WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι χειρότεροι τρόποι για να χάσετε βάρος


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιουνίου 2021

Οι χειρότεροι τρόποι για να χάσετε βάρος
Από την αποτοξίνωση μόνο με υγρά έως τις δίαιτες της λαχανόσουπας,  υπάρχουν πολλές τακτικές που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να χάσετε γρήγορα κιλά και να παραμείνετε αδύνατοι για μια ζωή. 

Από την αποτοξίνωση μόνο με υγρά έως τις δίαιτες της λαχανόσουπας,  υπάρχουν πολλές τακτικές που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να χάσετε γρήγορα κιλά και να παραμείνετε αδύνατοι για μια ζωή. 

Όμως, τα περισσότερα σχέδια απώλειας βάρους είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά, γι αυτό και στην πραγματικότητα είναι αναποτελεσματικά και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. 

Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να περιμένετε να χάσετε τα περιττά κιλά εν μία νυκτί και εάν το πετύχετε θα έχετε χάσει νερό και όχι λίπος.

Παρακάτω θα δείτε τους χειρότερους τρόπους απώλειας βάρους, έτσι ώστε την επόμενη φορά να τους αποφύγετε.

Πίνετε μόνο χυμούς

Μια δίαιτα μόνο με χυμούς μπορεί να σας ενυδατώνει και να σας παρέχει κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, όμως πίνοντας μόνο χυμούς θα χάσετε βάρος σε νερό και μυϊκή μάζα, αλλά όχι λίπος. Και μόλις επιστρέψετε σε στερεά τρόφιμα, αυτά τα κιλά θα συσσωρευτούν αμέσως

Παραλείπετε τα γεύματα

Η παράληψη πρωινού, μεσημεριανού γεύματος ή δείπνου μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε δραστικά την πρόσληψη θερμίδων. Αλλά κάτι τέτοιο πιθανότατα θα αποτύχει. Μια πρόσφατη μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutritional Biochemistry διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν μόνο ένα γεύμα καθημερινά δεν έχασαν βάρος και αν έχασαν δεν ήταν σε λίπος.

Δίαιτα χωρίς γλουτένη

Παρά τα όσα λένε πολλοί και κυρίως διάσημα πρόσωπα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά. Στην πραγματικότητα, μπορεί να κάνει το αντίθετο - ειδικά αν βασίζεστε σε συσκευασμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, όπως ψωμιά ή muffins. Μάλιστα οι κατασκευαστές προσθέτουν επιπλέον λίπος, αλάτι και ζάχαρη για να αντισταθμίσουν τη χαμένη γεύση και υφή της γλουτένης. Έτσι, αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά υψηλότερα σε θερμίδες, σε σχέση με τα συμβατικά. 

Τρώτε τα πάντα χωρίς λιπαρά

Η απόρριψη όλων των μορφών λίπους - συμπεριλαμβανομένων των υγιών όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο - δεν θα κάνει μόνο το φαγητό σας άγευστο, αλλά επίσης μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία σας. 

Η μη κατανάλωση υγιούς λίπους έχει συσχετιστεί με την πείνα, το ξηρό δέρμα και την ακραία ψυχική κόπωση. Για να μην αναφέρουμε ότι οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά είναι εντελώς αναποτελεσματικές για την απώλεια βάρους.

Κόβετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως είναι οι υδατάνθρακες

Κάθε ομάδα τροφίμων περιέχει θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία. Επομένως δεν πρέπει να αφαιρείτε καμία ομάδα τροφίμων, αλλά να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. 

Τρώτε μόνο ένα φαγητό

Οι δίαιτες όπως αυτή του γκρέιπφρουτ ή της λαχανόσουπας, μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά μακροπρόθεσμα, αποτελούν εγγύηση για αύξηση βάρους και ανθυγιεινή σχέση με τη διατροφή. Επίσης να τρώτε μόνο ένα πράγμα καθιστά αδύνατη την κάλυψη των διατροφικών σας αναγκών και αυξάνει τις πιθανότητες ανεπάρκειας.

Τρώτε πάρα πολύ πρωτεΐνη

Η μείωση όλων των υδατανθράκων υπέρ του κρέατος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος βραχυπρόθεσμα. Αλλά μακροπρόθεσμα, αυτά τα είδη δίαιτας δεν είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματικά για να σας βοηθήσουν να κρατήσετε αυτή την απώλεια. Επίσης εάν λαμβάνετε περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που σας αναλογεί, θα αποθηκευτεί σε λίπος. 

Είστε πολύ περιοριστικοί

Ορκιστήκαμε να μην ανοίξετε την πόρτα του ψυγείου μετά τις 18:00 ή να κόψετε όλα τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως οι υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες μπορεί να σας κάνουν να παραβιάστε αυτούς τους κανόνες. Αντί λοιπόν να επικεντρώνεστε στα «πρέπει», εστιάστε στο να προσέχετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Εστιάστε στο να συμπεριλάβετε πιο υγιεινά τρόφιμα στην καθημερινή σας ζωή.

Τρώτε λιγότερες από 1.200 θερμίδες

Μπορείτε να χάσετε βάρος όταν τρώτε πολύ λίγο; Τεχνικά ναι, αλλά είναι ένας ανθυγιεινός τρόπος για να χάσετε κιλά. Η μείωση των θερμίδων μπορεί να είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους, αλλά εάν το παρακάνετε, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί, δεν έχετε αρκετή ενέργεια και είναι πιο πιθανό να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο.

Αρχίζετε να μετράτε θερμίδες

Ενώ η μέτρηση θερμίδων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος, υπάρχει ένα μειονέκτημα. Χωρίς σωστή έρευνα ή καθοδήγηση, μπορεί να πιστεύετε ότι όλες οι θερμίδες είναι ίδιες. Και ενώ μια θερμίδα είναι μια θερμίδα, τρώγοντας 1.500 θερμίδες πατατάκια και μπισκότα δεν θα σας χορτάσει όπως 1.500 θερμίδες φρούτων, λαχανικών και άπαχης πρωτεΐνης. Αν μετράτε τις θερμίδες σας, καταναλώσετε άπαχες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη και αφήστε λίγο χώρο για το αγαπημένο σας γλυκό, όπως η μαύρη σοκολάτα.

Το κλειδί για να χάσετε κιλά είναι η ισορροπημένη διατροφή και το μέτρο. Αυτό σημαίνει, ότι επιλέγοντας τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων, χωρίς να υπάρχουν υπερβολές στις ποσότητες και λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης και να χάσετε τα περιττά κιλά.

Δείτε ακόμα: 10 celebrities που δεν γνώριζες ότι έχουν μεγαλώσει με ανάδοχες οικογένειες

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.