WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το άκουσμα μουσικής πριν κοιμηθείτε μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο σας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιουνίου 2021

Γιατί το άκουσμα μουσικής πριν κοιμηθείτε μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο σας;
Για τους περισσότερους από εμάς, η μουσική είναι μέρος της καθημερινότητά μας.

Για τους περισσότερους από εμάς, η μουσική είναι μέρος της καθημερινότητά μας. Οι αγαπημένες μας μουσικές λίστες μας κρατάνε συντροφιά στις εργάσιμες ημέρες, στις προπονήσεις μας, τα Σαββατοκύριακά μας. Η μουσική δεν είναι απλώς ψυχαγωγία, αλλά προσφέρει και πολλά οφέλη για την υγεία. 

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το έτος στο περιοδικό Journal of Sleep Disorders & Therapy αναφέρει ότι η έναρξη της ημέρας σας με ένα τραγούδι μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εγρήγορση το πρωί. Επιπλέον, η πρακτική της «μουσικοθεραπείας» έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την επιληψία, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον .

Αλλά αν ακούτε τα αγαπημένα σας τραγούδια πριν πέσετε για ύπνο, ίσως θελήσετε να το ξανασκεφτείτε. Μέχρι πρόσφατα η γενική άποψη ήταν ότι η ήρεμη, χαλαρωτική μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε γρηγορότερα. Παραδόξως, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science παρουσιάζει κάποια συναρπαστικά στοιχεία, δείχνοντας ότι όσοι ακούνε μουσική το βράδυ, δεν ξεκουράζονται στον ύπνο τους.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που ακούνε τακτικά μουσική τη νύχτα (μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) έχουν έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν κακή ποιότητα ύπνου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακούνε μουσική πριν κοιμηθούν. Μάλιστα αυτό που ήταν πραγματικά εκπληκτικό ήταν ότι η ορχηστρική μουσική οδήγησε σε χειρότερη ποιότητα ύπνου 

Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η μουσική λειτουργεί ως υπνωτικό. Όταν αναλύθηκαν επιπλέον μετρήσεις του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, τα άτομα που άκουσαν μουσική πριν κοιμηθούν, είχαν σαφή νευρικά σημάδια επανενεργοποίησης της μνήμης. Με άλλα λόγια, όταν κοιμάστε ο εγκέφαλος συνεχίζει να επεξεργάζεται τη μουσική που είχε ακούσει λίγες ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. 

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε τα ακουστικά σας. Αλλά αν δυσκολεύσετε να κοιμηθείτε τον τελευταίο καιρό, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αποφύγετε τη μουσική λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι - ειδικά την ποπ μουσική.

Δείτε ακόμα: Οι πιο παράξενες φωτογραφίες από το αρχείο του Guinness World Records

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.