WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Δεκεμβρίου 2021

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα
pexels/daniela constantini
Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς. Πόσες φορές έχετε φάει το ίδιο φαγητό στο τέλος μιας κουραστικής, δύσκολης ημέρας; Αν είστε εξαντλημένοι ή βαριέστε να μαγειρέψετε, συχνά καταλήγετε να τρώτε το ίδιο φαγητό από ευκολία, επειδή είστε πολύ κουρασμένοι για να πάρετε άλλη μια απόφαση εκείνη τη μέρα.

Έφτασε όμως η στιγμή να κάνετε ένα βήμα πίσω και να κάνετε έναν απολογισμό της επίδρασης που έχει στο σώμα σας αυτή η συνήθεια. Γιατί ενώ η επανάληψη των γευμάτων ή των σνακ μπορεί να είναι εύκολη και συχνά ανακουφιστική, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή σας. Και αυτό μπορεί να είναι προβληματικό, καθώς η ποικιλία είναι ζωτικής σημασίας αν ο στόχος σας είναι να παραμείνετε υγιείς.

Αλλά πώς ακριβώς εμποδίζει την υγεία η έλλειψη διαφοροποίησης στη διατροφή σας; Παρακάτω θα αποκαλύψουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να τρώμε το ίδιο γεύμα κάθε μέρα.

Μπορεί να καταλήξετε να χάσετε βάρος

Αν και το να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα μπορεί να μην είναι ο πιο σωστός τρόπος για την απώλεια βάρους, ωστόσο αποδεικνύεται ότι η επαναλαμβανόμενη διατροφή μπορεί να καταλήξει σε απώλεια βάρους.

Η κατανάλωση των ίδιων τροφών ξανά και ξανά καταλήγει σε λιγότερη ενέργεια που καταναλώνεται συνολικά, λόγω της συνήθειας στο φαγητό, μια διαδικασία με την οποία συνηθίζετε αυτό που τρώτε και καταλήγετε να μειώνετε την ποσότητα που καταναλώνετε συνολικά.

Το έντερό σας δεν θα λειτουργεί σωστά

Δυστυχώς, αν τρώτε τα ίδια γεύματα κάθε μέρα, η υγεία του εντέρου σας μπορεί να πληρώσει το τίμημα. Το ποικίλο μικροβίωμα, το οποίο είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και για τη σωστή διάσπαση των τροφίμων, μπορεί να μειωθεί.

Δεδομένου ότι τα βακτήρια του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας, η διατήρηση της ποικιλίας και ισορροπίας του μικροβιώματος σας είναι επίσης πολύ σημαντική.

Θα έχετε λιγότερη ενέργεια

Έχετε αρχίσει να νιώθετε ότι το κανονικό καθημερινό σας μεσημεριανό γεύμα δεν σας παρέχει την ίδια ενέργεια όπως παλιά; Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος για αυτό. Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα μπορεί στην πραγματικότητα να έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερη ενέργεια με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό οφείλεται, όπως αναφέραμε και παραπάνω, στο ότι το ίδιο φαγητό ξανά και ξανά, μπορεί να σας οδηγήσει στο να τρώτε λιγότερο συνολικά, και επομένως παίρνετε λιγότερη ενέργεια.

Η λύση; Εάν διαπιστώνετε ότι σας λείπει η ενέργεια, τότε προσπαθήστε να αλλάξετε τη διατροφή σας. Η κατανάλωση μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής με υγιεινούς υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες θα συμβάλει στο να διατηρείτε το σώμα σας καλά εφοδιασμένο με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας

Σε εκείνες τις εβδομάδες που νιώθετε ότι έχετε πολλά στο μυαλό σας, αφαιρώντας την πίεση όταν πρόκειται για την ώρα του φαγητού, μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε το άγχος. Το να τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα σίγουρα θα αφαιρέσει τις σκέψεις για την ετοιμασία ενός γεύματος και παρέχει μια ρουτίνα.

Μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου

Αυτό που τρώμε μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας, και μερικές φορές αυτό που δεν τρώμε μπορεί να κάνει το ίδιο. Έτσι λοιπόν μια ανθυγιεινή διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας. Αυτό περιλαμβάνει το μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα και, από κοινού, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων και επικίνδυνων καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, τα άτομα που είχαν μια πιο ποικίλη διατροφή είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο. Ενώ όσοι είχαν πιο μονότονες δίαιτες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να εξασθενήσει

Μια λιγότερο ποικιλόμορφη διατροφή, μπορεί να έχει έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Επιπλέον η υπερβολική κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου ή θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να προκαλέσει εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η κατανάλωση των ίδιων τροφών θα μπορούσε να εμποδίσει την απώλεια βάρους

Ενώ ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μια πιο περιορισμένη δίαιτα οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, έχει επίσης παρατηρηθεί ότι μπορεί να ισχύει και το αντίθετο. Η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση του ίδιου φαγητού μπορεί μερικές φορές να σας κάνει να χάσετε λιγότερο βάρος.

Η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί να μειωθεί

Μερικές φορές ξεχνάμε πόσο επηρεάζει η διατροφή μας τον ύπνο μας. Αλλά αυτό που τρώμε και πίνουμε κάθε μέρα μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στη διάρκεια του ύπνου μας αλλά και στην ποιότητα.

Εάν λοιπόν δεν κοιμάστε καλά, μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα που καταναλώνετε (ή δεν παίρνετε). Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που δεν κοιμόντουσαν καλά, είχαν συχνά ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών A, C, D, E και K, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου .

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.