WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα όσπρια είναι τόσο σημαντικά στη διατροφή του παιδιού και πώς θα το κάνετε να τα αγαπήσει


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί τα όσπρια είναι τόσο σημαντικά στη διατροφή του παιδιού και πώς θα το κάνετε να τα αγαπήσει
unsplash/ karo kujanpaa
Τώρα που είναι χειμώνας, είναι απαραίτητο να βρούμε τροφές που ικανοποιούν την όρεξή μας αλλά και μας ωφελούν διατροφικά μακροπρόθεσμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά, που χρειάζονται όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα για την ανάπτυξή τους.

Τα όσπρια είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός θησαυρός τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, καθώς μας παρέχουν πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και πολλές άλλες ουσίες που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά. Γι αυτό και αξίζει να τα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή του παιδιού σας.

Τι είδους όσπρια να επιλέξετε και πώς να τα μαγειρέψετε;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία οσπρίων στην αγορά, οπότε δεν χρειάζεται να καταφεύγετε στις ίδιες συνταγές κάθε φορά – θα γίνει βαρετό. Προσπαθήστε να ανανεώνετε το ενδιαφέρον των παιδιών σας κάθε εβδομάδα με κάτι νέο.

Εκτός από τις φακές και τα φασόλια, υπάρχουν επίσης τα ρεβίθια και η φάβα και τα μαύρα φασόλια ακόμα και μοβ φασόλια. Όσον αφορά τις θερμίδες, θα ενθουσιαστείτε με το πόσες θερμίδες κρύβουν αυτές οι επιλογές. Συγκεκριμένα, μπορείτε να έχουν από 80 έως το πολύ 140 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Και το καλύτερο είναι πως υπάρχουν πολλές συνταγές που θα κάνουν τα παιδιά σας να απολαύσουν τα όσπρια και θα τα βοηθήσουν ώστε να τα τρώνε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εκτός από την τυπική φασολάδα, μπορείτε να βράσετε όσπρια και να τα αναμίξετε με πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε μια ζεστή, χορταστική σαλάτα.

Επιπλέον, μπορείτε να τα πολτοποιήσετε ή να τα μετατρέψετε σε μπιφτέκια και να τα συνδυάσετε με μια πηγή αμύλου. Ο συνδυασμός οσπρίων και ρυζιού ή ζυμαρικών (ιδιαίτερα μακαρόνια αλλά και χυλοπίτες) είναι εντυπωσιακός. Τέλος, πολλά παιδιά λατρεύουν τα κεφτεδάκια, γι' αυτό απλά βράστε τα αγαπημένα τους όσπρια, κάντε τα μικρά μπαλάκια και τηγανίστε τα για λίγο στο ελαιόλαδο.

Ποιοι συνδυασμοί βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται μαζί με μια πηγή βιταμίνης C. Με αυτόν τον τρόπο, ο σίδηρος απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Υπάρχει αυτή η ανάγκη, αφού δεν μιλάμε για ζωική πρωτεΐνη, γι' αυτό θα ήταν καλύτερο να συνδυάσετε τα όσπρια με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού ή με μια σαλάτα με ντομάτες ή πιπεριές και άλλα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.

Ένας άλλος τρόπος για να καταναλώνετε τα όσπρια και να αυξήσετε την απορροφηση σιδήρου είναι η προσθήκη τριμμένης ώριμης ντομάτας σε αυτά κατά το μαγείρεμα. Μην ξεχνάτε τις πιπεριές στη σάλτσα ή ακόμα και το χυμό ενός λεμονιού πάνω από μια σαλάτα με φασόλια ή φακές.

Έχοντας υπόψη αυτά τα μικρά αλλά εξαιρετικά πρακτικά μυστικά για την κατανάλωση οσπρίων, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει και να απολαύσει περισσότερο αυτή τη σημαντική ομάδα τροφίμων, χωρίς να χάσει τίποτα από τη γεύση που προσφέρουν αυτά τα χορταστικά φαγητά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.