WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί εάν φάτε πάρα πολλά φρούτα μέσα σε μια ημέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Αυγούστου 2021

Τι θα συμβεί εάν φάτε πάρα πολλά φρούτα μέσα σε μια ημέρα
Τα φρούτα είναι σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφής. Τα περισσότερα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. 

Τα φρούτα είναι σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφής. Τα περισσότερα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. 

Και παρόλο που είναι δύσκολο να καταναλώσετε υπερβολικά φρούτα, ωστόσο εάν το πετύχετε υπάρχουν κάποιες παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε και που θα αναλύσουμε παρακάτω. 

Όπως αναφέρθηκε, μπορεί να είναι δύσκολο να φάτε πάρα πολλά φρούτα και αυτό συμβαίνει επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Γι αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν χορτάτοι έχοντας καταναλώσει μια μέτρια ποσότητα. 

Επίσης κάποιοι ανησυχούν για την περιεκτικότητας της ζάχαρης στα φρούτα και πιστεύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση θα συμβάλει στην αύξηση βάρους, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μικρή ποσότητα μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τελείως διαφορετικά τη φυσική φρουκτόζη των φρούτων από αυτή που προέρχεται από την επεξεργασμένη ζάχαρη.

Σε αντίθεση με τα γλυκά που είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, τα φρούτα είναι πηγές βιταμινών και μετάλλων, αλλά και πηγές φυτικών ινών όπου βοηθούν στο να απορροφηθούν σταδιακά και με πιο αργό ρυθμό, τα φυσικά σάκχαρα στο σώμα μας. 

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν σε μία πιο ισορροπημένη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και σε σταδιακή απελευθέρωση ενέργειας για τον οργανισμό μας. 

Τι θα συμβεί όμως εάν καταναλώσετε πάρα πολλά φρούτα; 

Παρόλο που είναι πολύ δύσκολο να φάτε πάρα πολλά φρούτα, μπορεί να συμβεί. Και εάν αυτό συμβεί, οι αρνητικές παρενέργειες θα σχετίζονται κυρίως με την πέψη λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες.  Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την υπερβολική πρόσληψη φρούτων περιλαμβάνουν δυσφορία στο στομάχι, διάρροια, φούσκωμα και καούρα. 

Ποια είναι λοιπόν η ιδανική ποσότητα φρούτων σε μια ημέρα; 

Η γενική σύσταση για πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι τουλάχιστον 400 γραμμάρια την ημέρα ή πέντε μερίδες των 80 γραμμαρίων. 

Μια μερίδα 80 γραμμαρίων ισοδυναμεί με ένα μικρό κομμάτι περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας τένις ή περίπου 1 φλιτζάνι.

Αυτή η σύσταση πηγάζει από το γεγονός ότι η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και καρκίνο.

Οι συστάσεις αυτές βέβαια διαφοροποιούνται ανάλογα με το ποιοι τις κάνουν. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Υπουργείο Γεωργίας συνιστά ο μέσος ενήλικας να καταναλώνει δύο μερίδες φρούτων την ημέρα, ενώ η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά οι ενήλικες να τρώνε τέσσερις μερίδες φρούτων την ημέρα. 

Ο καθένας πάντως μπορεί να προσαρμοστεί με βάση την ατομική του επιλογή, το πώς λειτουργεί ο οργανισμός του και φυσικά, λαμβάνοντας υπόψιν τους παραπάνω αριθμούς.

Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.