WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια του μωρού


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Νοεμβρίου 2021

Πώς η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια του μωρού

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μέλλουσες μητέρες είναι σημαντικό να ακολουθούν ορισμένες διατροφικές συστάσεις. Η αποφυγή ωμού κρέατος και αλκοόλ και η λήψη ασβεστίου, πρωτεΐνης, σιδήρου και φυλλικού οξέος είναι μερικά παραδείγματα.  

Αλλά αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια του μωρού της. Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος στο μωρό στο μέλλον.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη με 36χρονους άνδρες και γυναίκες των οποίων οι μαμάδες είχαν ακολουθήσει διαφορετικούς τύπους δίαιτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μικρές αγχωτικές καταστάσεις (όπως δημόσια ομιλία) και οι επιστήμονες μέτρησαν την έκκριση κορτιζόλης τους, έναν δείκτη των επιπέδων του στρες.

Ανάλογα με τη διατροφή των μαμάδων, τα επίπεδα κορτιζόλης διέφεραν. Τα άτομα των οποίων οι μητέρες κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης είχαν καταναλώσει μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες είχαν μεγαλύτερες αποκρίσεις κορτιζόλης. 

Εν ολίγοις, όσο περισσότερο κρέας καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα στρες του μωρού στο μέλλον .

Μια διατροφή πρόχειρου φαγητού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προδιαθέτει το μωρό σε παχυσαρκία και διαβήτη.

Μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι το πρόχειρο φαγητό κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία προάγει τον αυξημένο λιπώδη ιστό στα μωρά.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν πρόχειρο φαγητό ήταν πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία, από εκείνα των οποίων οι μητέρες ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή. Επίσης μετά τον απογαλακτισμό τα παιδιά ήταν πολύ πιο πιθανό να  καταναλώσουν πρόχειρο φαγητό (το οποίο ήταν ελεύθερα προσβάσιμο). Επιπλέον, ακόμη και μετά από ισορροπημένη διατροφή για 7 εβδομάδες, εξακολουθούσαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπώδους ιστού. 

Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση της διατροφής μιας εγκύου μητέρας στα γονίδια του μωρού της είναι μακροχρόνια και είναι δύσκολο να αντιστραφεί. 

Επιπλέον, μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής θα μπορούσε να προκαλέσει τον φαινότυπο διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει διαβήτη στο μέλλον.

Φυσικά, αυτές οι μελέτες είναι ανήθικο να διεξάγονται σε έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνουν αυτά τα αποτελέσματα και στους ανθρώπους.

Όπως λοιπόν συμπεραίνουμε απο τα παραπάνω η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια του μωρού της.

Και για να συνοψίσουμε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας ή/και η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ρυθμίζουν τα γονίδια του μωρού σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το μελλοντικό του βάρος, τα επίπεδα άγχους, την ψυχική υγεία, τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών κ.λπ.

Παρόλα αυτά, στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι σε καμία περίπτωση να ασκήσει πίεση στις μέλλουσες μητέρες. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι αυτό που τρώει ο πατέρας μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στο μωρό. 

Ο στόχος είναι απλώς να κατανοήσουμε γιατί ορισμένες συστάσεις είναι σημαντικό να ακολουθούνται. Σας ενθαρρύνω να το δείτε από μια θετική πλευρά. Αντί να σκέφτεστε τα πιθανά προβλήματα, επικεντρωθείτε σε όλα τα ευεργετικά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για το μωρό σας απλώς τρώγοντας λίγο πιο υγιεινά. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.