WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η άγνωστη σχέση ανάμεσα στο βούρτσισμα των δοντιών και της νόσου Αλτσχάιμερ


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Αυγούστου 2021

Η άγνωστη σχέση ανάμεσα στο βούρτσισμα των δοντιών και της νόσου Αλτσχάιμερ
Όλοι γνωρίζουμε μέχρι τώρα ότι είναι μάλλον καλή ιδέα να βουρτσίζετε τα δόντια σας - τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Και φυσικά μην ξεχάσετε να κάνετε και νήμα. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μάλλον καλή ιδέα να βουρτσίζουμε τα δόντια μας - τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. 

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο όχι μόνο για να τα κρατάμε λευκά και υγιή, αλλά και για να βεβαιωθούμε ότι η αναπνοή μας είναι υπό έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό…

Στην πραγματικότητα, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε φέτος από την Alzheimer’s association δείχνει ότι συγκεκριμένα στοματικά βακτήρια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή. Ναι, σωστά διαβάσατε…

Ευρήματα μελέτης

Στη συγκεκριμένη μελέτη, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην εστίαση των βακτηρίων που προκαλούν περιοδοντίτιδα. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ αυτού του τύπου βακτηρίων και της συσσώρευσης των πλακών του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. 

Η συσσώρευση των πλακών του β-αμυλοειδούς (Αβ) μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Το β-αμυλοειδές είναι κυτταροτοξικό, με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή πρωτεϊνών οξείας φάσης. Αυτό σημαίνει ότι η συσσώρευση αυτών των τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο καταστρέφει τη μνήμη και προκαλεί σύγχυση.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Οι ερευνητές μέτρησαν σε 48 ασθενείς άνω των 65 ετών τα επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο μαζί με δείγματα βακτηρίων που ελήφθησαν από τα δόντια/τα ούλα τους.

Όλες οι ιατρικές, νευροψυχολογικές, απεικονιστικές και οδοντιατρικές εξετάσεις τυποποιήθηκαν. Ένας εκπαιδευμένος περιοδοντολόγος πραγματοποίησε όλες τις περιοδοντικές αξιολογήσεις. 

Μετά την εξέταση των δειγμάτων, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν το στοματικό μικροβίωμα για κάθε ασθενή, για να προσδιορίσουν την ισορροπία μεταξύ «καλών» βακτηρίων και «κακών» βακτηρίων.

Με τις μετρήσεις μπόρεσαν να βρουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των ασθενών που είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα καλών βακτηρίων, έναντι επιβλαβών βακτηρίων και χαμηλότερα επίπεδα συσσώρευσης β-αμυλοειδούς. 

Αντίθετα, οι ασθενείς που είχαν υψηλότερη συσσώρευση β-αμυλοειδούς εμφάνισαν επίσης λιγότερο ευνοϊκή ποσότητα καλών βακτηρίων έναντι επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα.

Αυτά τα τα συμπεράσματα είναι σημαντικά επειδή το 70% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών πάσχουν από περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι μία προχωρημένη λοίμωξη των ούλων που προκαλεί τα ούλα σας να διαχωριστούν από τα δόντια σας, φθείροντας όχι μόνο τα ούλα, αλλά και τα οστά που κρατούν τα δόντια σας στη θέση τους. Αυτή η πάθηση προκαλεί απώλεια δοντιών, παράλληλα με πιο σοβαρά προβλήματα υγείας αν δεν αντιμετωπιστεί. 

Τα βακτήρια λοιπόν που προκαλούν περιοδοντίτιδα μπορούν να οδηγήσουν και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως η συσσώρευση αμυλοειδών, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για την εμφάνιση της της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πώς να αποφύγετε να συμβεί αυτό σε εσάς

Σύμφωνα με την American Dental Association (ADA) , θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για περίπου 2 λεπτά κάθε φορά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα.

Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα (παρόλο που είναι ενοχλητικό) για να απελευθερώσετε τυχόν τροφή που έχει κολλήσει μεταξύ των δοντιών σας και που θα μπορούσε να προκαλέσει συσσώρευση βακτηρίων και πλάκας με την πάροδο του χρόνου.

Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, φλεγμονή, πρήξιμο, αιμορραγία ή ασυνήθιστο πόνο στα ούλα σας, μπορεί να έχετε ασθένεια των ούλων. Μην ξεχνάτε να κάνετε τακτικούς ελέγχους με τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι έχετε υγιή δόντια. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.