Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον μεταβολισμό
Τζουλιάννα Καρνέζη
18 Αυγούστου 2021
Με τον όρο «μεταβολισμό» περιγράφουμε τις χημικές μεταβολές που συντελούνται στον ανθρώπινο οργανισμό, έτσι ώστε την ενέργεια που προσλαμβάνει μέσω τον τροφών να τη μετατρέψει σε διάφορες άλλες μορφές ενέργειας.
O Γερμανός Φυσιολόγος Schwann, στις αρχές του 19ου αιώνα χρησιμοποίησε πρώτος αυτό τον όρο.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό είναι: ο βασικός μεταβολισμός, η θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας και οι καθημερινές δραστηριότητες.
Από αυτούς τους 3 παράγοντες αυτός που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο είναι ο Βασικός Μεταβολισμός γνωστός και ως B.M.R., η μέτρηση του οποίου μας δείχνει το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να κάνει τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή, μεταβολισμός των κυττάρων, λειτουργία καρδιάς).
Ο B.M.R διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη μυϊκή μάζα. Αλλά και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που τον επηρεάζουν όπως η λειτουργία του θυρεοειδούς, το κάπνισμα, ο πυρετός, η κύηση κα.
Αν και όπως ανέφερα παραπάνω ο μεταβολισμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science ισχυρίζεται ότι η επιβράδυνση του μεταβολισμού δεν ξεκινάει μέχρι να φτάσουμε στα 60 έτη.
Η εν λόγω μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από σχεδόν 65.000 άτομα, που κυμαίνονταν από τη βρεφική ηλικία μέχρι και τα 95 έτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη είχαν υψηλότερο μεταβολισμό από όλους τους συμμετέχοντες. Ένα παιδί ενός έτους μπορεί να κάψει θερμίδες 50% γρηγορότερα στο μέγεθος του σώματός του, από έναν ενήλικα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της μελέτης ο μεταβολικός ρυθμός είναι πραγματικά σταθερός καθ 'όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Ενώ μόλις φτάσουμε τα 60 έτη τότε αρχίζει να μειώνεται.
Παρόλα αυτά οι ερευνητές επισήμαναν πως αυτά τα αποτελέσματα δεν πρέπει να κάνουν τους ανθρώπους να μην ασχολούνται με τη διατροφή, αντ αυτού πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Ωστόσο για να βγει κάποιο επιστημονικό συμπέρασμα θα πρέπει να διεξαχθούν και άλλες μελέτες, αφού μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι ο βασικός μεταβολισμός μπορεί να μειωθεί, επειδή μειώνεται ο μυικός ιστός και να αυξηθεί εάν αυξηθεί η μυϊκή μας μάζας, ασχέτως ηλικίας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.