WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι το μηλόξυδο η απάντηση στα προβλήματα υγείας σας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Δεκεμβρίου 2021

Είναι το μηλόξυδο η απάντηση στα προβλήματα υγείας σας;
pexels
Το μηλόξυδο έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια κυρίως για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί ότι μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια βάρους, τις θεραπείες ακμής, την πέψη και ακόμη και τον διαβήτη. Είναι όμως όλα αυτά αληθινά; Ας εξερευνήσουμε την επιστήμη μαζί.

Το κύριο συστατικό του μηλόξυδου είναι το οξικό οξύ, το οποίο πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Απώλεια βάρους

  • Αίσθημα πληρότητας

  • Μείωση της χοληστερόλης

  • Σκοτώνει βακτήρια

  • Καταστρέφει καρκινικά κύτταρα

  • Μείωση του σακχάρου στο αίμα

Παρόλο όμως που έχουν διεξαχθεί μελέτες για να δοκιμαστούν τα οφέλη του μηλόξυδου, δεν βρέθηκαν δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι περισσότερες δοκιμές έχουν γίνει σε ζώα (κυρίως αρουραίους και ποντίκια), τα οποία έχουν πολύ διαφορετική ανατομία και φυσιολογία σε σύγκριση με τον άνθρωπο.

Ωστόσο έχει βρεθεί ότι το μηλόξυδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθιστώντας το χρήσιμο για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που υποφέρουν από λοιμώξεις λόγω μικροβίων. Όμως αυτό ισχύει μόνο όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με άλλες μεθόδους θεραπείας.

Επίσης όσο αφορά την απώλεια βάρους σίγουρα το μηλόξυδο δεν είναι ένα μαγικό ρόφημα που θα σας κάνει να χάσετε κιλά ως δια μαγείας. Εξάλλου όπως έχουμε πει πολλές φορές η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση και η διαχείριση του άγχους είναι τα βασικά στοιχεία ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Τα μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω δοκιμές και μελέτες προτού επιβεβαιωθούν τυχόν υποθέσεις σχετικά με τα οφέλη του μηλόξυδου. Παρόλα αυτά μπορεί να είναι μέρος ενός υγιεινού, ισορροπημένου τρόπου ζωής όταν καταναλώνεται με μέτρο, όπως στη σάλτσα σαλάτας ή ως μέρος μιας συνταγής.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως λόγω των όξινων ιδιοτήτων του, η κατανάλωση σκέτου μηλόξυδου μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές διαταραχές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.