WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Σεπτεμβρίου 2021

Δείτε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί

Το ψωμί είναι μια από τις βασικές τροφές που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί έμαθαν πώς να ψήνουν το δικό τους ψωμί στο σπίτι. 

Και παρόλο που το συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να είναι μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορεί να σας προειδοποιούν πως η κατανάλωση ψωμιού σας προκαλεί προβλήματα υγείας. 

Δείτε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί. 

Ένα σημάδι ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί είναι εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους. Είτε έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση για κάποιο χρονικό διάστημα είτε μόλις έχετε διαγνωστεί, το να τρώτε ψωμί καθημερινά θα μπορούσε να είναι η αιτία. 

Γιατί; Μια φέτα λευκό ψωμί περιέχει 130 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, το ημερήσιο όριο νατρίου πρέπει να είναι 1.500 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο - που είναι λίγο περισσότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού. 

Τέλος πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, αέρια, διάρροια, πόνο στις αρθρώσεις, άγχος, κατάθλιψη, εξανθήματα και οδοντικά προβλήματα. Εάν αντιμετωπίζετε τα παραπάνω συμπτώματα επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν έχετε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.

4 είδη ψωμιού που είναι πιο υγιεινά από το λευκό. 

Σίκαλης. Αυτό το ψωμί είναι 100% από σιτάρι, και μπορεί να ανακουφίσει από το φούσκωμα και τη δυσφορία. Επίσης, θα σας κρατήσει γι αρκετές ώρες χορτάτους, διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης σας σταθερά. Επιπλέον, περιέχει τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες και 20% λιγότερες θερμίδες από το λευκό. 

Ολικής αλέσεως. Όλοι γνωρίζουμε ό,τι το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πολύ υγιεινό. Όμως, στην αγορά μπορεί να είναι δυσνόητο να επιλέξετε ψωμί ολικής άλεσης, διότι αν και οι εταιρείες στις ετικέτες γράφουν «σιτάρι» και «αλεύρι σίτου», δεν σημαίνει ό,τι το ψωμί είναι ολικής αλέσεως. Ως εκ τούτου, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τα συστατικά πριν κάνετε την αγορά σας.

Ψωμί από λιναρόσπορο. Είναι μια πολύ καλή πηγή σεληνίου, καλίου, μαγγανίου, φυτικών ινών και απαραίτητων λιπαρών οξέων. Επίσης, αυτό το ψωμί βελτιώνει την υγεία σας και σας βοηθάει να αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας. Μόνο καλά συστατικά θα πάρετε καταναλώνοντας το ψωμί από λιναρόσπορο.

Ψωμί από βρώμη. Αν ψάχνετε, να μειώσετε την πρόσληψη των επεξεργασμένων  υδατανθράκων και των λιπών, το ψωμί βρώμης είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. Τι είναι αυτό το ψωμί; Είναι μια πολύ καλή πηγή από σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τους χωνέψετε και αυτός είναι και ο λόγος, που σας κρατάνε χορτάτος για αρκετή ώρα.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.