WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί μολύνονται όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο- Οι Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος απαντούν


The Jennettes

28 Ιουλίου 2021

Γιατί μολύνονται όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο- Οι Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος απαντούν

Πόσο ασφαλείς μπορούμε να νιώσουμε στις φετινές μας διακοπές; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό ενώ έχει εμβολιαστεί πλήρως; Και αν νοσήσει, πώς θα πολεμήσει ο οργανισμός του τον ιό σε σύγκριση με έναν μη εμβολιασμένο;

Εκτός από τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό το εμβόλιο κατά της Covid- 19, υπάρχουν και μερικά ακόμη κρίσιμα ερωτήματα που φαίνεται να απασχολούν έντονα το τελευταίο διάστημα, τον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί. Στα περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα, τις απαντήσεις τους δίνουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Όπως σημειώνουν οι δύο καθηγητές, με τον εμβολιασμό η πιθανότητα να είναι επιτυχής η εισβολή του ιού μπορεί να μη μηδενίζεται αλλά μειώνεται δραματικά. Αυτό συμβαίνει γιατί δε μπορούν όλοι οι άνθρωποι να χτίσουν ανοσολογική απάντηση με την ίδια αποτελεσματικότητα. Όπως ένας στρατός μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό εισβολέων σε μία χρονική στιγμή, με τον ίδιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό ιών σε μία χρονική στιγμή.

Στην πραγματικότητα, τα εμβόλια «προσφέρουν έναν φυσικό τρόπο προστασίας από πιθανή λοίμωξη από παθογόνα, εκμεταλλευόμενα τους μηχανισμούς της επίκτητης ανοσίας. Για την ακρίβεια, τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει έγκαιρα τους εισβολείς πριν αυτοί προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα. Κανένα, όμως, εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία σε όλους τους ανθρώπους».

Τι γίνεται πιο συγκεκριμένα όταν κάποιος μολυνθεί μετά τις δύο δόσεις εμβολίων;

Η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος μετά από έκθεση στον ιό 14 ημέρες αφού έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι μέχρι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί. Στη συνέχεια, αφού μολυνθεί ένας εμβολιασμένος, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μειωμένη κατά οκτώ φορές από ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί.

Στην πράξη αυτό σημαίνει για τον εμβολιασμένο ότι έχει μία εξαιρετικά μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει εξαιτίας της λοίμωξης με τον ιό.

Μήπως τα εμβόλια δεν προσφέρουν ύψιστη προστασία ή δεν μπορούν να εναντιωθούν σε νέα στελέχη;

Οι καθηγητές τονίζουν ότι τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος αλλά δεν τη μηδενίζουν. Έτσι, λοιπόν, σε έναν πληθυσμό που έχει εμβολιασθεί το 70% πλήρως και με δεδομένο ότι μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης τρεις φορές ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, αναμένουμε φυσιολογικά το 40% των διαγνώσεων να αφορά εμβολιασμένους και το 60% να αφορά μη εμβολιασμένους.

Εάν λοιπόν, δεν είχε γίνει εμβολιασμός ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερος (χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό όταν κολλήσουν και άρα ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ υψηλότερος αν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός). Πρόκειται, λοιπόν, για μία δραματική μείωση καταρχήν στον αριθμό των κρουσμάτων. Επιπλέον, αυτό το 40% των εμβολιασμένων που έχουν μολυνθεί έχουν, ωστόσο, σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά, συνεπώς πολύ λίγοι από αυτούς θα οδηγηθούν σε νοσοκομεία, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή θα καταλήξουν.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως η ανοσολογική απάντηση, ακόμα και από το πιο ισχυρό εμβόλιο, είναι πεπερασμένη. Συνεπώς, η διαρκής έκθεση σε υψηλά ιϊκά φορτία, δηλαδή οι επαφές πολύ υψηλού κινδύνου, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μόλυνση ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους με ισχυρή ανοσολογική απάντηση.

Οι περισσότεροι από εσάς αναρωτιέστε ακόμη αν το φετινό καλοκαίρι μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές για διακοπές. Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα με τους δύο καθηγητές, είναι οι εμβολιασμένοι στις δραστηριότητες πολύ υψηλού κινδύνου να διατηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, ιδίως όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμη: 11+1 δημιουργίες street art για την πανδημία του κορωνοϊού που θα σας εκπλήξουν