WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πιο περίεργα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων 


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Ιουλίου 2021

Τα πιο περίεργα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων 
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτων ανδρών και γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτων ανδρών και γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν γνωρίζετε έστω και λίγα πράγματα για την υγεία της καρδιάς, τότε οι βασικοί παράγοντες κινδύνου σας είναι γνωστοί. Περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, υπερβολικό βάρος και έλλειψη άσκησης.

Αλλά αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες κινδύνου από όσους αντιλαμβάνεστε - πολλοί από τους οποίους δεν είναι τόσο προφανείς. 

6 περίεργα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων 

Το υψόμετρο που ζείτε 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο περιοδικό Frontiers in Physiology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα (μεταξύ 457 και 2.297 μέτρων) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου - ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων- σε σχέση με εκείνους που ζούσαν κοντά στη θάλασσα.

Ο λόγος είναι ότι υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στον αέρα σε μεγαλύτερα υψόμετρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει την καρδιά και τους πνεύμονες να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Η πιθανή σύνδεση είναι ενδιαφέρουσα, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί απαιτείται περισσότερη μελέτη για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει ή όχι πραγματική σχέση.

Πόσα παιδιά έχετε

Οι γυναίκες που μένουν έγκυες περισσότερες από μία φορές έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Circulation . Στη μελέτη, οι γυναίκες με τέσσερις ή περισσότερες εγκυμοσύνες είχαν 30% έως 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν παιδιά.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι δεν θέλουν να αποθαρρύνουν τις γυναίκες από το να έχουν παιδιά, μόνο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της σύνδεσης. Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η καρδιά μεγαλώνει, υπάρχουν ορμονικές αλλαγές και ίσως αυτές οι αλλαγές να συμβάλουν επίσης στις καρδιακές παθήσεις.

Το πρωινό

Τα άτομα που τρώνε τακτικά ένα πρωινό γεύμα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, υψηλής χοληστερόλης και υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια επιστημονική δήλωση της American Heart Association. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πρωινού είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία. 

Πόνος στον ώμο

Σε μια μελέτη στην Journal of Occupational and Environmental Medicine τα άτομα με περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις - συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη - ήταν επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από πόνο στον ώμο. 

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί υπάρχει αυτή η σχέση, αλλά λένε ότι η θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων παραγόντων κινδύνου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της ενόχλησης στον ώμο. Παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Στρες

Οι ειδικοί υποπτεύονται εδώ και πολύ καιρό ότι το άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεν υπάρχει άμεση σχέση ακόμη, αλλά γνωρίζουμε ότι το χρόνιο στρες αυξάνει την απελευθέρωση της επινεφρίνης ή της αδρεναλίνης στο σύστημα και γνωρίζουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. 

Η γρίπη

Εδώ είναι ένας άλλος λόγος για να κάνετε το ετήσιο εμβόλιο γρίπης: Μπορεί επίσης να προστατεύσει την καρδιά σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο New England Journal of Medicine διαπιστώνει ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι έξι φορές μεγαλύτερος την εβδομάδα μετά τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης από ό, τι ένα χρόνο πριν ή μετά. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να σας προστατεύσει επειδή μειώνει τη συνολική φλεγμονώδη επίδραση στην καρδιά. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.