WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορείτε να χάσετε κιλά τρώγοντας μπανάνες;


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Σεπτεμβρίου 2021

Μπορείτε να χάσετε κιλά τρώγοντας μπανάνες;

Αν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ένα φρούτο πολλαπλών χρήσεων, αυτό είναι οι μπανάνες. Μπορείτε να τις φάτε μαζί με ψωμί, να τις βάλετε σε τηγανίτες, να τις φτιάξετε παγωτό αλλά και να τις φάτε σκέτες. Επιπλέον, είναι ένα εύκολο σνακ πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.

Παρόλα αυτά πολλοί τις αποφεύγουν γιατί φοβούνται ότι θα τους προσθέσουν θερμίδες. Κάνουν όμως λάθος, διότι οι μπανάνες αποτελούν το ιδανικό σνακ για εκείνους – και όχι μόνο- που θέλουν να χάσουν βάρος.

Καταρχάς πρέπει να αναφέρουμε πως μια ώριμη μπανάνα έχει περίπου 112 θερμίδες, και αποτελείται από 0,85 γραμμάρια πρωτεΐνης, 26,4 γραμμάρια υδατανθράκων, 2 γραμμάρια ινών και 0,3 γραμμάρια λίπους. Είναι επίσης πλούσια  σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και φολικό οξύ.

Πώς ακριβώς επηρεάζουν οι μπανάνες την απώλεια βάρους

Υπάρχει μια παρανόηση ότι αυτό το φρούτο δεν είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους, λόγω της περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες. Τα φρούτα μπορούν να είναι μια υπέροχη τροφή για όσους θέλουν να χάσουν κιλά, αλλά και για όσους θέλουν απλά να διατηρήσουν το βάρος τους. 

Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε φυτικές ίνες επιτρέπει την αργή απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της συμβάλει στον έλεγχο της όρεξης, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Η γλυκιά της γεύση προσφέρει επίσης έναν υγιή τρόπο για να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για ζάχαρη. 

Μια καλή επιλογή είναι να συνδυάσετε τη μπανάνα με λίγο φυστικοβούτυρο για να αυξήσετε ακόμα περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού και να μετριάσετε την επιθυμία σας για γλυκό.

Ποιες είναι καλύτερες: οι πράσινες μπανάνες ή ώριμες μπανάνες;

Καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν, αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον γλυκαιμικό  δείκτη (ΓΕ). Ο ΓΕ είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα ένα φαγητό προκαλεί την αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σας. Οι πράσινες μπανάνες έχουν χαμηλό σκορ.

Όμως ακόμη και μια ώριμη μπανάνα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Οι πράσινες μπανάνες δεν είναι απαραίτητα καλύτερες για την απώλεια βάρους από τις ώριμες μπανάνες. Η ώριμη μπανάνα θα σας δώσει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, ιδανική για την προπόνηση. Από την άλλη πλευρά οι  πράσινες μπανάνες θα ικανοποιήσουν την πείνα σας για περισσότερες ώρες.

Μπανάνες και οφέλη

Καλή πέψη. Μια μέση μπανάνα έχει 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες προωθούν την εντερική κίνηση για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Εάν λοιπόν καταναλώνετε σε καθημερινή βάση μια μπανάνα προστατεύετε το πεπτικό σύστημα από τις επιθέσεις ορισμένων βακτηρίων που προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα.

Είναι το καλύτερο καύσιμο για την προπόνηση. Οι καλύτερες τροφές πριν την άσκηση είναι αυτές που περιέχουν φυσικά σάκχαρα για ενέργεια, αλλά δεν επηρεάζουν το στομάχι. Οι μπανάνες πληρούν και τα δυο. Επίσης μελέτες έχουν δείξει πως τα συγκεκριμένα φρούτα περιέχουν κάποιες ενώσεις που ενισχύουν την αθλητική απόδοση.

Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μπανάνα βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και προλαμβάνει τη σκλήρυνση των αρτηριών.

Κρατάνε την όρεξη σας υπό έλεγχο. Εάν καταναλώνετε καθημερινά μια ή περισσότερες μπανάνες θα αυξηθεί το αίσθημα κορεσμού. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν ένα είδος φυτικών ινών, το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο βοηθάει στη μείωση της πείνας και στο αίσθημα πληρότητας.

Τέλος η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο. Μια μέση μπανάνα περιέχει 422 χιλιοστόγραμμα καλίου ή περίπου 12 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας του μετάλλου, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Το κάλιο είναι απαραίτητο για την υγεία του οργανισμού και την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψή του φέρνει συμπτώματα όπως είναι η κούραση, η μυϊκή αδυναμία, τα χαμηλά αντανακλαστικά, αρρυθμίες, αναιμία, δυνατούς πονοκεφάλους, υψηλή πίεση, πόνους στο έντερο και πρησμένους αδένες.

Δείτε επίσης: 25 Celebrities που έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.