WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόνος στο στομάχι: 5 βασικές αιτίες για να ξέρετε τι σας συμβαίνει


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Δεκεμβρίου 2021

Πόνος στο στομάχι: 5 βασικές αιτίες για να ξέρετε τι σας συμβαίνει

Έχετε πόνους στο στομάχι, αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία; Η στομαχική διαταραχή είναι πολύ συχνή και μπορεί να σχετίζεται με μια σειρά ζητημάτων υγείας. Ευτυχώς όμως τις περισσότερες φορές υποχωρεί από μόνη της, ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι σύμπτωμα για κάτι πιο σοβαρό.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τις βασικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, για να ξέρετε τι σας συμβαίνει

Στρες

Όταν είμαστε αγχωμένοι πραγματικά το νιώθουμε στο στομάχι μας. Είτε είστε αναστατωμένοι, νευρικοί ή ακόμα και ενθουσιασμένοι για καλό λόγο, το σώμα σας έχει μια φυσική απόκριση. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που ετοιμαζόσασταν για μια μεγάλη εκδήλωση ή παρουσίαση. Το πιο πιθανό είναι ότι θα είχατε πεταλούδες στο στομάχι - ή ίσως και να νιώσατε ναυτία.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν κάθε σύστημα του οργανισμού συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού σας. Τα καλά νέα: Οι στομαχικές διαταραχές λόγω άγχους δεν αποτελούν συνήθως λόγο ανησυχίας και θα υποχωρήσουν από μόνες τους.

Τροφική δηλητηρίαση

Εάν έχετε τροφική δηλητηρίαση, θα το καταλάβετε αμέσως αφού έχετε φάει κάτι μολυσμένο. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες μετά το γεύμα ή το σνακ σας.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν:

-Ναυτία

-Εμετό

-Διάρροια

-Κοιλιακό άλγος

Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης είναι ήπιες και υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Παρακολουθήστε την κατάστασή σας και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματα επιμείνουν ή γίνουν πιο σοβαρά.

Δυσπεψία

Η δυσπεψία είναι επίσης πολύ συχνή και μπορεί να προέλθει από συνήθειες τρόπου ζωής ή διατροφικές επιλογές.

Η δυσπεψία μπορεί να εμφανιστεί εάν:

-Τρώτε ορισμένα τρόφιμα

-Φάτε πολύ γρήγορα

-Καπνίζετε πολύ

-Πίνετε αλκόολ

Τα συμπτώματα δυσπεψίας περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου, φούσκωμα, αέρια, ερυγές ή πόνος. Για να μειώσετε τα συμπτώματα, προσπαθήστε να τρώτε και να πίνετε με μέτρο. 

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Εάν αντιμετωπίζετε πόνους στο στομάχι σε τακτική βάση, μπορεί να έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Το IBS είναι μια χρόνια πάθηση και μπορεί να προκαλέσει κράμπες, φούσκωμα, αέρια, διάρροια και/ή δυσκοιλιότητα .

Η διαχείριση της διατροφής και του στρες μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα συμπτώματά σας υπό έλεγχο.

Γαστροπάρεση

Η ναυτία, ο έμετος ή το αίσθημα κορεσμού μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σπάνιας αλλά σοβαρής πάθησης που ονομάζεται γαστροπάρεση. Η ακριβής αιτία της γαστροπάρεσης είναι συχνά άγνωστη, αλλά μπορεί να προκληθεί από μη ελεγχόμενο διαβήτη Τύπου 1 και 2, ναρκωτικά ή αντικαταθλιπτικά, σκλήρυνση κατά πλάκας ή τραυματισμό ενός μείζονος νεύρου που ονομάζεται πνευμονογαστρικό νεύρο. Όταν έχετε γαστροπάρεση, οι μύες στο στομάχι σας επιβραδύνουν ή σταματούν να αδειάζουν σωστά την τροφή στο έντερο.

Η γαστροπάρεση είναι μια χρόνια πάθηση και είναι σημαντικό να λάβετε μια σωστή διάγνωση, ώστε εσείς και ο γιατρός σας να τη διαχειριστείτε - ειδικά εάν έχετε διαβήτη.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό 

Εάν τα στομαχικά προβλήματα παραμένουν για λίγες μέρες ή περισσότερο, ίσως είναι αναγκαίο να καλέσετε τον γιατρό σας και να του μιλήσετε για τυχόν ακανόνιστους πόνους στο στομάχι ή συχνό πόνο, διάρροια, ναυτία ή δυσκοιλιότητα.

Καθώς προετοιμάζεστε για το ραντεβού σας στον γιατρό, παρακολουθήστε τι τρώτε ή εάν υπάρχει κάτι στον τρόπο ζωής σας που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι. Η επίγνωση όλων των εμφανών συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί η αιτία.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.