WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή είναι η νούμερο 1 αιτία αύξησης βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Σεπτεμβρίου 2021

Αυτή είναι η νούμερο 1 αιτία αύξησης βάρους

Πάνω από το 42% των Αμερικανών ήταν παχύσαρκοι το 2018, σύμφωνα με το CDC. Αυτό είναι 12% περισσότερο από ό, τι ήταν μόλις 18 χρόνια νωρίτερα.

Και σύμφωνα με τους ειδικούς η κυριότερη αιτία αύξησης βάρους είναι οι επιπλέον θερμίδες. Η γενετική παίζει επίσης ρόλο, αλλά στο τέλος της ημέρας αν τρώτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε, θα πάρετε κιλά.

Και αυτό έχει γίνει ολοένα και πιο εύκολο γιατί πλέον τρώμε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και λιγότερα ολόκληρα. Ενώ ταυτόχρονα κάνουμε καθιστική ζωή.

Οι έφηβοι κάθονται μέσα στην ημέρα περίπου 8,2 ώρες και οι ενήλικες 6,4 ώρες. Ενώ πριν 15 χρόνια οι ώρες της καθιστικής ζωής ήταν σαφώς λιγότερες σύμφωνα με μελέτες του JAMA. Και φυσικά όταν καίμε λιγότερες θερμίδες, αντιμετωπίζουμε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε και από άλλες ασθένειες.

Αν σκεφτείτε τους αρχαίους κυνηγούς-συλλέκτες και αγρότες, ήταν αδύνατοι επειδή ήταν δραστήριοι, αφού όλη μέρα αναζητούσαν τροφή και εργάζονταν στο αγρόκτημα. Ακόμη και μισό αιώνα πριν, τα παιδιά και οι ενήλικες εξακολουθούσαν να κινούνται περισσότερο από εμάς σήμερα. 

Η αύξηση βάρους συμβαίνει όταν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας. Ως αποτέλεσμα, το σώμα θα αποθηκεύσει αυτές τις επιπλέον θερμίδες ως λίπος.

Για παράδειγμα έχετε Χ ποσότητα λιποκυττάρων στο σώμα σας. Ένα πλεόνασμα θερμίδων μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των λιποκυττάρων και το μέγεθός τους. 

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το πώς οι υπερβολικές θερμίδες είναι ο νούμερο ένα λόγος για την αύξηση του βάρους και τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό. 

Έλλειμμα θερμίδων

Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες,  καταναλώστε λιγότερες θερμίδες συνολικά και προσπαθήστε να κάψετε περισσότερες μέσω της κίνησης, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης. Εν ολίγοις, δημιουργήστε ένα έλλειμμα θερμίδων. 

Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι 1 κιλό σωματικού λίπους αποθηκεύει περίπου 3.500 θερμίδες. Έτσι, ας υποθέσουμε ότι κόβετε 500 θερμίδες από την καθημερινή σας διατροφή. Δηλαδή 500 x 7 = 3.500 θερμίδες. Θα χάσετε 1 κιλό λίπους σε επτά ημέρες.

Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για να χάσετε κιλά που δεν απαιτεί να μειώσετε τόσες πολλςς θερμίδες: κινηθείτε περισσότερο.

Θεωρητικά, αν κάψατε 200 επιπλέον θερμίδες την ημέρα μέσω άσκησης και κόψατε μόλις 300 θερμίδες από την καθημερινή σας διατροφή, θα καταλήξετε με έλλειμμα θερμίδων 3.500 στο τέλος της εβδομάδας - ένα κιλό λίπους που θα έχει φύγει .

Έτσι καταλαβαίνετε πως για να επιτύχετε αυτό το έλλειμμα 3.500 θερμίδων, μπορείτε είτε να μειώσετε 500 θερμίδες την ημέρα μέσω δίαιτας, είτε να κάψετε επιπλέον θερμίδες την ημέρα μέσω άσκησης σε συνδυασμό με τη διατροφή.

Απλό, σωστά; Αλλά υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη: τις θερμίδες που χρησιμοποιεί το σώμα σας καθημερινά μόνο για να ζήσει- να αναπνέετε, να αντλείτε αίμα, να χωνεύετε το φαγητό και πολλά άλλα. Αυτή η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεστε ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) ή μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR), η συνολική ημερήσια ενεργειακή σας δαπάνη σε κατάσταση ηρεμίας. 

Αυτός ο αριθμός είναι μοναδικός για τον καθένα ξεχωριστά, καθορίζεται από τη γενετική, το φύλο, την ηλικία, το μέγεθος του σώματος και την ποσότητα των μυών που έχετε. Η γνώση του BMR σας μπορεί να διευκολύνει τη δημιουργία του σωστού ελλείμματος των θερμίδων. 

Και ενώ η έννοια της δημιουργίας ελλείμματος θερμίδων είναι ο απλός υπολογισμός της απώλειας κιλών, όλοι γνωρίζουμε ότι η διατήρηση του βάρους που χάνουμε μακροπρόθεσμα είναι μια πρόκληση. 

Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς χάνετε βάρος, η ενέργεια του σώματός σας πρέπει να αλλάξει. Τα κιλά που έφυγαν τόσο εύκολα, γίνεται πιο δύσκολο να διατηρηθούν ή να χαθούν κι άλλα, καθώς συνεχίζετε το ταξίδι της απώλεια βάρους. Αυτή η επιβράδυνση της απώλειας βάρους είναι απογοητευτική. Μπορεί να αφαιρέσει τον άνεμο από τα πανιά σας και να κάνει πιο δύσκολο να διατηρήσετε την εστίασή σας στον στόχο σας. 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους  πελάτες τους να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες,  αντί εστιάζουν στην ημερήσια μείωση των θερμίδων και στη γρήγορη απώλεια κιλών. 

Το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες, είναι συνδεδεμένο με την οικογένεια, τους φίλους, τις αναμνήσεις, τον πολιτισμό. Γι 'αυτό οι δίαιτες της μόδας δεν λειτουργούν. Αν θέλετε πραγματική αλλαγή, τότε είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια διατροφή που θα μπορείτε να ακολουθείτε για όλη σας τη ζωή. 

Επικεντρωθείτε στο να θρέψετε το σώμα σας αντί να του στερείτε το φαγητό. Οι δύο ευκολότερες συμβουλές για απώλεια βάρους είναι… (1) να πίνετε περισσότερο νερό και (2) να τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κάνοντας αυτές τις δύο αλλαγές θα μειώσετε σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.