WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να μάθετε να "ακούτε" τα συναισθήματά σας και να ξεπεράσετε όλες τις δυσκολίες


9 Ιουνίου 2021

Πώς να μάθετε να "ακούτε" τα συναισθήματά σας και να ξεπεράσετε όλες τις δυσκολίες
Μπορεί να πιστεύετε ότι το να αισθάνεστε άσχημα είναι αδυναμία.

Μπορεί να πιστεύετε ότι το να αισθάνεστε άσχημα είναι αδυναμία. Μπορεί να αισθανθείτε αβοήθητοι και απελπισμένοι όταν έχετε αρνητικά συναισθήματα, αλλά δεν μπορείτε να αποκτήσετε ανοσία από τον πόνο. Η προσπάθεια να μην αισθάνεστε είναι αδύνατη.  

Τα συναισθήματα δεν είναι εγγενώς άσχημα. Ένα συναίσθημα είναι σαν αγγελιοφόρος. Πρέπει να προσέξετε αυτό που θέλει να σας πει. Για παράδειγμα τα αρνητικά συναισθήματα σας λένε τι είναι λάθος. Οι αρνητικές σκέψεις προέρχονται από ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, οπότε δεν αρκεί να νιώσετε τα συναισθήματά σας. Πρέπει επίσης να ξέρετε πώς να αλληλεπιδράσετε μαζί τους. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ντροπή όταν αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν δεν είναι χαρούμενοι, πιστεύουν ότι συμβαίνει κάτι στραβό σε εκείνους. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν γίνεται να είμαστε συνέχεια χαρούμενοι, παρόλο που όλοι θέλουμε να «φορέσουμε» αυτό το χαμογελαστό πρόσωπο και να το εννοούμε. Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται άσχημα.

Όταν όμως αποφεύγετε τα συναισθήματά σας, καταρρέετε περισσότερο. Υποβαθμίζετε και τον πόνο και τον καταπιέζετε. Σίγουρα πολλές φορές είναι άβολο να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας, αλλά όταν το κάνετε, αρχίζετε να νιώθετε πολύ καλύτερα.

Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά θα υπάρξουν πράγματα για τα οποία κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν αισθάνεστε άσχημα, επαναλάβετε μερικές φορές τη λέξη "Δεν φταίω." Το να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας θα σας βοηθήσει να νιώσετε και πιο ήρεμοι και συμφιλιωμένοι με τα συναισθήματά σας. 

Χρησιμοποιήστε τα συναισθήματα ως καθοδήγηση. Αφουγκραστείτε τα. Τι σας λένε; Όταν συντονιστείτε πραγματικά, τα πράγματα θα αρχίσουν να καλυτερεύουν και τότε θα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Μηνύματα που μπορεί να σας στέλνουν τα συναισθήματά σας

Τα συναισθήματά σας μπορεί να έχουν ένα μήνυμα για εσάς και μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

Μια ανεκπλήρωτη ανάγκη

Μια ανθυγιεινή κατάσταση

Κάτι που δεν λειτουργεί για εσάς

Τοξική ή καταχρηστική σχέση

Χρειάζεται αλλαγή

Αντίσταση της πραγματικότητας

Αίσθημα αδυναμίας

Έλλειψη σκοπού ή κατεύθυνσης

Μοναξιά

Απώλεια ενδιαφέροντος 

Δυσφορία

Άγχος και ανάγκη ισορροπίας

Φόβος

Δυσαρέσκεια 

Παραβίαση ορίων

Λανθασμένες επιλογές

Λάθος προτεραιότητες

Και η λίστα συνεχίζεται… Έτσι λοιπόν όταν κατακλύζεστε από αρνητικά συναισθήματα, μπορείτε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα με πιο υγιείς τρόπους. 

Μια καλή λύση είναι να γράφετε σε ένα χαρτί ό,τι νιώθετε, να ακούσετε το αγαπημένο σας τραγούδι ή ακόμα και να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε πράγματα που αγαπάτε, να ανταμείψετε τον εαυτό σας, να κοιτάξετε τα μικρά πράγματα που σας κάνουν να χαμογελάσετε, να δημιουργήσετε μια λίστα ευγνωμοσύνης, να ασκήσετε τη γνωστική συμπεριφορά με έναν επαγγελματία, να βοηθήσετε έναν άλλο, να δοκιμάσετε κάτι νέο, να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνετε μια σημαντική αλλαγή ή οτιδήποτε σας κάνει χαρούμενους. 

Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι επίσης γεμάτη εκπλήξεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Να είστε περίεργοι αντί να ανησυχείτε. Βρείτε παρηγοριά, γνωρίζοντας ότι η αβεβαιότητα είναι κάτι καλό.

Όταν είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας, σημειώστε την έντασή τους σε κλίμακα από 1 έως 10. Πόσο καιρό αισθάνεστε έτσι; Τι τα προκαλεί;Ααπό που έρχονται; Τι προσπαθούν να σας πουν; Υπάρχουν κάποια σχέδια; Υπάρχουν αποδείξεις για το γιατί πρέπει να αισθάνεστε έτσι;

Συχνά η λύση προέρχεται μόνο από ριζική αποδοχή . Όταν αποδέχεστε τον εαυτό σας και τη ζωή ως έχει, μπορείτε να κάνετε κάτι γι 'αυτό. Μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε. Μπορείτε να σώσετε το τέλος της ιστορίας και να βρείτε το πραγματικό νόημα. 

Ο θυμός, η θλίψη, ο φόβος, η απώλεια, ο πόνος ... δεν θα εξαφανιστούν απλώς επειδή το θέλετε. Μπορεί να είναι βάρος για εσάς, αλλά δεν σας καθορίζουν. Το να νιώθετε λυπημένοι δεν σημαίνει ότι είστε η ίδια η θλίψη. Απλώς σημαίνει ότι έχετε μια δύσκολη στιγμή. Η ζωή είναι δύσκολη. Κανένας γκουρού, βιβλίο, διαλογισμός, συνεδρίες θεραπείας ή οτιδήποτε άλλο δεν θα πάρει ποτέ αυτό το γεγονός. 

Αλλά αυτό που κάνετε εσείς στη ζωή σας έχει σημασία. Θα σταματήσετε να κινείστε λόγω ενός αρνητικού συναισθήματος; Φυσικά και όχι. Εστιάστε λοιπόν στην πρόοδο και οι απαντήσεις θα έρθουν. Πρέπει όμως να έχετε υπομονή και κάνετε ένα βήμα τη φορά. 

Αφήστε τα συναισθήματά σας να έρθουν και να φύγουν, καθώς γίνεστε ο παρατηρητής. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος ή ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό. Κάντε ό, τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Απλά ακούστε.

Δείτε επίσης: 8 εμβληματικά ζευγάρια των 00s που μας θυμίζουν τους Bennifer


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.