WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για να χάσετε τα κιλά του καλοκαιριού


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Αυγούστου 2021

Συμβουλές για να χάσετε τα κιλά του καλοκαιριού

Για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώσανε και έχουν μείνει με τις όμορφες αναμνήσεις.

Όμως εκτός από τις αναμνήσεις μπορεί να σας έχουν ξεμείνει και μερικά περιττά κιλά, τα οποία θέλετε να διώξετε ώστε να αποκτήσετε το σώμα που είχατε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. 

Συμβουλές για να χάσετε τα κιλά του καλοκαιριού.

Επιλέξτε ένα πρωινό γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Υπάρχει ένας καλός λόγος που το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας: Αυτό που τρώτε μπορεί να καθορίσει το πώς θα ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις όλη της ημέρας. Το πρωινό γεύμα καθορίζει αν θα αισθάνεστε γεμάτοι και ικανοποιημένοι μέχρι το μεσημεριανό γεύμα..

Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μειώνοντας τα επίπεδα γκρελίνης, της «ορμόνης της πείνας» που είναι υπεύθυνη για την αύξηση της όρεξης.

Επίσης αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν διαπστώσει ότι το πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες καταστέλλει την έκκριση γκρελίνης πιο αποτελεσματικά, σε σχέση με ένα πρωινό γεύμα που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η γκρελίνη –η αλλιώς και ορμόνη της πείνας- παράγεται στο στομάχι, εκκρίνεται μετά την χώνεψη, μπαίνει στην ροή του αίματος και επηρεάζει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ελέγχει τις ορμόνες και την όρεξη.

Πίνετε άφθονο νερό

Ξεκινώντας το πρωί πίνοντας ένα ή δύο ποτήρια νερό είναι ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε στην απώλεια βάρους.

Μην κάνετε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα 

Όσο ήσασταν διακοπές νιώθατε ξέγνοιαστοι και οι ρυθμοί ήταν τελείως διαφορετικοί. Γυρίζοντας όμως πίσω, πρέπει να προσαρμοστείτε και πάλι στη ρουτίνα της καθημερινότητας και μαζί με όλα αυτά, έχετε να σκεφτείτε και το βάρος σας.

Αν όμως θέλετε να χάσετε κιλά είναι σημαντικό να κάνετε τις αλλαγές σταδιακά, διαφορετικά θα απογοητευτείτε και θα σταματήσετε την προσπάθεια.

Αν για παράδειγμα δεν είχατε συνηθίσει να τρώτε φρούτα, αρχίστε με το να καταναλώνετε ένα την ημέρα και σιγά σιγά αυξήστε την ποσότητα. Με το ίδιο σκεπτικό, κάντε και τις υπόλοιπες διατροφικές αλλαγές.

Ξεκινήστε να παρακολουθείτε τι τρώτε

Το να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείτε τι τρώτε, μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε την απώλεια βάρους και να κρατήσετε την πείνα σας υπό έλεγχο.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή ή ακόμα χρησιμοποιείστε στυλό και χαρτί για να καταγράψετε τι τρώτε και πίνετε, ξεκινώντας με το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Σκεφτείτε θετικά

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι σημαντική αιτία της υπερφαγίας. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να επικεντρώνεται στα θετικά σημεία και όχι στις αδυναμίες σας. Για παράδειγμα αγοράστε ρούχα που κολακεύουν το τρέχον βάρος σας, ώστε να νιώθετε πιό άνετα.

Χαλαρώστε

Μπορεί να γυρίσατε από τις διακοπές και οι υποχρεώσεις να τρέχουν, όμως δεν πρέπει να σας πιάσει πανικός. Μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστημήμιο του Yale διαπίστωσε, ότι οι γυναίκες που έκκριναν πολύ κορτιζόλη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του στρες, κατανάλωναν περισσότερα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Αν λοιπόν το άγχος έχει κατακλύσει τη ζωή σας, τότε βρείτε τρόπους για να χαλαρώνετε, όπως είναι η γιόγκα, ο διαλογισμός, ή οι απλές ασκήσεις αναπνοής.

Δείτε ακόμη: Celebrities: Ζευγάρια στη ζωή και στη σκηνή

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.