WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού: Τι να κάνετε εάν εμφανίσετε παρενέργειες


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Ιουνίου 2021

Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού: Τι να κάνετε εάν εμφανίσετε παρενέργειες
Όλα τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη COVID-19, έχουν την πιθανότητα παρενεργειών.

Όλα τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη COVID-19, έχουν την πιθανότητα παρενεργειών, με τις πιο συχνές να είναι η κόπωση, ο πυρετός, οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στο σώμα, ρίγη, ναυτία, διάρροια και πόνος στο σημείο της ένεσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όμως ο κάθε άνθρωπος επηρεάζεται διαφορετικά από τον εμβολιασμό. Μερικοί μπορεί να παρουσιάσουν λίγες ή καθόλου παρενέργειες, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν πολλαπλές παρενέργειες και να αισθάνονται αρκετά άρρωστοι.

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Όποιος ανησυχεί για τις παρενέργειες μπορεί να σκεφτεί να πάρει ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή πριν κάνει το εμβόλιο, για να αποτρέψει τυχόν παρενέργειες. Ωστόσο το CDC επισημαίνει πως είναι καλύτερο να περιμένετε και να δείτε αν προκύψουν παρενέργειες και στη συνέχεια, να τις αντιμετωπίσετε μεμονωμένα, και όχι να πάρετε πιο πριν κάποιο φάρμακο. 

Επίσης καλό είναι, πριν πάρετε κάποιο φάρμακο, να επισκεφθείτε έναν φαρμακοποιό για να σας δώσει μερικές συμβουλές.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, όπως είναι ο πόνος ή το πρήξιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό, δροσερό υγρό πανί και να πιέσετε στο σημείο. 

Για να μειώσετε τον πόνο ή την ακαμψία στο χέρι, μετακινήστε το όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντίθετο και να προκαλεί λίγη δυσφορία, αλλά βοηθά στην αποφυγή περαιτέρω δυσκαμψίας χαλαρώνοντας τους μύες.

Εάν έχετε ρίγη και χαμηλό πυρετό, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε  την αφυδάτωση. 

Πόσο διαρκούν οι παρενέργειες; 

Οι παρενέργειες των εμβολίων κατά της COVID-19 διαρκούν μόνο για λίγες ημέρες. Εάν όμως διαρκέσουν περισσότερο, επικοινωνήστε με έναν γιατρό.

Ορισμένες παρενέργειες, όπως πυρετός, ρίγη και κόπωση, είναι επίσης συμπτώματα της COVID-19. Είναι πιθανό να κολλήσετε τον ιό πριν ή αμέσως μετά τη λήψη του εμβολίου - προτού το σώμα έχει την ευκαιρία να παράγει τα σωστά αντισώματα και να ενισχύσει την ανοσία. Επίσης, ενώ τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, δεν εγγυώνται 100% προστασία από τον ιό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19 επειδή κανένα δεν περιέχει ολόκληρο τον ιό SARS-CoV-2. Όποιος αναπτύξει COVID-19 μετά τη λήψη του εμβολίου πιθανότατα εκτέθηκε στον ιό προτού δημιουργήσει ανοσία.

Εάν οι παρενέργειες μοιάζουν με τα συμπτώματα COVID-19 και  επιμένουν, μιλήστε με τον γιατρό σας. Τέλος ο καθένας αντιδρά στα εμβόλια με διαφορετικό τρόπο, και μερικοί άνθρωποι βιώνουν πιο σοβαρές παρενέργειες από άλλους. Η σοβαρότητα των παρενεργειών δεν σχετίζεται με το επίπεδο ανοσίας του σώματος.

Δείτε ακόμα: Subway Hands: Τα χέρια των ατόμων στο μετρό αποτυπώνουν τον φόβο μιας ολόκληρης χρονιάς


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.