WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα δαμάσκηνα


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Σεπτεμβρίου 2021

Τι θα συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα δαμάσκηνα
Όταν ακούτε τη λέξη δαμάσκηνα ένα πράγμα έρχεται αμέσως στο μυαλό σας: να πάτε τουαλέτα. 

Όταν ακούτε τη λέξη δαμάσκηνα ένα πράγμα σας έρχεται αμέσως στο μυαλό: η επίσκεψη στην τουαλέτα. Και φυσικά αυτή η σκέψη είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένη αφού μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων σε τακτική βάση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. 

Για παράδειγμα μια συστηματική ανασκόπηση του 2014 με τίτλο «Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function», διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να κινητοποιήσει το πεπτικό σύστημα και να μειώσει τον χρόνο μεταξύ των κινήσεων του εντέρου.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα δαμάσκηνα, ή τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην κινητικότητα τους γαστρεντερικού. Μια μερίδα δαμάσκηνων 100 γραμμαρίων (περίπου 10 δαμάσκηνα) περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι ένα σημαντικό ποσό των καθημερινών αναγκών σας. 

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες διατροφικές οδηγίες του USDA συνιστάται στις γυναίκες να καταναλώνουν μεταξύ 22 έως 28 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, ενώ οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν 28 έως 34 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα.

Όμως εκτός από ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, έχετε σκεφτεί ποτέ τα δαμάσκηνα ως τρόφιμα που βοηθούν στην προαγωγή της υγείας των οστών;

Ενώ συχνά θεωρείται ως μια φυσική πηγή ινών, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά, σημαντικά οφέλη που προσφέρουν τα δαμάσκηνα. Μελέτες έχουν δείξε πως η κατανάλωση πέντε έως έξι δαμάσκηνων κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας της οστικής πυκνότητας. 

Αυτή η διαπίστωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, των οποίων τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων θα μπορούσαν να τις κάνουν ευαίσθητες στη χαμηλή οστική πυκνότητα με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον τα δαμάσκηνα έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια και έχουν επίσης την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα τα αποξηραμένα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα. 

Τέλος αποτελούν πηγή ουσιών που μειώνουν τις συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα, κυρίως του λιθοχολικού οξέως που ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. 

Ενσωματώστε λοιπόν από αύριο τα δαμάσκηνα στη καθημερινή σας διατροφή, και θα κερδίσετε μακροζωία.
 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.