WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να ενθαρρύνετε τους διστακτικούς φίλους σας να εμβολιαστούν κατά της COVID-19


21 Αυγούστου 2021

Πώς να ενθαρρύνετε τους διστακτικούς φίλους σας να εμβολιαστούν κατά της COVID-19
Οι εμβολιασμοί έχουν επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα οι ειδικοί να αναζητούν νέους τρόπους για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Οι εμβολιασμοί έχουν επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα οι ειδικοί να αναζητούν νέους τρόπους για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Μια νέα έρευνα από το Kaiser Family Foundation (KFF) COVID-19 Vaccine Monitor μπορεί να ρίξει φως στο τι θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 21 % των ενηλίκων που είπαν ότι σχεδίαζαν να μην κάνουν το εμβόλιο, τελικά εμβολιάστηκαν. 

Αυτοί οι άνθρωποι είπαν ότι οι λόγοι που άλλαξαν γνώμη ήταν οι συζητήσεις με τους φίλους τους, τα μέλη της οικογένειας και τους γιατρούς καθώς και το να βλέπουν τους κοντινούς τους να εμβολιάζονται χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρές παρενέργειες.

Ο δισταγμός για τα εμβόλια κατά της COVID-19 δυστυχώς μπορεί να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα όσο η πανδημία. Μια ιστορία παραπληροφόρησης μπορεί να κυκλοφορήσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πολύ γρήγορα και το έχουμε ήδη διαπιστώσει. 

Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της διστακτικότητας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες και οι γιατροί σχετικά με τα εμβόλια για να καταρρίψουν τους κοινούς μύθους. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να μιλάμε με συμπόνια, όταν συζητάμε με κάποιους που μπορεί να διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο.

Το να μη σεβόμαστε ένα άτομο που έχει απορρίψει τον εμβολιασμό, δεν θα μας προσφέρει κάτι, ούτε θα καταφέρουμε να το πείσουμε για το αντίθετο. Δεν πρέπει ποτέ να απαξιώνουμε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Πρέπει πάντα να σεβόμαστε την ανησυχία τους και να καταλαβαίνουμε ότι ο δισταγμός τους είναι λογικός και στη συνέχεια να προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν αυτόν τον δισταγμό. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν. Η κατανόηση των κοινών φόβων και η αναγνώριση του ατομικού συλλογισμού κάθε ατόμου, είναι ο πρώτος τρόπος για να συζητήσουμε το θέμα.

Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για το εμβόλιο κατά της COVID-19

Μύθος 1: Το εμβόλιο θα αλλάξει το DNA μας

Αυτή είναι μια κοινή πεποίθηση μεταξύ των ανθρώπων που διστάζουν να εμβολιαστούν. Όμως το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι ένα εμβόλιο mRNA και αυτό δεν αλλάζει το DNA σας. Απλά στέλνει οδηγίες για το πώς να καταπολεμήσετε τον ιό εάν μολυνθείτε. 

Το σώμα σας στη συνέχεια καταστρέφει τις οδηγίες, αλλά τις θυμάται αν και όταν τις χρειαστεί. Έτσι αν το σώμα έρθει σε επαφή με τον ιό, θυμάται πώς μοιάζει και βγάζει τις οδηγίες για τον τρόπο καταπολέμησής του. 

Μύθος 2: Το εμβόλιο έγινε πολύ γρήγορα

Αυτή η ανησυχία είναι απολύτως εύλογη. Ωστόσο, δισεκατομμύρια εμβόλια έχουν δοθεί παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί έχουν σαφή ιδέα για τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολιασμού.

Επιπλέον, ενώ τα συγκεκριμένα εμβόλια μπορεί να είναι καινούρια, η έρευνα που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία τους δεν είναι καινούρια αφού στην πραγματικότητα ξεκίνησε πριν δεκαετίες.

Επίσης είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας συνεργάστηκε για την ανάπτυξη των εμβολίων, κάτι που είναι ένας λόγος που τα εμβόλια κυκλοφόρησαν τόσο γρήγορα.

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε επίσης χρήματα σε φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουν να συγκεντρώσουν χρήματα για να ξεκινήσει μια νέα φάση κλινικής δοκιμής.

Η ανάπτυξη εμβολίων απαιτεί πολλά χρήματα και θα χρειάζονταν περισσότερα από 10 χρόνια για να συγκεντρωθούν. Λόγω όμως της επιθυμίας και της ανάγκης, οι ειδικοί μπόρεσαν να το παρακάμψουν. Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκε για να μοιραστούν οι έρευνες που είχαν γίνει για  πάνω από 30 χρόνια για αυτόν τον τύπο εμβολίου. 

Μύθος 3: Δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες

Οι σοβαρές παρενέργειες των περισσότερων εμβολίων είναι εξαιρετικά σπάνιες. Εάν συμβούν, θα είναι μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά από τη λήψη του εμβολίου.

Η παρακολούθηση του εμβολίου έχει δείξει ότι οι παρενέργειες γενικά συμβαίνουν εντός έξι εβδομάδων από τη λήψη της δόσης εμβολίου, σύμφωνα με το CDC.

Επίσης από όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται για τα βρέφη, τα παιδιά και τους ενήλικες, και πρέπει να υπάρχουν 20 εμβόλια που χρησιμοποιούνται, κανένα από αυτά δεν έχει μακροπρόθεσμες παρενέργειες. 

Δείτε επίσης: 10 εξαιρετικά συμμετρικές φωτογραφίες από το πιο viral αρχιτεκτονικό ζευγάρι του Instagram

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.