WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 διατροφικές συνήθειες που επιβαρύνουν το έντερό σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Νοεμβρίου 2021

5 διατροφικές συνήθειες που επιβαρύνουν το έντερό σας

Φαίνεται ότι όλοι μιλούν για τη σημασία της υγείας του εντέρου τελευταία. Από τα οφέλη της λήψης προβιοτικών μέχρι την κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Η υγεία του εντέρου είναι στο προσκήνιο και για καλό λόγο, αφού σύμφωνα με έρευνες, ένα υγιές έντερο είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική υγεία και τη διάθεσή μας, για την αποφυγή χρόνιων ασθενειών και ακόμη και για την καλύτερη πέψη .

Με τόσες πολλές πληροφορίες, φαίνεται ότι η σωστή φροντίδα για την υγεία του εντέρου και το μικροβίωμα (το οποίο ελέγχει τον μεταβολισμό και την πέψη του σώματός σας) ίσως θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές παγίδες που μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και είναι οι παρακάτω 

Τρώτε γρήγορα

Το πρώτο βήμα στην πέψη είναι η μάσηση και όταν δεν μασάτε καλά την τροφή σας (όταν τρώτε γρήγορα), το πεπτικό σύστημα δεν είναι προετοιμασμένο για να απελευθερώσει τα ένζυμα που απαιτούνται για τη διάσπασή της. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζετε το σώμα σας για φούσκωμα, διάρροια, καούρα, παλινδρόμηση οξέος, κράμπες, δυσπεψία, αέρια, ναυτία και πολλά άλλα, καθώς μεγάλα κομμάτια αμάσητης τροφής εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα σε μια στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετά ένζυμα για τη διάσπαση τους.
 
Καταναλώνετε πολλές τροφές με ζάχαρη

Η κατανάλωση πάρα πολλών πρόσθετων σακχάρων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έντερό σας. Πιο συγκεκριμένα η ζάχαρη επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, αποδυναμώνοντας την επένδυση του στομάχου. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι διαταράσσοντας το μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του παχέος εντέρου και φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η νόσος του Crohn».

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τη ζάχαρη είναι να ξεκινήσετε κάνοντας μικρές αλλαγές. Για παράδειγμα, αντί να καταναλώσετε 2 μπισκότα για επιδόρπιο, πάρτε ένα. Ή καλύτερα, αλλάξτε τα μπισκότα με φρούτα όπως μούρα ή μήλα, τα οποία τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας.

Δεν τρώτε αρκετά λαχανικά

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερό, διεγείροντας την ανάπτυξή τους και ενισχύοντας την επένδυση του εντέρου σας. Με τη σειρά τους τα καλά βακτήρια στο βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής σε όλο το σώμα. 

Εάν δεν σας αρέσουν λαχανικά, μπορείτε να βρείτε άλλους τρόπους για να τα προσθέσετε  σε γεύματα που ήδη αγαπάτε. 

Τρώτε όρθιοι 

Πόσες φορές έχετε σταθεί κοντά στο ντουλάπι ή το ψυγείο και τσιμπολογάτε κάτι όταν πεινάτε; Πιθανότατα συμβαίνει περισσότερες φορές από ό,τι νομίζετε, με αποτέλεσμα να τρώτε και πιο πολύ και πιο γρήγορα από ό,τι πρέπει.

Όταν όμως δεν μασάτε σωστά την τροφή σας, δεν δίνετε στον εγκέφαλο τον επαρκή χρόνο (20 λεπτά) που χρειάζεται για να αναγνωρίσει ότι έχει χορτάσει. Και αυτό με τη σειρά του προκαλεί προβλήματα στο έντερο. 

Τέλος γυμνάζεστε αμέσως μετά το γεύμα

Η πέψη απαιτεί αίμα και ενέργεια. Όταν λοιπόν γυμνάζεστε αμέσως μετά από ένα γεύμα μπορεί να πάθετε κράμπες και να έχετε δυσπεψία, καθώς το αίμα απομακρύνεται από το έντερο και η πέψη διακόπτεται για να δοθεί προτεραιότητα στην τροφοδοσία των μυών.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.