WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε ποιο είναι το πρόβλημα με τα cheat meals (και δεν είναι αυτό που νομίζετε!)


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Δεκεμβρίου 2021

Δείτε ποιο είναι το πρόβλημα με τα cheat meals (και δεν είναι αυτό που νομίζετε!)
pexels
Μετά από πέντε ολόκληρες μέρες τρώγοντας σαλάτα σε κάθε γεύμα, φτάνει επιτέλους το Σάββατο. Ώρα για απεριόριστη πίτσα, μπύρα, brownies και σοκολάτα. Και την Κυριακή, μια ωραία σούπα λαχανικών θα σας βοηθήσει να εκμηδενίσετε τις θερμίδες της προηγούμενης ημέρας, ενώ τη Δευτέρα επιστρέφετε και πάλι στις συνηθισμένες σας σαλάτες. Και φυσικά ανυπομονείτε για το επόμενο Σάββατο!

Μπορεί να υπερβάλλω, αλλά μόνο λίγο. Πολλοί άνθρωποι τρώνε πραγματικά με αυτόν τον τρόπο. Παραμένουν σε μια αυστηρή δίαιτα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και έχουν ένα cheat meal (ελεύθερο γεύμα) ή ακόμα και μια ολόκληρη cheat day στη διατροφή τους. Και ενώ αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει αρκετούς, μπορεί επίσης να γίνει αρκετά προβληματική. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το πρόβλημα με τα cheat meals

Καταρχάς να εξηγήσω τι είναι το cheat meal. Είναι ένα γεύμα, που συνήθως περιλαμβάνει ανθυγιεινές επιλογές. Γνωρίζουμε δηλαδή εκ των προτέρων ότι πρόκειται να «αμαρτήσουμε» λίγο.

Συχνά, είναι μια προγραμματισμένη άδεια για να απολαύσουμε φαγητά με πολλές θερμίδες, πρόχειρο φαγητό και άλλες επεξεργασμένες τροφές. Η ιδέα είναι ότι επιτρέποντας στον εαυτό μας να τρώει αυτές τις τροφές μία φορά την εβδομάδα (περισσότερο ή λιγότερο για ορισμένους), θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή μακροπρόθεσμα, χωρίς να νιώθουμε υπερβολική στέρηση.

Τώρα, μπορεί να σκεφτείτε ότι το κύριο πρόβλημα με ένα cheat meal έγκειται στην τεράστια κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων. Τηγανίτες για πρωινό, χάμπουργκερ και πατάτες για μεσημεριανό γεύμα ή πίτσα για δείπνο; Γιατί όχι και τα τρία; Σίγουρα ένας διατροφολόγος θα είχε πρόβλημα με το να καταναλώνετε αυτά τα είδη τροφών

Επιπλέον, ακόμα κι αν είστε πολύ αυστηροί με τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το να έχετε ένα cheat meal ή μια cheat day μπορεί να χαλάσει την προσπάθεια που κάνατε όλη την εβδομάδα.

Ας υποθέσουμε ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων για να χάσετε βάρος. Θέλετε να χάνετε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα, επομένως τρώτε 500 θερμίδες λιγότερες κάθε μέρα. Αν όμως φάτε μια ολόκληρη πίτσα, μερικές μπύρες και ένα μπράουνι για επιδόρπιο κατά τη διάρκεια του cheat meal σας, μόλις χάσατε όλη αυτή την προσπάθεια. Και είναι πολύ πιο δύσκολο να επιστρέψετε σε μια υγιή νοοτροπία, αφού αφεθείτε σε όλα αυτά τα τρόφιμα. Αλλά το θέμα είναι ότι αυτό δεν είναι καν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ποιο είναι λοιπόν το πραγματικό πρόβλημα με το cheat meal;

Τα cheat meals ενθαρρύνουν τις ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές και τροφοδοτούν μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Με απλά λόγια ο κανόνας με τα cheat meals υπαγορεύει πότε μπορείτε να φάτε, τι μπορείτε να φάτε και πόση ποσότητα επιτρέπεται να τρώτε. Επίσης η συγκεκριμένη μέθοδος κατατάσσει ορισμένες τροφές καλές ενώ άλλες κακές, και επομένως πιο επιθυμητές .

