WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό είναι το μόνο τρόφιμο που πρέπει να τρώτε πριν τον ύπνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Αυγούστου 2021

Αυτό είναι το μόνο τρόφιμο που πρέπει να τρώτε πριν τον ύπνο
Είναι γεγονός ότι πολλοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν επειδή έφαγαν πολύ βαριά το βράδυ. Αυτή η διαπίστωση κρύβει μια αλήθεια, αφού η ώρα του βραδινού γεύματος επηρεάζει τη λειτουργία της πέψης.

Είναι γεγονός ότι πολλοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν επειδή έφαγαν πολύ βαριά το βράδυ. Αυτή η διαπίστωση κρύβει μια αλήθεια, αφού η ώρα του βραδινού γεύματος επηρεάζει τη λειτουργία της πέψης.

Και ενώ τα μέχρι τώρα, κλινικά δεδομένα δεν δείχνουν ότι το βραδινό επηρεάζει το βάρος, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας. Γι αυτό αν θέλετε να κοιμάστε καλά το βράδυ, τότε είναι σημαντικό να τρώτε τρεις ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι, ώστε να βοηθήσετε τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Εάν όμως αναζητάτε κάτι ελαφρύ πριν πέσετε για ύπνο, τότε υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται στα καρύδια. Οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί έχουν πολλά διατροφικά οφέλη και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην προώθηση ενός ξεκούραστου ύπνου. 

Πώς τα καρύδια συμβάλουν σε έναν ξεκούραστο ύπνο αλλά και στο να είμαστε υγιείς 

Τα καρύδια περιέχουν το α-λινολενικό οξύ (ALA). Το ALA είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, το οποίο δεν μπορεί να το παράγει το σώμα από μόνο του. Ως εκ τούτου, πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής. 

Πρόσφατες έρευνες επιδεικνύουν τα καρδιοπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη του ALA.

Επιπλέον, μια μερίδα καρύδια περιέχει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 11 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγνήσιο. Παρέχει επίσης σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Και ενώ θα μπορούσατε (και πρέπει) να τρώτε καρύδια οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μπορείτε να τα καταναλώσετε και πριν κοιμηθείτε.

Τα καρύδια είναι καλή πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη, και οι δύο αυτές ουσίες εμπλέκονται στη ρύθμιση του ύπνου. 

Επίσης περιέχουν μελατονίν, μια ορμόνη -όπως αναφέραμε και πιο πριν- που βοηθάει σε περιπτώσεις όπου ο ύπνος είναι διαταραγμένος.

Η έκκρισή της μελατονίνης ξεκινάει φυσιολογικά νωρίς το βράδυ και μεγιστοποιείται κατά τις ώρες 2-4 π.μ., ενώ μειώνεται με την έκθεση του ατόμου στο φως και με τη πάροδο της ηλικίας.

Έτσι, αντί να παίρνετε χάπια μελατονίνης, μπορείτε να δοκιμάσετε να καταναλώσετε μερικά καρύδια για να μειώσετε τις αυπνίες.

Επίσης τα καρύδια είναι περιέχουν μαγνήσιο, ένα μέταλλο που παίζει ρόλο σε πολλές διαδικασίες στο σώμα μας, ανάμεσά τους και στην ποιότητα του ύπνου.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού. Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, τη σύνθεση των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση, την παραγωγή ενέργειας και κυρίως, την απενεργοποίηση της αδρεναλίνης. 

Το να έχετε επαρκή ποσότητα μαγνησίου στο σώμα σας δεν εγγυάται απαραίτητα ότι θα εξασφαλίσετε έναν βαθύ και χαλαρωτικό ύπνο, αλλά η ανεπάρκεια αυτού του μετάλλου εγγυάται ότι σίγουρα ο βραδινός σας ύπνος δεν θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. 

Τέλος, επειδή τα καρύδια είναι πλούσια σε υγιή λίπη και φυτικές ίνες, μπορούν γενικά να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ισορροπημένης διατροφής, η όποια προάγει τον καλύτερο ύπνο συνολικά. 

Από την άλλη μεριά μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, αλλά χαμηλή σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με διαταραχές του ύπνου. Ενώ μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να συμβάλει σε ένα ποιοτικό ύπνο χωρίς διακοπές.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα καρυδιών για κατανάλωση;

Το όριο δεν υπάρχει. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η απλή προσθήκη δύο μερίδων καρυδιών ημερησίως για έξι μήνες οδήγησε σε μια πιο θρεπτική διατροφή. Άρα εάν τρώτε 7 με 24 καρύδια συνολικά όλη την ημέρα, θα μπορέσετε να πάρετε όλα τα οφέλη. Ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ποικιλία, γι αυτό εκτός από τα καρύδια είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή. 

Έτσι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να ψάχνετε κάτι να τσιμπολογήσετε πριν τον ύπνο, επιλέξτε μια χούφτα καρύδια.