WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το νούμερο 1 πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Οκτωβρίου 2021

Το νούμερο 1 πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει και μαζί της έρχεται και η εποχική γρίπη, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους ανθρώπους που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε κλειστούς χώρους. 

Έτσι αυτή την εποχή όλοι αναρωτιούνται πώς μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να παραμείνουν υγιείς. Αν θέλετε να μάθετε τι πρέπει να κάνετε συνεχίστε την ανάγνωση. 

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Τακτική άσκηση

Μείωση του άγχους

Διατήρηση ενός υγιούς βάρους ένα υγιές βάρος
Αποφυγή καπνίσματος  

Κατανάλωση αλκοόλ μόνο με μέτρο

Καλής ποιότητας ύπνου

Όμως υπάρχει ένα πράγμα που είναι ίσως το πιο σημαντικό.

Το νούμερο 1 πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το #1 πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή, η οποία θα είναι φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη.

Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή θα λάβετε τα μικροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων δύο από τα πιο σημαντικά: τη βιταμίνη D και τη βιταμίνη C.

Τα στοιχεία για τη βιταμίνη C

Αν και δεν είναι ένα μαγικό χάπι, η βιταμίνη C είναι ένας από τους σωματοφύλακες του ανοσοποιητικού συστήματος, διότι συμβάλλει στην ανοσοποιητική άμυνα υποστηρίζοντας διάφορες κυτταρικές λειτουργίες. Από την άλλη μεριά η ανεπάρκεια της βιταμίνης C οδηγεί σε εξασθενημένη ανοσία και μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις. 

Πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα μούρα και τα σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών.

Τα στοιχεία για τη βιταμίνη D

Καλές πηγές για βιταμίνη D περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, ρέγγα και σκουμπρί, οι κρόκοι αυγών, το συκώτι και το εμπλουτισμένο γάλα.

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των λοιμώξεων και να μειώσει τη φλεγμονή. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σημειώνουν ότι η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση της ανοσολογικής λειτουργίας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να λάβετε αρκετή βιταμίνη D εξ ολοκλήρου μέσω της τροφής, οπότε ίσως θελήσετε να εξετάσετε τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D. Όμως καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού πάρετε κάποιο συμπλήρωμα. 

Φυσικά οι βιταμίνες D και C δεν είναι τα μόνα μικροθρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την ανοσία. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακριβώς αυτό - ένα σύστημα πολύπλοκων διαδικασιών, οι οποίες υποστηρίζονται από διάφορα θρεπτικά συστατικά με πολύπλοκους τρόπους.

Υιοθετώντας μια ποικίλη διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, υγιείς πρωτεΐνες και καλά λιπαρά μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων που επιβαρύνουν την ασυλία, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.