Η κατανάλωση των «κακών τροφών» συνοδεύεται από αισθήματα ενοχής και ντροπής και την εντύπωση ότι πρέπει να αντισταθμίσετε τη ζημιά που προκλήθηκε. Αυτά τα «κακά φαγητά» δεν πρέπει ποτέ να τα απολαμβάνετε, εκτός εάν καταναλώνονται υπό τις αυστηρές συνθήκες ενός cheat meal.

Η νοοτροπία «όλα ή τίποτα»

.

Τα cheat meals τροφοδοτούν επίσης τη νοοτροπία «όλα ή τίποτα», η οποία σας κάνει να αντιλαμβάνεστε τα πράγματα είτε ως «όλα καλά» είτε ως «όλα κακά».

Κάθε φορά που ένα γεύμα δεν είναι τέλειο, είναι αποτυχημένο, οπότε γιατί να ασχοληθείτε με την υγιεινή διατροφή; Άρα αφού έχετε αποτύχει γιατί να μην φάτε ολόκληρο το κουτί με μπισκότα; Σε αυτήν την περίπτωση, όλη η εβδομάδα της υγιεινής διατροφής είναι το «τίποτα», ενώ το cheat meal είναι το «όλα».

Όσο περισσότερο περιορίζεστε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τόσο περισσότερο θα θέλετε να φάτε κατά τη διάρκεια αυτού του ελεύθερου γεύματος. Δίνετε υπερβολική δύναμη σε ορισμένα είδη φαγητού με αποτέλεσμα να σας ελέγχουν.

Ένα άλλο πρόβλημα που βλέπω με τα cheat meals είναι ότι φαίνονται σαν μια οργανωμένη μορφή υπερφαγίας.

Μπορεί στην πραγματικότητα να μην λαχταράτε αυτό το cupcake, αλλά το τρώτε γιατί αυτή είναι η μοναδική σας ευκαιρία . Εάν δεν το φάτε τώρα, θα πρέπει να περιμένετε το επόμενο cheat meal για να μπορέσετε να το δοκιμάσετε.

Μπορεί να μην πεινάτε καν για αυτό το τεράστιο γεύμα, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να το φάτε, ώστε να μην το μετανιώσετε αργότερα.

Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να τρώτε πολύ περισσότερο από τις πραγματικές σας ανάγκες και επιθυμίες, εξαλείφοντας εντελώς τα σήματα πείνας και κορεσμού. Η ιδέα του cheat meal σίγουρα σας προετοιμάζει για τον ανθυγιεινό κύκλο φαγητού και περιορισμού.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Εάν έχετε βασικές γνώσεις σχετικά με τη διατροφή και το μέγεθος της μερίδας και εάν είστε συντονισμένοι με τα σήματα πείνας του σώματός σας, θα πρότεινα να επιλέξετε μια πιο προσεκτική προσέγγιση στο φαγητό.

Προσπαθήστε να τρώτε τροφές που σας θρέφουν σωστά, αλλά και τις απολαμβάνετε . Επιτρέψτε στον εαυτό σας να φάει οποιοδήποτε είδος τροφής, χωρίς να τη θεωρείτε καλή ή κακή. Ακούστε τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας.

Εάν σας επιτρέπεται να φάτε όλα τα φαγητά που θέλετε, δεν θα είναι πλέον τόσο ξεχωριστά και δεν θα τα λαχταράτε τόσο πολύ .

Από την άλλη μεριά αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε κανόνες ή δεν μπορείτε να βασιστείτε στα σημάδια της πείνας σας, θα συνιστούσα να ακολουθήσετε τον «κανόνα 80/20».

Προσπαθήστε να τρώτε κυρίως ολόκληρες, υγιεινές, θρεπτικές τροφές (περίπου στο 80% των περιπτώσεων) ενώ αφήνετε τον εαυτό σας να απολαμβάνει λιχουδιές στο 20%.

Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να έχετε ένα μπισκότο με το μήλο σας για σνακ, να απολαμβάνετε ένα σπιτικό μπιφτέκι με μια σαλάτα στο πλάι και να πίνετε ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα σας.

Θα μπορείτε να απολαμβάνετε μικρές λιχουδιές μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να ορίσετε μια ειδική ημέρα για να τις απολαύσετε- απλά πάντα με μέτρο.

Τι γίνεται όμως αν τα cheat meals λειτουργούν για εσάς; Θέλω να αναφέρω ότι αν τα cheat meals σας βοηθούν να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, αυτό είναι υπέροχο. Ο καθένας έχει διαφορετικό σώμα, μυαλό, τρόπο διατροφής και σχέση με το φαγητό. Δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.