WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να ενισχύσετε τον εγκέφαλο του μωρού σας, πριν ακόμα γεννηθεί


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Δεκεμβρίου 2021

Πώς να ενισχύσετε τον εγκέφαλο του μωρού σας, πριν ακόμα γεννηθεί
photo credits: Unsplash / Anastasiia Chepinska
Ο εγκέφαλός μας κάνει μερικά εκπληκτικά πράγματα. Ποιο άλλο όργανο μπορεί να ελέγξει, να ερμηνεύσει πληροφορίες, να τις αποθηκεύσει και να ρυθμίσει τα συναισθήματα μας; Και επίσης αρχίζει να αναπτύσσεται πριν καν γνωρίζουμε ότι υπάρχουμε.

Έτσι λοιπόν εάν είστε έγκυος, γύρω στην 5 εβδομάδα ο νευρικός σωλήνας του μωρού σας (που σχηματίζει τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλό του) έχει δημιουργηθεί και φυσικά η ανάπτυξη του εγκεφάλου θα συνεχιστεί σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης σας. Πέρα όμως από το μέγεθος του εγκεφάλου που αυξάνεται σημαντικά, αναπτύσσονται και οι γνωσιακές λειτουργίες.

Γι' αυτό παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για το πώς να ενισχύσετε τον εγκέφαλο του μωρού σας, πριν ακόμα γεννηθεί.

Πάρτε τις προγεννητικές βιταμίνες σας

Οι προγεννητικές βιταμίνες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την εγκυμοσύνη και οι περισσότερες περιέχουν φυλλικό οξύ και σίδηρο για να κρατούν εσάς και το μωρό σας υγιείς.

Το φυλλικό οξύ - το οποίο μπορείτε επίσης να το πάρετε από τα φασόλια, τα εσπεριδοειδή και τα φυλλώδη λαχανικά - βοηθά στην πρόληψη ανωμαλιών στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό του μωρού σας. Ο σίδηρος υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ εκτός από τα συμπληρώματα μπορείτε να τον πάρετε από τις τροφές όπως το συκώτι βοδινού κρέατος, τα στρείδια, τις σαρδέλες, το βοδινό κρέας κ.α.

Μιλήστε στο μωρό

Περίπου στις 24 εβδομάδες, το μωρό σας θα αρχίσει να ανταποκρίνεται στους ήχους. Είτε διαβάζετε δυνατά, είτε περιγράφετε τα νόστιμα ζυμαρικά που τρώτε, είναι σημαντικό να μυήσετε το αγέννητο παιδί σας στον ήχο της φωνής σας, έτσι ώστε να αρχίσει να μαθαίνει τους ήχους που θα ακούσει μόλις γεννηθεί.

Δυναμώστε τη μουσική

Ίσως έχετε ακούσει ότι η κλασική μουσική ωφελεί τον εγκέφαλο του μωρού. Ένα αγέννητο μωρό ανταποκρίνεται στους μουσικούς ήχους. Γι αυτό αν βρίσκετε την κλασική μουσική καταπραϋντική, δυναμώστε τον Τσαϊκόφσκι και απολαύστε τον μαζί με το αγέννητο μωράκι σας.

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στο μωρό και ειδικά τον ιστό του εγκεφάλου του. Προτιμήστε αυτά με τα πιο βαθιά και έντονα χρώματα, όπως είναι οι φράουλες, τα δαμάσκηνα, οι ντομάτες και τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα.

Και όταν γεννηθεί και μεγαλώσει η μικρή σας ιδιοφυΐα, υπενθυμίστε της την επιπλέον βοήθεια που της/του δώσατε όταν ακόμα βρισκόταν στην κοιλιά σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.