Όλοι οι ύπουλοι τρόποι που το άγχος επηρεάζει την επιδερμίδα μας -και πώς αντιμετωπίζονται
Σύρμα Κιουπελόγλου
26 Αυγούστου 2021
Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το στρες μπορεί να μας επηρεάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η επίδραση που έχει στην εμφάνισή μας. Είτε μιλάμε για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια που μας συνοδεύουν κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης εβδομάδας στη δουλειά, είτε για το ενοχλητικό έκζεμα και την ακόμα πιο ενοχλητική φαγούρα του σε περιόδους μεγάλου άγχους. Παρόλα αυτά δεν αποδίδουμε στο στρες τις ευθύνες που του αναλογούν όταν η ρουτίνα ομορφιάς μας δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σήμερα, τα επίπεδα άγχους μας είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Σε όλα τα θέματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ήρθε να προστεθεί η πανδημία και όλα τα παρελκόμενα της. Είναι λοιπόν αναμενόμενο το δέρμα μας να αντιδρά αναλόγως. Από τα σπυράκια και τα σημάδια πρόωρης γήρανσης έως πιο σοβαρά ζητήματα όπως η ψωρίαση και η τριχόπτωση, το χρόνιο στρες είναι ένας βασικός συντελεστής τόσο νέων δερματικών παθήσεων όσο και της επιδείνωσης των ήδη υπάρχοντών διαταραχών του δέρματος και των μαλλιών.
Είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι ο λόγος που νιώθουμε χειρότερα για τον τρόπο που δείχνουμε όταν είμαστε αγχωμένοι είναι η έλλειψη προσπάθειας. Λέμε στον εαυτό μας ότι δεν είχαμε το χρόνο να πλύνουμε τα μαλλιά μας ή να κάνουμε όλα τα βήματα από τη συνήθη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας. Μας αρέσει πολύ να βρίσκουμε τρόπους να κατηγορούμε τον εαυτό μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το άγχος κάνει τη "βρώμικη" δουλειά του εσωτερικά. Στην πραγματικότητα, οι λειτουργίες που σχετίζονται με το άγχος είναι μερικές από τις πιο καλά εξελιγμένες αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.
Το άγχος έχει αναπτυχθεί μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης. Οι πρόγονοί μας χρειάζονταν έναν τρόπο επιβίωσης, έτσι ώστε όταν συναντούσαν ένα αρπακτικό να ενεργοποιούνταν η λειτουργία μάχης ή φυγής. Το άγχος προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, εκτροπή του αίματος στα άκρα για γρηγορότερη διαφυγή και κινητοποίηση ενέργειας από το λίπος έτσι ώστε όλες οι άλλες λειτουργίες του σώματος να μπορούν να τεθούν σε αναμονή. Έτσι επέζησαν οι πρόγονοί μας και αποδεικνύεται ότι αυτός ο τύπος άγχους είναι στην πραγματικότητα πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος έως σήμερα.
Αυτό που αλλάζει όμως είναι ότι δεν ακολουθεί μια αίσθηση ανακούφισης. Στον σύγχρονο κόσμο, τα στρεσογόνα μας δεν τελειώνουν ξαφνικά με τον τρόπο που πρέπει να τελειώσει μία κρίση άγχους. Οι πρόγονοί μας είτε επιζούσαν είτε πέθαιναν και το άγχος τελείωνε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Τώρα αναπτύσσουμε ένα χρόνιο στρες, που κάνει περισσότερο πιθανή την εμφάνιση προβλημάτων υγείας.
Το χρόνιο στρες οδηγεί σε μία διευρυμένη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Όταν μιλάμε για το σώμα μας, μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι είναι το μεγαλύτερο όργανο μας, οπότε αντανακλά οτιδήποτε συμβαίνει στον οργανισμό μας. Ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη εκκρίνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα νεύρα μας εκκρίνουν επίσης αδρεναλίνη στους ιστούς, σε συνδυασμό με την ουσία νευροπεπτιδίων P ή CGRP. Όλα αυτά μας προκαλούν φλεγμονές. Το αποτέλεσμα είναι ερυθρότητα, πόνος, κάψιμο και οξείδωση των κυττάρων. Όσοι είναι ήδη ευαίσθητοι σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα, πιθανότατα θα εμφανίσουν εξάρσεις σε περιόδους άγχους.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το τριχωτό της κεφαλής μας επηρεάζεται επίσης από τις αλλαγές στο δέρμα μας. Σε περιόδους άγχους λοιπόν, οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν τριχόπτωση και να εμφανίσουν αλωπεκία. Ακόμη, μπορεί το τριχωτό της κεφαλής να γίνει πιο λιπαρό, πιο ξηρό και να εμφανίσει φαγούρα. Επιπλέον, συνήθειες όπως το τράβηγμα μαλλιών μπορούν επίσης να επιδεινωθούν από το άγχος.
Για να το αντιμετωπίσουμε, το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε την αιτία των δερματικών μας προβλημάτων. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι κάποιος που γνωρίζετε φαίνεται να παλεύει με το άγχος και αυτό φαίνεται στο σώμα ή τα μαλλιά του, κάντε του μια συζήτηση. Ωστόσο να θυμάστε ότι ο τρόπος που θα το κάνετε έχει μεγάλη σημασία. Αντί να πείτε «Έχεις πολλά σπυράκια» ή «Έχεις αραίωση στα μαλλιά σου», ρωτήστε τον πώς είναι και ενημερώστε τον ότι είστε εκεί για εκείνον εάν χρειάζεται κάτι. Είναι δύσκολο να πάρετε ένα θετικό αποτέλεσμα από αρνητικά σχόλια.
Εάν είστε εσείς που αντιμετωπίζετε θέματα άγχους και ανησυχείτε ότι έχουν συμβάλλει στα δερματικά σας προβλήματα, συνίσταται από τους ειδικούς η ενσωμάτωση αντιοξειδωτικών στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, όπου είναι δυνατόν, καθώς και συστατικών που βοηθούν στην αποκατάσταση της για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της φλεγμονής.
Τα προβλήματα του δέρματος που σχετίζονται με το άγχος μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει ιατρική βοήθεια. Εάν αισθάνεστε ότι τα επίπεδα άγχους σας γίνονται μη διαχειρίσιμα και επηρεάζουν την εμφάνισή σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ένας ψυχοδερματολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος ιατρικά, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίσει την ψυχολογική δυσφορία μέσω γνωστικής και συμπεριφορικής θεραπείας.
Δείτε ακόμη: Γυναίκες απενοχοποιούν την ακμή και ποζάρουν χωρίς κανένα κόμπλεξ
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.