WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι τρώνε και τι πίνουν οι άνθρωποι που ζουν πολλά χρόνια;


The Jennettes

19 Ιουλίου 2021

longevity
Πρόσφατα, μία γυναίκα 107 ετών δήλωσε πω το μυστικό της μακράς και υγιούς ζωής της ήταν ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ. Από την άλλη, μία 102χρονη είπε πως η μακροζωία της οφείλεται στο ότι κοιτούσε μόνο τη δουλειά της όλα αυτά τα χρόνια. Κι ενώ όλα αυτά είναι απόλυτα σεβαστά δεν δίνουν καλύπτουν την ολοένα αυξανόμενη θέληση των ανθρώπων να μάθουν πως θα προσθέσουν μερικά ακόμη χρόνια στο προσδόκιμο ζωή τους. 

Πρόσφατα, μία γυναίκα 107 ετών δήλωσε πω το μυστικό της μακράς και υγιούς ζωής της ήταν ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ. Από την άλλη, μία 102χρονη είπε πως η μακροζωία της οφείλεται στο ότι κοιτούσε μόνο τη δουλειά της όλα αυτά τα χρόνια. Κι ενώ όλα αυτά είναι απόλυτα σεβαστά, δεν καλύπτουν την ολοένα αυξανόμενη θέληση των ανθρώπων να μάθουν πώς θα προσθέσουν μερικά ακόμη χρόνια στο προσδόκιμο ζωή τους. 

Η απάντηση ίσως κρύβεται στη μελέτη των Μπλε Ζωνών. Τι είναι οι μπλε ζώνες, όμως; Αυτός ο όρος αναφέρεται στις πέντε περιοχές του κόσμου: Οκινάουα στην Ιαπωνία, Σαρδηνία στην Ιταλία, Νίκοια στην Κόστα Ρίκα, Ικαρία στην Ελλάδα και Loma Linda στην Καλιφόρνια, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι, όχι μόνο ξεπερνούν τα 100 έτη, αλλά το μυαλό και το σώμα τους λειτουργούν ακόμα καλά. 

Κάθε περιοχή έχει φυσικά τις δικές της ξεχωριστές συνήθειες, κουζίνα και πολιτισμό, αλλά και τα πέντε μέρη μοιράζονται μερικές αξίες: Η διατήρηση μιας ισχυρής αίσθησης του σκοπού, η κατανάλωση κυρίως τροφών φυτικής προέλευσης, η καθημερινή άσκηση και τα χαμηλά επίπεδα άγχους είναι μερικά τέτοια παραδείγματα. 

Παρακάτω συγκεντρώσαμε λοιπόν, 5 διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει τα 100. 

jenny.gr

1. Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες συνήθως αποφεύγουν τα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης και κυρίως πριν από τον ύπνο

Είναι πολύ απλοϊκό να πούμε ότι η ζάχαρη = κακό, επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ζάχαρης (17, για να είμαστε ακριβείς). Αλλά αυτό που είναι προβληματικό για την υγεία σας, είναι η προσθήκη ζάχαρης. Το φαγητό που τρώνε οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες γενικά δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, εκτός αν πρόκειται για κάποια εξαιρετική περίσταση. 

Όσον αφορά τον ύπνο, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων πριν πέσετε στο κρεβάτι συμβάλλει στον ανήσυχο ύπνο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο και την πτώση του σακχάρου στο αίμα που συμβαίνει συνήθως μετά την κατανάλωση πρόσθετου σακχάρου.

2. Πίνουν πολύ πράσινο τσάι 

Το τσάι είναι ένα από τα μοναδικά ποτά που πίνουν στις Μπλε Ζώνες, τα άλλα είναι νερό, καφές και κόκκινο κρασί. «Οι κάτοικοι της Οκινάουα σερβίρουν πράσινο τσάι όλη την ημέρα. Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αρκετών καρκίνων», σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Μπλε Ζωνών

jenny.gr

3. Πίνουν κόκκινο κρασί μετά τις 5 μ.μ. και με μέτρο

Μπορεί να εκπλαγείτε που το βρίσκετε στη λίστα και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει διαμάχη στην επιστημονική, και όχι μόνο κοινότητα, για το αν το αλκοόλ είναι ευεργετικό για την υγεία, πόσο μάλλον για τον ύπνο. «Γνωρίζω καλά τις πρόσφατες μελέτες σχετικά με το αλκοόλ που δείχνουν ότι αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ή ότι μπορεί να προκαλέσει πτώσεις, τροχαία ατυχήματα και άλλα θανατηφόρα συμβάντα. Αλλά μπορώ να σας πω ότι και στις πέντε Μπλε Ζώνες, πίνουν λίγο κάθε μέρα και αυτό αυξάνει την ποιότητα ζωής τους. Αν πίνετε λίγο κόκκινο κρασί με ένα γεύμα με βάση φυτικά προϊόντα, θα τετραπλασιάσει την απορρόφηση των φλαβονοειδών ή αντιοξειδωτικών και θα μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο τέλος της ημέρας», είπε ο Dan Buettner στο Well + Good, συγγραφέας και δημοσιογράφος του National Geographic που ασχολείται εδώ και χρόνια με τις Μπλε Ζώνες. 

Ωστόσο, η νευροεπιστήμονας Kristen Willeumier  δηλώνει ότι το αλκοόλ αρχικά καταπραΰνει, [αλλά] μόλις μεταβολιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένη, κακή ποιότητα ύπνου αργότερα το βράδυ. 

jenny.gr

4. Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες δεν τρώνε συχνά ακριβώς πριν από το ύπνο

Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, φροντίζουν να αφήσουν αρκετό χρόνο μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του ύπνου. Οι περισσότεροι κάνουν το δείπνο το μικρότερο γεύμα της ημέρας και το τρώνε νωρίς το βράδυ. «Η τροφή ενεργοποιεί την απελευθέρωση ινσουλίνης από το σώμα μας, η οποία λειτουργεί σε αντίθεση με την ορμόνη ύπνου του σώματος, τη μελατονίνη. Η κατανάλωση πάρα πολύ φαγητού ή το γεύμα πολύ κοντά στο νυχτερινό ύπνο θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης του σώματός σας και να δυσκολέψει τον ύπνο», δήλωσε στο Well + Good η διατροφολόγος Whitney English Tabaie. 

5. Τρώνε ψωμί φτιαγμένο από δημητριακά ολικής αλέσεως

Το λευκό αλεύρι δεν έχει θέση στο μενού των Μπλε Ζωνών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ψωμιά είναι εκτός ορίου. Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές τρώνε συχνά ψωμί φτιαγμένο με δημητριακά ολικής αλέσεως όπως σίκαλη και κριθάρι, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά και μέταλλα όπως τρυπτοφάνη και μαγνήσιο. Το πρώτο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, που είναι πρόδρομος στην παραγωγή μελατονίνης και το δεύτερο βοηθά στη χαλάρωση και στον καλό ύπνο.
 

Δείτε ακόμη: Φωτογραφίες από το διαγωνισμό του National Geographic που θα σας ταξιδέψουν

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.