WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουν για την υψηλή αρτηριακή πίεση


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Σεπτεμβρίου 2021

3 πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουν για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις (η κύρια αιτία θανάτου) και εγκεφαλικό επεισόδιο (η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου) και παρατηρείται σε περισσότερους από 1.100 θανάτους την ημέρα .

Όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να αποφευχθούν, ωστόσο λιγότερο από το 44% των περιπτώσεων υψηλής αρτηριακής πίεσης ελέγχονται .

Συμβουλές για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση

Εάν ενδιαφέρεστε για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης, υπάρχουν τρία νέα ευρήματα στην ιατρική βιβλιογραφία που πρέπει να γνωρίζετε.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι.

Οι περισσότεροι γιατροί, πάντα πίστευαν ότι η πιο ακριβής αρτηριακή πίεση είναι αυτή που μετριέται στο γραφείο τους. Όμως η έρευνα τα τελευταία χρόνια έδειξε ότι οι αρτηριακές πιέσεις που μετρούνται στα ιατρεία συχνά δεν είναι ακριβείς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι μπορεί να είναι ο καλύτερος προγνωστικός κίνδυνος σε σχέσεις με τις μετρήσεις στο γραφείο.

Έτσι λοιπόν αρκετές κατευθυντήριες γραμμές για την αρτηριακή πίεση υποστηρίζουν πλέον την παρακολούθηση της στο σπίτι. Επιπλέον οι ειδικοί τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσετε την πίεση είναι να καθίσετε πρώτα ήρεμοι για 5 λεπτά και μετά να ξεκινήσετε την μέτρηση.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι δύσκολο να ελεγχθεί, ρωτήστε τον γιατρό σας μήπως υπάρχει πρόβλημα ορμονών.

Γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό ότι μια από τις αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι η αύξηση της ορμόνης αλδοστερόνης. Όμως ήταν σπάνιο. Πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, υποδηλώνει ότι τα υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης μπορεί να είναι μια πιο συχνή αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης από ό, τι πιστεύαμε.

Μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση χωρίς φάρμακα.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, η αποφυγή υπερβολικού αλκοόλ και αλατιού και η υιοθέτηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικές για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση.

Εκτός από την αλλαγή του τρόπου ζωής, μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι και εάν πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις για υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.