WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να τι θα συμβεί αν πίνετε χυμό cranberry κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Νοεμβρίου 2021

Να τι θα συμβεί αν πίνετε χυμό cranberry κάθε μέρα

Τα super market έχουν γεμίσει με προϊόντα cranberries και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες από συνταγές που ίσως δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί μέχρι σήμερα. Και φυσικά ακούμε συνέχεια πως το συγκεκριμένο φρούτο είναι υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Τι άλλο όμως γνωρίζουμε για τα cranberries; Είναι τελικά η ιδανική προσθήκη στη διατροφή μας; 

Τα cranberries είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, γι αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς μια καλή επιλογή για το διαιτολόγιό σας. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι πιο ιδιαίτεροι λόγοι που με έκαναν να αγαπήσω τον χυμό Cranberry.

Τι θα συμβεί αν πίνετε χυμό cranberry κάθε μέρα.

Καταρχάς θα βελτιωθεί η πεπτική σας υγεία. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα φυτοχημικά που περιέχονται στα Cranberries παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. 

Επίσης ο χυμός cranberry είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στο να αναρρώνουμε πιο γρήγορα από κρυολογήματα και λοιμώξεις, βοηθώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να δρα πιο αποτελεσματικά.

Εκτός όμως από τα εμφανή οφέλη ο χυμός cranberry συμβάλει επίσης στη στοματική υγεία, καταπολεμώντας τα περιοδοντικά προβλήματα, έχει βοηθητική δράση στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, παρόλο που οι έρευνες δεν μπορούν να δώσουν ακράδαντα αποτελέσματα. 

Ποια είναι όμως η σχέση των cranberries και της ουρολοίμωξης;

Ανέκδοτα στοιχεία λένε ότι ο  χυμός cranberry μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει τις ουρολοιμώξεις, μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όμως παρόλο που ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα cranberries και ο χυμός τους μπορεί να βοηθήσουν με τις ουρολοιμώξεις, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. 

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση προϊόντων από κράνα μπορεί να θεραπεύσει μια λοίμωξη τού ουροποιητικού συστήματος από τη στιγμή που τα βακτηρίδια έχουν ήδη δημιουργήσει λοίμωξη. 

Επίσης η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια, ενώ όσοι έχουν προδιάθεση για πέτρες στους νεφρούς καλό είναι να μην καταναλώνουν το συγκεκριμένο φρούτο σε υψηλές ποσότητες. 

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό να πίνετε ένα φλιτζάνι χυμό cranberry κάθε τόσο. Απλώς μην περιμένετε να θεραπεύσει την ουρολοίμωξή σας ή να επιβραδύνει τη γήρανση. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η συνολική σας διατροφή. 

Αυτό το ρόφημα παρέχει αρκετά οφέλη, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση μια θαυματουργή θεραπεία. Απολαύστε το με μέτρο, ή ακόμα καλύτερα, καταναλώστε φρέσκα cranberries για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.