμένες ντομάτες έχουν περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες. Η κατανάλωση χυμού τομάτας είναι επίσης ωφέλιμη.

Δείτε επίσης: 8 εμβληματικά ζευγάρια των 00s που μας θυμίζουν τους Bennifer

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.